Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 297 z 393 PierwszyPierwszy ... 197247287295296297298299307347 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 961 do 2 970 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    A kurcze na Optycznych.pl test 35 L wyszedł sobie taki hmm... ambiwalentny. Szczerze powiedziawszy po szkle zaliczanym do "świetej trójcy" spodziewalem się samych ochów i achów a tu i winieta i średnio ostro na brzegach. Nic to przecież mieli walnięty egzemplarz
    L-ki są do niczego, następcy 5D nie widać...czas wrócić do fotografii otworkowej. Tanio, miło i bezstresowo :wink: . A do tego jakże dyskretny to "sprzęt" .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanzibar Zobacz posta
    W HK też praktycznie już nie ma 35L. Wygląda to na wyprzedaż ostatnich sztuk lub ogromne kłopoty produkcyjne (raczej mniej prawdopodobne). Ja nie zdążyłem go kupić, ale nie teraz nie żałuję. Spodziewam się rychłej premiery 35L II:wink:
    Ja myslę, że to nie jest kwestia wyprzedaży ostatnich sztuk. Bo nie tylko tego obiektywu brakuje - dość często zaglądam na ich strony (B&H) i śledzę stan szkieł Canona. Od dłuższego czasu brakuje 50/1,4 , 28/1,8 , 35/2 , 400/5,6 , 300/4 IS (ostatnio jest) , oczywiście wspomnianych 24L i 35L tez nie ma, nawet ostatnio z zoomami cieńko - np 70-200/2,8 też często jest 'out of stock'

Czyżby nieprzewidziany sukces ostatnich akcji 'cashback' spowodował że wymiotło co lepsze szkła z magazynów?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no i przede wszystkim zmniejszenie winietowania. Ja byłem w szoku po zobaczeniu zdjęć z tego szkła, a wy nawet nie wspominacie o tej wadze. Nie rozumiem. To szkło jest ewidentnie do poprawki.
    Ja się zakochałem w tej winiecie. Dla mnie mogli by jej nie ruszać.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no i przede wszystkim zmniejszenie winietowania. Ja byłem w szoku po zobaczeniu zdjęć z tego szkła, a wy nawet nie wspominacie o tej wadze. Nie rozumiem. To szkło jest ewidentnie do poprawki.
    Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Szczerze powiedziawszy po szkle zaliczanym do "świetej trójcy" spodziewalem się samych ochów i achów a tu i winieta i średnio ostro na brzegach. Nic to przecież mieli walnięty egzemplarz
    panowie, ale to nie chodzi o to, żeby zrobić idealnie od kreski. tu chodzi o tę winietę, plus bokeh, plus malejącą ostrość na krawędzi kadru. i to właśnie robi to szkło. To jest magia To absolutne cudeńko.

EDIT: gietrzy - bracie :-D

BTW, podliknowałem takiego malutkiego rumoursika na temat szkiełka i nagle erupcja oczekiwań i spekulacji. Oj, portfele pękają w szwach.. Byle tylko zdjęcia z tego były
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja się zakochałem w tej winiecie. Dla mnie mogli by jej nie ruszać.
    popieram
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (....) Byle tylko zdjęcia z tego były
    E... no bez przesady 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

panowie, ale to nie chodzi o to, żeby zrobić idealnie od kreski.
    ok, wiadomo, że się nie da.

tu chodzi o tę winietę,
    ??? Jak ktos chce winietę, to sobie może ja w PS dołożyć. Z ujęciem winiety to już jest gorzej dla jakości zdjęcia. To są niedoświetlone (w tym przypadku mocno) fragmenty i wyciąganie z cieni wiadomo co powoduje. Tam jest często ponad 1 EV ciemnej. Nie róbmy z wady - zalety. Rozumiem, że niektórzy lubią winietę, ale nie wszyscy.

plus bokeh,
    OK
    plus malejącą ostrość na krawędzi kadru.
    to się dostaje zawsze gratis, przy każdym szkiełku.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale magic jest tylko jeden, jakas unikalna kombinacja, chyba o to chodzi. Bo niezaprzeczalnie to szkło maluje arcydzieła.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec

Domyślnie

moment. Po szkłach AI-S były szkła AF i poza 50/1.2 wszystko z tego co wymieniłeś ma AF, typu śrubokręt. Część z nich ma IF i ostrzy baardzo szybko. Np 85/1.4 z D200 nastawia szybciej niz canona USM 85/1.2 z 5D.
    Byc może masz na myśli kolekcję tych szkieł w jasnościach 1,4 czy 2,0 ale tego w tekście nie doprecyzowałeś. Zresztą nawet i niektóre z tych szkieł są w wersji AF 1,4 i 2,0. (28/1.4, 35/2.0, 50/1.4, 135/2,0)
    Jacek, nie wierze , że Ty to napisałeś.
    Jasne stalki to jasne stalki, nie chce mi sie co chwilę pisać przyslony. Jasne stałki to te, które w zakresie 24-85mm maja przysłonę 1.2-1.4 i w zakresie 105-135 F2 i 200/2.8 lub F2 ale to juz killer
    Ale skoro potzrbujesz prosze bardzo:
    35/2 to nie jest jasna stalka, jasna stalka to 35/1.4 Była taka AI-S jeden z najlepszych manualnych Nikkorów, był legendą, wersji Af nigdy nie było.
    24 nigdy nie bylo w Nikonie (mowa o 1.4, a nawet 1.8, była 2 to nie jest jasna stałka, jasną ma Canon: 1.4). 28mm juz nie ma u Nikona, powinienes to wiedzieć, nowej nie ma praktycznie nigdzie, uzywane osiagaja monstrualne ceny - zgadnij dlaczego? bo nie ma od kilku lat jej w produkcji i nie ma następcy, zreszta kupno tego obiektywu graniczy z cudem. 50/1.2 patrz mój post, więc bez powtórek, 85 spójrz co napisałem, zreszta na forum Nikona pisałem, że jest szybszy i duuuzo wygodniejszy niż L-ka /1.2. Napisałem tez , że własnie przestali go robić, 105 z rozmyciem jest bdb, 135 jest srednia oprócz rozmycia canonowska L-ka 135 bije ja na głowę (która zresztą daje sliczny bookeh, rozmycia jej nie potrzeba). Gdzie widzisz w stajni Nikona jasne stałki? Zreszta nie ma co bić piany, nie tylko ja na nie czekam, a wszystko wskazuje na to, że sie doczekam. Oby tylko dali te cholerną 35-kę.
    Wracając do 35 L powiem tak, razem z 5d jest to zestaw, który uważam za ideał, jest to jeden z dwóch najlepszych obiektywów z jakimi miałem do czynienia, drugim był kilka lat temu 17-35 Nikona. Niestety z racji cropa zostal sprzedany, ale teraz kto wie? Zobaczymy co pokaże Canon jako nastepcę 5D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    Gdzie widzisz w stajni Nikona jasne stałki?
    OK, więc są tylko 28/1.4 :wink: 50/1.4, 85/1.4, 105/2.0 i 135/2.0
    nie dyskutuję nad jakością i dostępnością, bo tu już pisałem, że mi się canonowski 35/1.4 nie podoba, a rozmycie DC w N 135/2.0 to podstawowa sprawa i tego C L 135/2 nie przebije.
    link znaleziony na tym forum :grin: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29186750
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 297 z 393 PierwszyPierwszy ... 197247287295296297298299307347 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów