Tak
Nie
Odnosnie tematu watku - wydaje mi sie ze ludzie ktorzy zarabiaja na fotkach - weselni fotografowie (ktorych tutaj mnostwo na forum) oraz wszelkiej masci inni fotograficy spokojnie moga sie przesiadac na nowa puche po premierze. Na pewno bedzie to koszt powyzej 6tys zl czyli jak dla typowego powiedzmy fotografa hobbisty to jest koszt o niebo za wielki. Cena starej piatki na obecnym poziomie wg mnie to chyba max tego co mozna wydac przy hobby - oczywiscie nie bankrutujacTak czy owak nie moge sie doczekac zeby zobaczyc specyfikacje nowej piatki lub kilku nowych FF
Pozdrawiam
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Snowbarder - zyjesz gosciu
Fajowo :cool:
ps
napisz jak porownania 5D vs D3 - odnosnie jakosci fotek a nie dodatkow i takich tam 8)
akurat patrzac po banerach na roznych stronach canona to beda raczej dwie puszki: jedna z pokretlem druga bez
canon
to by oznaczało dramatycznie niską cenę. A900 i D700 kosztują bardzo mało, więc taki niżej lokowany Canon musiał by kosztować w granicach 2000$. To są imho bajki. Takie miejsce jest, ale właśnie na wykastrowaną puchę FF, nie na model dla ślubnych.
Ale czy musi być dla ślubnych? Ja używam 30D juz parę lat i czekam na dobre body FF ale półprofesjonalne, odpowiednik 30V w analogu, kupuje je i mam aż do zużycia technicznego święty spokój (czyli jakieś 10lat :-) ). Przed zakupem obecnego 5D odwodzi mnie tylko AF (w 30D to najsłabszy element aparatu). W sumie to 21 Mpx i 19 polowy AF, reszta z 50D i pucha marzenie. Gdy będzie 9 polowy to trudno , byleby nie byl gorszy od tego z 40D bo na forum praktycznie nikt nie narzeka. Oby tylko kosztowała ok. 8 tys po pół roku od wprowadzenia i biorę w ciemno. Jak to mówią raz a dobrze.
Pozdrawiam
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX