Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Rozważałem nad już zdigitalizowanym finalnym obrazkiem, wziąłem teoretyczne białe światło padające równomiernie na 3 punkty odpowiedzialne za r,g,b... w sumie faktycznie niepotrzebnie skomplikowałem.
    Ale nawet zakładając jeden sensor: po konwersji dostajemy 16383+ileś tam. Teraz pytanie, jak to przedstawić :-) ?
    chodzi Ci o wyznaczenie ekspozycji na podstawie takiego wielokrotnego sprobkowania?

to moze tak:
    dane sa piksele P_i, i=1...I (I - rozmiar matrycy)
    dla kazdego piksela zebrana jest probka: sample(P_i) = (t_0, t_1, ..., T_{K_i-1}), gdzie k_i to ilosc ekspozycji piksela P_i.

usredniony czas ekspozycji: (\prod{t_{k_i}})^{1/k_i}.

pozostaje teraz przetlumaczyc czasy na dzialki ekspozycji (pikus) i zmapowac dzialki na strefy (tzn. nalozyc krzywa tonalna). co akurat nie wychodzi ponad to co do tej pory sie robi w konwerterach RAW.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Przepraszam ale gadacie o wszystkim i o niczym To już dawno zostało wymyślone i nazywa sie HDR High dynamic range imaging.

I to w niedalekiej przyszłości ma wejść w kompakty jak zostanie przyjęte to wejdzie w lustrzanki. Tak samo jak LV czy Wideo mode itp

I nad czym tu się rozwodzić
    zupelnie o czym innym mowa. HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej. a tu mowimy o rozwiazaniu, ktore natywnie na poziomie matrycy osiaga niemal nieograniczona rozpietosc tonalna, ograniczona w zasadzie tylko przez dlugosc ekspozycji - przy czym ilosc dzialek jest liniowo zalezna od czasu naswietlania.

to jest zupelnie innej klasy zjawisko. prawdziwa plynnosc tonalna, a nie taka kupa jaka HDR
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-09-2008 o 12:08 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów