Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 300 z 393 PierwszyPierwszy ... 200250290298299300301302310350 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 991 do 3 000 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zwrócił . Po wpadce za AF-em w marku III Canon będzie chciał się pozbyć odium i stawiam, że w semipro i w jedynkach dadzą całkowicie nowe układy.
    wpadka była w 1D i to z lustrem. Tu będize lustro ze sMarka.
    Ponoć ma być cała seria nowych układów, ale raczej w sensie sensorów. A layout i resztę pewnie zostawią, to się od lat nie zmiania. Mnie by bardzo pasował taki układ 19 punktów w nowej piątce jaki jest punktów krzyżowych w dsie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

W wątku o Sony ukazał się rumors o A900
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=509

Z tego co widzę, to nie jest to żadna puszka super profi, w każdym razie na pewno nie topowy model mogący konkurować z Dsem czy D3x. Takie coś dziwnego jakby okrojony D700 z matrycą z D3x. Takie dziwo faktycznie może kosztować 2500$.

W tej sytuacji może się okazać, że Sony z A900 i Canon z 5Dmk2 (jeśli sprawdzą się spekulacje) będą konkurowały bezpośrednio z Nikonem D3x. A Canon sobie wypuści 1Ds4 (tudzież połączoną serię 1Dx) i dalej będzie kosił po 8 kawałków za puszkę. No może 6. czy mnie się tylko wydaje, czy może faktycznie jeśli to wszystko będzie prawdą, to Nikon znajdzie się w stosunkowo kiepskiej sytuacji ?

Domyślnie

To zależy od ceny D3x. Na teraz nie ma pewnika co do MK4, a z Mk3 i z soniaczem nikon sobie "poradzi" pod kątem funkcjonalności itd. Będzie sporo miesięcy nowszy od MK3, więc raczej nie będzie słabszy, a i o funkcje, AF bym się nie martwił. Wszystko jest zależne ile on będzie kosztował, gdyby stosunkowo niewiele, to nie były w kiepskiej sytuacji, a wręcz w komfortowej - nie byłoby lepszej puszki aż do czasu MK4 (a i wtedy zależy co to MK4 zaproponuje)

Jesli piszesz, że A900 to będzie okrojony D700 to nijak nie będzie on konkurencją dla D3x - może być jedynie konkurencją cenową. W dodatku to body będzie w nie najbardziej rozbudowanym systemie, więc nie będzie taką oczywista alternatywą dla C i N.
    Co do MK4 - to tez nie znamy parametrów (MPx i fps) więc ciężko wróżyć z kapelusza.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Fps w puszcze studyjnej to raczej malo istotny parametr.

Nikon cos dlugo meczy to d3x, jesli canon walnie teraz 21mpix w 5d i na wiosne wyskoczy z 30+mpix 1ds/x to znow nastepne kilka lat bedzie sobie bimbac przez brak konkurencji :/. Cala nadzieja w tym ze cmosowe fabryki sony maja jakiegos asa w rekawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Fps w puszcze studyjnej to raczej malo istotny parametr.
    W studyjnej - tak. Ale czy d3x to puszka tylko studyjna? Tak zakładasz. Ale D3 to było sklejenie 2 linii nikonów - szybkiej H z wielomegapikselową X. D3x tez może być wiele uniwersalniejszym aparatem. Mając cropa 1,5x będzie go chciało wielu fotoreporterów, bo po cropie "zyskają na ogniskowych", a będą mieli wystarczająco dużo MPx. Przy cropie 2x D2x pracował szybko. Moze i d3x w takim trybie będzie miał z 8 fps? Przy sklejaniu pikseli szumy "zanikają" - to body może być bardzo uniwersalne, nie tylko studyjne.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To zależy od ceny D3x.
    wydaje mi się, że to najbardziej zależy od cen A900 i 5dMk2 bo D3x musi się wpasować cenowo również w segmenty Nikona. Jeśli te dwie puszki będą niskie lub bardzo niskie, to Nikon ma problem imho. Właśnie o to chodzi, kto dyktuje warunki rynku i jeśli - powtarzam "jeśli" - Soniacz i 5dmk2 jako modele z niższej półki będą oferowały pro body i jakość obrazka na poziomie D3x ale za połowę ceny, to Nikon przestanie te warunki dyktować i wróci stare.

Co do MK4 - to tez nie znamy parametrów (MPx i fps) więc ciężko wróżyć z kapelusza.
    oczywiście, ale podobnie jest z D3x. Ten kapelusz od Ds4 czy jak go tam zwał ma kilka elementów pasujących do układanki. Przecieki, parametry 50D, nowe fabryki, nagła zmiana strategii C. Pożyjemy, zobaczymy. Obym nie miał racji.

EDIT:
    jeśli ta cena jest prawdziwa, to kurna będą imho mieli cięzko
    http://www.muller-photo-service.fr/b...-1922-1_3.html

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Być może wiedzą więcej, bo to dość kategoryczne stwierdzenie. No Sony A900 wiadomo, Canon też (może nawet dwa 3D, 7D), może Nikon D3x - ktoś jeszcze chętny..... 8)?
    obserwując ich "zrywy" w ostatnich latach w tym segmencie to chyba optymistyczny plan na najbliższą dekadę

- obym się mylił

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (....)
    EDIT:
    jeśli ta cena jest prawdziwa, to kurna będą imho mieli cięzko
    http://www.muller-photo-service.fr/b...-1922-1_3.html
    Wszystko to ciągle przypuszczenia ale jedyny konkurent (póki co) kosztuje 8k$ więc ta cena może mieć sens. Sony (jeśli ta specyfikacja jest prawdziwa) to jednak nie ten segment. Canon może z nową piątką (albo z dwoma) bardziej namieszać ze względu na to, że to Canon z całym dobrodziejstwem inwentarza . Wiem jak to brzmi ale nie chce być inaczej. To jednak zupełnie inne systemy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-09-2008 o 20:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Kurna chyba złoże CV do Canona i jak mnie przyjmą to będę rzucal co dzień pomysły i analizy rynku z tego wątku. Tak dziennie po jednej stronie. Po tygodniu uznają mnie za geniusza od strategii marketingowej i fachure od R&D. Za miesiąc zostanę Prezesem i zarządze wypuszczenie Waszej wymarzonej puchy z przyciskiem MLU wielkości 5PLN i bezbłędnym szybkim AF z punktami rozłoźonymi na całym kadrze, ale tylko na rynek polski, a co
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No tak, ale przecież przy premierze D700 wszyscy słyszeliśmy, ze Sony da topową puszkę za 2000$ a Nikon D3x za 3000$ i razem zabiją ostatecznie Canona. Jeśli będzie zgodnie z tymi plotami, to zabiją go śmiechem

Jednak było by szkoda, gdyby soniacz okazał się kastratem topowej puszki, a nikon dał cenę 5500EUR. Bardzo szkoda, bo dalej będą nas doić.

Strona 300 z 393 PierwszyPierwszy ... 200250290298299300301302310350 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów