Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 363 z 393 PierwszyPierwszy ... 263313353361362363364365373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 621 do 3 630 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsaw Zobacz posta
    Argumenty Juzy powtarzałem niedawno w prywatnych dyskusjach zupełnie niezależnie, i mam nadzieję móc za lat kilka robić zdjęcia takimi aparatami.
    Z tego wynika że zdjęć to już się będzie robić, tylko kręcić filmy i z nich "wyjmować" pojedyńcze klatki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wiem jedno.
    Jeżeli ma wejść EVF (elektroniczny „viewfinder” zamiast lustra), to… współczuję.
    Jeżeli jego jakość/szybkość działania będzie taka, jak w Sony DSC-H5 (superzoom), z którego specjalnie na lustro przeszedłem, to współczuję tym bardziej.

Opóźnienia w przetwarzaniu obrazu (o ile będą!) zabiją cały urok robienia zdjęć dSLR.
    Chyba, że przetwarzanie będzie w 100% rzeczywiste.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z większością argumentów przytoczonych w tym artykule się w zasadzie zgadzam. Oprócz jednego. Nie wydaje mi się, żeby zniknął z rynku podział na aparaty foto i kamery. Niezależnie od postępu technologicznego, od urządzenia służącego głównie do kręcenia filmów wymaga się zupełnie innej ergonomii niż ta, która jest pożądana przy robieniu zdjęć.

Typowy kształt kamery oraz typowy kształt aparatu są wynikiem doświadczenia związanego z ergonomią przy posługiwaniu się tymi urządzeniami. I nie ma póki co żadnych przesłanek, żeby mogło to ulec jakiejś zasadniczej zmianie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Ja wiem jedno.
    Jeżeli ma wejść EVF (elektroniczny „viewfinder” zamiast lustra), to… współczuję.
    Jeżeli jego jakość/szybkość działania będzie taka, jak w Sony DSC-H5 (superzoom), z którego specjalnie na lustro przeszedłem, to współczuję tym bardziej.

Opóźnienia w przetwarzaniu obrazu (o ile będą!) zabiją cały urok robienia zdjęć dSLR.
    Chyba, że przetwarzanie będzie w 100% rzeczywiste.
    Na dpreview.com piszą co nieco o nowym wizjerze Panasonica G1. To już nie typowe LCD a jakiś nowy LCD oparty na malutkich diodach LED. Podobno szybkość znacznie większa, obraz lepszy i, o ile nie oszukują, rozdzielczość 1,44 miliona pixeli
    Kiedyś w końcu postęp nastąpi. Podobno też nowy kompakt Samsunga z ekranem OLED (NV24HD czy jakoś tak) nie ma żadnych opóźnień, skakania obrazu, ect, a widać wyraźnie pod każdym kątem.

Do tego nowego Panasa wsadzili wizjer elektroniczny o powiększeniu x1,4 (byloby x0,7 dla FF) - to już porównywalne z wizjerem 5D.
    Będą pierwsze testy - zobaczmy...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Na dpreview.com piszą co nieco o nowym wizjerze Panasonica G1. To już nie typowe LCD a jakiś nowy LCD oparty na malutkich diodach LED. Podobno szybkość znacznie większa, obraz lepszy i, o ile nie oszukują, rozdzielczość 1,44 miliona pixeli
    Kiedyś w końcu postęp nastąpi. Podobno też nowy kompakt Samsunga z ekranem OLED (NV24HD czy jakoś tak) nie ma żadnych opóźnień, skakania obrazu, ect, a widać wyraźnie pod każdym kątem.

Do tego nowego Panasa wsadzili wizjer elektroniczny o powiększeniu x1,4 (byloby x0,7 dla FF) - to już porównywalne z wizjerem 5D.
    Będą pierwsze testy - zobaczmy...
    To jest wizjer z profesjonalnych kamer Panasa - jego jakość jest niesamowita. Tam jest specjalny patent wyświetlania kolorów podstawowych całą matrycą z odpowiednią częstotliwością. Przy ruchu oka widać czasem minimalne przesunięcie kolorów. Nie jest to rozwiązanie idealne ale postęp w stosunku do hybryd gigantyczny.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli to się potwierdzi, a AF osiągnie poziom zbliżony choćby do budżetowych lustrzanek, to dokupię taki lekki zestawik do mojego 5D. 5D z dwoma L-kami i lampą prawie nie mieści mi się do plecaka (Lowepro Slingshot 200). Podobny zestaw (może bez zewnętrznej lampy) G1 z obiektywami o podobnym kącie widzenia zmieści się w małej torbie. Może przy kiepskim oświetleniu da gorsze efekty, ale zawsze to spora matryca w porównaniu do tych w kompaktach i na wszelkie wycieczki byłby idealny zestaw.

Już się zastanawiałem nad jakimś kompaktem (LX3, Ricoh, G9 lub coś w tym rodzaju) jako uzupełnienie 5D, ale poczekam na testy tego micro4/3 (i ceny, Panasonic nigdy tani nie był, może Olympus wypuści coś tańszego?). Dla mnie to bardziej emocjonujące niż premiera 5DmkII (którego ze względu na niedawno zakupionego 5D i początkową cenę, i tak przez co najmiej kilka lat nie kupię), a zakup takiego małego kompaktu/lustrzanki znacznie bardziej prawdopodony w najbliższym czasie. 5DmkII to będzie kolejna klasyczna lustrzanka z ulepszoną matrycą i paroma dodatkami, a te micro4/3 to naprawdę coś nowego.

Ale co do wizjera i AF - uwierzę gdy się potwierdzi w testach i organoleptycznie w sklepie. Na razie to słychać głównie marketingowe hymny a nie rzeczywiste oceny.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podgląd na żywo symulacji ekspozycji i krzywej kontrastu już w wizjerze na LCD wysokiej rozdzielczości to IMO fajna rzecz Pod warunkiem że klasyczne lustro też będzie. Jednym przyciskiem będzie można przełączyć między zwykłym widokiem a LCD. Będzie łatwiej znaleźć dobre światło oraz kontrasty a następnie przełączy się na lustro już do normalnego robienia zdjęć.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Podgląd na żywo symulacji ekspozycji i krzywej kontrastu już w wizjerze na LCD wysokiej rozdzielczości to IMO fajna rzecz Pod warunkiem że klasyczne lustro też będzie. Jednym przyciskiem będzie można przełączyć między zwykłym widokiem a LCD. Będzie łatwiej znaleźć dobre światło oraz kontrasty a następnie przełączy się na lustro już do normalnego robienia zdjęć.

Na ekranie LCD to miałoby średnie zastosowanie - chyba że kadrujemy ze statywu przez LV.

W EVF mamy to na wizjerze bez wysiłku.
    Chyba że mogliby zrobić w lustrzankach połączenie elektronicznego wizjera z optycznym. Patrząc w wizjer widzielibyśmy część optyczną i część jako ekran LCD (OLED, panasowyLCD czy inną technologię) wyświetlającą histogram na żywo. Lub jakiś sposób rzutowania dodatkowych danych (wykresów) na optyczny wizjer (tak jak w samolotach rzutują na szybę lub w prototypach aut).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    Nie wydaje mi się, żeby zniknął z rynku podział na aparaty foto i kamery. Niezależnie od postępu technologicznego, od urządzenia służącego głównie do kręcenia filmów wymaga się zupełnie innej ergonomii niż ta, która jest pożądana przy robieniu zdjęć.

Typowy kształt kamery oraz typowy kształt aparatu są wynikiem doświadczenia związanego z ergonomią przy posługiwaniu się tymi urządzeniami. I nie ma póki co żadnych przesłanek, żeby mogło to ulec jakiejś zasadniczej zmianie.
    z rynku profesjonalnego to na pewno nie. jeśli chodzi o amatorski to ja bym się zastanawiał ile czasu potrwa podział na aparaty foto/kamery i telefony/pda, bo już to się zaciera powoli...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Ostatnio paru ludzi bluźniło na dpreview pisząc nie kupujta 5D II. Róbcie zdjęcia tym czym macie i zostawcie kasę na 2009... bluźnierstwo?...

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29317300

Każdy rano wchodzi na sony.com i po trzy zdrowaśki na kolanach przed jotpegiem A900. Dzięki A900 i D3 ta puszka ma szansę nie wyskoczyć poza $6k.

Strona 363 z 393 PierwszyPierwszy ... 263313353361362363364365373 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów