Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 339 z 393 PierwszyPierwszy ... 239289329337338339340341349389 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 381 do 3 390 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert_Ploch Zobacz posta
    mam od roku 40D z LV i nawet raz nie wlaczylem, zeby zobaczyc jak to dziala... po co to komu w lustrze?
    Jezeli to co masz w stopce wystarczy Ci do Twoich celow, to pewnie mozesz sie obyc bez LV.

Jednak wiele osob ma sklonnosci ku tzw. "jasnym stalkom" a tych AF Canona po prostu nie jest w stanie precyzyjnie ostrzyc. To jest fakt. Ja juz nawet nie wspomne roznych Sigm i Tamronow. Oczywiscie mozna cyknac tuzin zdjec i wybrac najostrzejsze. Mozna tez cykac zdjecia az histogram bedzie jak trzeba. Jak sie ma czas. W koncu migawka jest dobra na setki tysiecy cykniec wiec nie trzeba sobie zalowac. :wink: Ja jednak czasem lubie cyknac raz a dobrze.

A ze statywu to juz w ogole nie ma sensu bez LV.

Natomiast do niektorych rzeczy LV sie rzadko przydaje jak np. zdjecia akcji np. reporterskie, niektore slubne, bo trzymanie lustrzanki jescze z lampa jak kompakta jest na dluzsza mete bardzo niewygodne. W dodatku jest to anty-IS bo czas sie wydluza o pare EV nawet po dwoch setach. Ale moze kiedys bedzie EVF.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta

Prorokuje photokine- od kilku miesiecy nie ma w sklepach 24L, 35L i 400 2.8 is.

Dla mnie bomba
    jak miałem przez chwilę problem żeby znaleść 24L czy 50L w sklepach w us and a to też mi się tak wydawało. ale bez większych problemów można je kupić, czasem trzeba tylko chwilkę poczekać.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro o słoikach mowa, to gdzieś spotkałem opinię, że jedną z nowości będzie 100-400/4,5-5,6 L IS USM. Oczywiście chodzi o nowy IS, bo ten, który jest to ma sprawność ok. 2EV a nowy podobno "ociera się" o 5EV. Tę tezę potwierdzałby spory spadek ceny starszej wersji.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=29264090 - jak to jest? Do zdjęć niezbędny jest RAW, a do filmów już nie?!
    Zakładam, że - jeśli już - to Canon wrzuci do aparatu kodek H.264 (ze swoich kamer HD), a nie Motion JPEG jak to jest w D90 czy w kompaktach.
    A przecież kompresja filmów produkuje taką "sieczkę", że przy stop-klatkach na poziomie pikseli to wytRAWni dostają szoku!
    A co z balansem bieli?!, wyostrzaniem?!?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    ...tak, tylko kto im to kupi????
    udowodnili, że fizycznie są w stanie, ale porównywanie nowej matrycy Sony do pierwszych matryc canona nie ma sensu wszak mamy AD 2008 i właśnie czekamy na superhiper 5D mark cośtam, z drugiej strony dobra kampania reklamowa z tygrysem rozbijającym bańki mydlane (przez analogię) może zdziałać cuda...no i te 24MPix:smile:
    Otóż to. Jak pisałem, Sony to za cienka marka, żeby przyciągnąć profesjonalistów, ale swoim marketingiem spokojnie przekona wedding fotograferów (domorosłych) itp. Wystarczy przypatrzeć się sukcesowi hybryd sony typu F828, które nie miały szans zaistnieć w poważnych zastosowaniach, a na co drugim ślubie było je do niedawna widać. No, dobra, może na wsi u mnie a nie w wielkim świecie u was, ale taka jest prawda. Dlatego sądzę, że Soniak zdobędzie troszkę rynku - jest za mocnym graczem, żeby pomimo słabych - jak dotąd - zabawek nie dać rady się przebić. Wystarczy popatrzeć na popularność niskich alfioków. Ludzie to kupują, "bo to panie Sony a nie jakiś Canon od drukarek czy Nikon, którym tylko profesjonaliści umiom ;-) robić". Wystarczy odpowiednie pranie mózgu i klient kupi g*wno zawinięte w ładny papierek.

I nie sądździe klientów według was. To, że niektórzy cały czas marzą o maszynie typu 5D pstrykając cały czas 350D nie oznacza, że nie ma całkiem sporej ilości ludzi, którzy wchodzą do sklepu z pełnym portfelem (choć teraz częściej z wypchaną kartą kredytową ;-) ) i nie biorą sprzętu TOP znanej marki, która będzie pasowała do kina domowego i telewizora. A900 idealnie się wstrzeli obok 100 calowej plazmy i paru innych bajerów zupełnie zbędnych w takim rozmiarze zwykłemu zjadaczowi bitów z matryc.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxpawel Zobacz posta
    Skoro o słoikach mowa, to gdzieś spotkałem opinię, że jedną z nowości będzie 100-400/4,5-5,6 L IS USM. Oczywiście chodzi o nowy IS, bo ten, który jest to ma sprawność ok. 2EV a nowy podobno "ociera się" o 5EV. Tę tezę potwierdzałby spory spadek ceny starszej wersji.
    A gdzie ten spadek bo nie zauważyłem ? Jak dla mnie to kosztuje dokładnie tyle ile kosztował wcześniej, poza tym jest bez problemu dostępny wszędzie w odróżnieniu od innych szkieł typowanych do "wznowienia"...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jednak wiele osob ma sklonnosci ku tzw. "jasnym stalkom" a tych AF Canona po prostu nie jest w stanie precyzyjnie ostrzyc. To jest fakt.
    No popatrz... czyli cała masa zdjęć sprzed ery LV u Canona jest zupełnie nie trafiona? A może po prostu ludzie noszą tylko Canona na pasku a pstrykają konkurencją, która sobie radzi z jaznymi stałkami? :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    W dodatku jest to anty-IS bo czas sie wydluza o pare EV nawet po dwoch setach. Ale moze kiedys bedzie EVF.
    - "bo trafiać trzeba umić!"

Co do EVF - to ja mam - przy całym entuzjazmie - mieszane uczucia - moim ideałem byłby wizjer optyczny w którym wyświetlałyby się dodatkowe informacje (jak teraz ale np. z nałożonym obrazem z matrycy - coś jak Terminatorom )
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Zakładam, że - jeśli już - to Canon wrzuci do aparatu kodek H.264 (ze swoich kamer HD), a nie Motion JPEG jak to jest w D90 czy w kompaktach.
    A przecież kompresja filmów produkuje taką "sieczkę", że przy stop-klatkach na poziomie pikseli to wytRAWni dostają szoku!
    A co z balansem bieli?!, wyostrzaniem?!?
    Nieee ! Tylko nie to !!! Zero filmików w następcach 5D. Niech sobie to wsadzą w ... takie 60D :grin: a nie w nowe FF do jasnej anielki .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Na forum RED-a jeden gość z dość dużą pewnością mówił o HD 1080p w Canonie więc pewnie będzie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 339 z 393 PierwszyPierwszy ... 239289329337338339340341349389 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów