Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 364 z 393 PierwszyPierwszy ... 264314354362363364365366374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 631 do 3 640 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Na ekranie LCD to miałoby średnie zastosowanie - chyba że kadrujemy ze statywu przez LV.
    A po co statyw jeśli widzisz wszystko w wizjerze? W starym Pro1 jest właśnie taki LCD w wizjerze. Marnej rozdzielczości itd. ale gdyby był lepszy i do tego można byłoby go wyłączyć i patrzeć wtedy na zwykłą matówkę to takie rozwiązanie bardzo mi się podoba.
    Zdaje się że Sony już coś takiego opatentowało. Jeden z elementów pryzmatu ma po drugiej stronie LCD i pokazuje go obracając się i zasłaniając matówkę.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Przez te prawie 2s, które upłyną od podjęcia przez Ciebie decyzji o zrobieniu zdjęcia do momentu jego zrobienia, to Ci się może nawet para w kadrze podmienić..
    Ten tryb jest bez sensu głównie przez shutterlag.
    Z tym opóźnieniem dobrze poradziło sobie sony w A300 i A350 którego nie ma w ogóle. Wiec skąd wiesz że canon tego nie rozwiąże w ten sposób (jeśli będzie owy LV). Poza tym opóźnienie to w przypadku canona jest liczone w czasie 0,8 sekundy.
    Ponad to ten tryb jest stworzony do innych celów...
    Ostatnio edytowane przez Venio ; 15-09-2008 o 00:09

Coś już napisał

Domyślnie Prognozy...

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Z tego wynika że zdjęć to już się będzie robić, tylko kręcić filmy i z nich "wyjmować" pojedyńcze klatki...
    I tak, i nie. Jak się zastanowić, co mógłby powiedzieć fotograf z połowy XIX wieku o aparatach robiących 5 ujęć na sekundę "do zapełnienia karty", to mógłby powiedzieć coś dokładnie w tym duchu co Ty. A jednak wiele osób nie korzysta z tego dobrodziejstwa nagminnie, szczególnie ci, którzy coś potrafią. Z drugiej strony dla fotografa ślubnego czy sportowego zapewne to będzie tak wyglądało i żaden nie będzie narzekał, że najlepsze ujęcie miałby to "z pomiędzy".

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ... Nie wydaje mi się, żeby zniknął z rynku podział na aparaty foto i kamery. Niezależnie od postępu technologicznego, od urządzenia służącego głównie do kręcenia filmów wymaga się zupełnie innej ergonomii niż ta, która jest pożądana przy robieniu zdjęć.

Typowy kształt kamery oraz typowy kształt aparatu są wynikiem doświadczenia związanego z ergonomią przy posługiwaniu się tymi urządzeniami. I nie ma póki co żadnych przesłanek, żeby mogło to ulec jakiejś zasadniczej zmianie.
    Polemizowałbym, spróbuj wskazać "typowy" kształt kamery czy "typowy" kształt aparatu. Przykładowo kształt lustrzanki wymuszony jest w znacznej części przez jej konstrukcję.
    Ale na pewno będą różne kształty i na pewno będą dyskusje o wyższości jednych nad drugimi...

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jeśli to się potwierdzi, a AF osiągnie poziom zbliżony choćby do budżetowych lustrzanek, to dokupię taki lekki zestawik do mojego 5D. ...
    Jeśli to sie potwierdzi, to pewnie Canon wyda "5Dbezlustra" i zapakujesz go zamiast 5D...

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Podgląd na żywo symulacji ekspozycji i krzywej kontrastu już w wizjerze na LCD wysokiej rozdzielczości to IMO fajna rzecz Pod warunkiem że klasyczne lustro też będzie. Jednym przyciskiem będzie można przełączyć między zwykłym widokiem a LCD. Będzie łatwiej znaleźć dobre światło oraz kontrasty a następnie przełączy się na lustro już do normalnego robienia zdjęć.
    Chyba kiedyś czytałem już wypowiedzi w tym duchu: "Matryca elektroniczna to fajna rzecz. Pod warunkiem że klasyczny film też będzie. Jednym przyciskiem będzie można przełączyć między zwykłym filmem i matrycą"

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

posikałbym się z radości normalnie
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A po co statyw jeśli widzisz wszystko w wizjerze? W starym Pro1 jest właśnie taki LCD w wizjerze. Marnej rozdzielczości itd. ale gdyby był lepszy i do tego można byłoby go wyłączyć i patrzeć wtedy na zwykłą matówkę to takie rozwiązanie bardzo mi się podoba.
    Zdaje się że Sony już coś takiego opatentowało. Jeden z elementów pryzmatu ma po drugiej stronie LCD i pokazuje go obracając się i zasłaniając matówkę.
    Po to LCD, gdy ustawiam aparat na statywie nisko nad ziemią (w wakacje fotografowałem sekwoje, by zmieścić całe drzewo w 17-40L musiałem ustawiać aparat w bardzo dziwnych pozycjach, często bardzo nisko ziemi), albo gdy mam aparat wysoko na statywie fotografując zza murka, płotu. Odchylany LCD byłby wtedy zbawieniem. Podobnie do makro.

Nie wspominając o tym że opcja LV (lub aparat EVF) ma potencjalną możliwość sterowania zdalnego aparatem, z kadrowaniem, podladem na ekranie laptopa - niezłe do zdjęć przyrodniczych (ustawiamy aparat na statywie przed norką świstaka i żeby nie płoszyć zwierzaka oddalamy się 50 metrów, siadamy przy laptopie i na ekranie obserwujemy norkę). ENTER i fotka szerokim kątem, z bliska, gotowa.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Teraz błędy autofokusa będziemy leczyć u okulisty. Sprytne obniżenie kosztów serwisu

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

no i co ? Pełnia dzisiaj a Canon jak był ciemny tak pozostał. Co za ludzie
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    no i co ? Pełnia dzisiaj a Canon jak był ciemny tak pozostał. Co za ludzie
    Bo dzisiaj nad Polską zachmurzenie duże z okresowymi opadami deszczu . Nie będzie widać pełni księżyca to i nowej puchy też nie pokazują .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

hludzik
    Guest

Domyślnie

http://www.canon.com/moon/en/index.html Owa pełnia prawdopodobnie w dniu 23.09 Photokina 2008

Strona 364 z 393 PierwszyPierwszy ... 264314354362363364365366374 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów