Z Canon Polska to jakaś porażka jest... Już podhalańskie kółko gospodyń domowych ma lepszą stronę www z newsami
Tak
Nie
Z Canon Polska to jakaś porażka jest... Już podhalańskie kółko gospodyń domowych ma lepszą stronę www z newsami
Zupełnie nie chodzi o to, bo to fizycznie niemożliwe. Chodzi prawdopodobnie o HDR z poziomu puszki - regulowane ISO w ramach jednego kadru, np. część pikseli z jaśniejszych partii obrazu jest w ISO 50, a piksele z ciemniejszych partii ISO 400. Pisano już o tym ostatnio wielokrotnie i brzmi bardzo wiarygodnie. Po prostu zdjęcie z kosmiczną rozpiętością EV.
PS. Oczywiście niemożliwe jest, żeby wyciągnąć detale z czegoś co jest poza GO. Takie są realia, ale jak ktoś się za dużo amerykańskich filmów kryminalnych naoglądał, to potem takie wnioski![]()
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 16-09-2008 o 00:04
O obiektywach wiem prawie wszystko
q-Rycerz warn-a ( (C) gietrzy )! to po co sie pierdzielic w takie polsrodki jak mozna to od razu zrobic porzadnie?
zamiast jakies tam sranie-w-banie i podregulowywanie ISO zrobic to od razu tyl-na-przod: naswietlac piksele indywidualnie do "wypalenia" i mierzyc ile czasu bylo potrzebne. jak bozia da to nawet wielokrotnie, zeby zebrac dodatkowy sygnal.
odwrocic i jest precyzyjna ekspozycja kazdego piksela. a rozpietosc tonalna praktycznie nieograniczona.
oczywiscie, mowimy tu tylko o obiektach nieruchomych, ale bylo nie bylo, to jest ten temat gdzie dzisiaj symuluje sie fotografie jakimis szopko-sklejankami-hdr-ami.
Fajnie, tylko aparat najpierw musiałby zrobić jedną klatkę żeby zmierzyć które piksele mają być na jakim ISO i dopiero potem tą właściwą. Jak zrobi jedną i wyjdzie prześwietlone to już po zawodach. Chyba że pomiar światła miałby dokładnie tyle stref co matryca pikseli.
Edit:
...i opóżnienie między pomiarem a zrobieniem zdjęcia byłoby zerowe :-)
Ostatnio edytowane przez MMM ; 16-09-2008 o 00:19
W życiu!! Wyobrażasz sobie ile teraz osób wpisuje te hasła w google?A ile stron z gospodyniami wiejskimi notuje rekordy odwiedzin
ostro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cichy, Akutyk, MMM - gdyby Canon w swojej stajni posiadałby takich specjalistów to kto wie... nikona i sonego już by nie było na rynku![]()
Ostatnio edytowane przez Venio ; 16-09-2008 o 00:07 Powód: Automerged Doublepost
Venio, ja tam znalazłem tylko kółko z Góralic, ale nic o premierze nowej puszki nie piszą.. :/
Ostatnio edytowane przez kogut ; 16-09-2008 o 00:20
ale skad...
zagadnienie jest z cyklu rozwalajacych dotychczasowe zasady pomiaru i ekspozycji, ale juz raz to przechodzilismy (uczac sie "do prawej") wiec pikus...
przykladowe wykorzystanie:
naswietlasz nocna scene, gdzie w kadrze sa cienie i sa zrodla swiatla.
lecisz z naswietlaniem pikseli. jak ktorys sie "wyjaraja" to zapamietujesz czas, resetujesz piksel, zaczynasz kolejna ekspozycje. kiedy czas ekspozycji dobiegnie konca (wedlug zwyklego, klasycznego pomiaru) to konczysz imprezke i usredniasz (geometrycznie) pomiary z poszczegolnych pikseli.
piekno tej metody polega na tym, ze piksele o najwiekszej podatnosci na niedokladnosc pomiaru to te najjasniejsze (bo przy dyskretnym probkowaniu krotkie czasy beda, z przyczyny skwantowania, najmniej dokladne), ale za to mozna ten sygnal wielokrotnie sprobkowac i poprawic dokladnosc. tym wiecej razy im bardziej podatny na bledy. co wiecej, mozna probkowac wielokrotnie, nie tylko w momencie wyjarania, ale tez chocby w chwili przekroczenia progu 1/2 maksa czy 3/4 maksa. mozna, bo z dokladnoscia do szumu ekspozycja jest na matrycy liniowa.
efekt? przy dostatecznej wydajnosci elektroniki i gestym probkowaniu mozna uzyskac jedna rzecz. napisze to boldem, bo to jest nie byle co: bezwarunkowo plynne tonalnie swiatla. i to jest cos co naprawde tutaj zamiata.
problemem praktycznym jest zapewne resetowanie sygnalow ("zerowanie pikseli") i na pewno moc obliczeniowa. z tym ze, z mojego punktu widzenia, jakbym dostal takie rozwiazanie dopracowane, to sral pies te 200 fotek z baterii. jak bede mial 5 aku po 50 zdjec to tez zacisne zeby. bo te mozliwosci sa kosmiczne :smile: podobnie, przezyje, jak bede musial 30 sekund poczekac, az Digic przemieli dane i sie zdecyduje, ktory piksel ile swiatla dostal :grin:
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner