Tak
Nie
Ja myslę, że to nie jest kwestia wyprzedaży ostatnich sztuk. Bo nie tylko tego obiektywu brakuje - dość często zaglądam na ich strony (B&H) i śledzę stan szkieł Canona. Od dłuższego czasu brakuje 50/1,4 , 28/1,8 , 35/2 , 400/5,6 , 300/4 IS (ostatnio jest) , oczywiście wspomnianych 24L i 35L tez nie ma, nawet ostatnio z zoomami cieńko - np 70-200/2,8 też często jest 'out of stock'
Czyżby nieprzewidziany sukces ostatnich akcji 'cashback' spowodował że wymiotło co lepsze szkła z magazynów?
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
panowie, ale to nie chodzi o to, żeby zrobić idealnie od kreski. tu chodzi o tę winietę, plus bokeh, plus malejącą ostrość na krawędzi kadru. i to właśnie robi to szkło. To jest magiaTo absolutne cudeńko.
EDIT: gietrzy - bracie :-D
BTW, podliknowałem takiego malutkiego rumoursika na temat szkiełka i nagle erupcja oczekiwań i spekulacji. Oj, portfele pękają w szwach.. Byle tylko zdjęcia z tego były![]()
ok, wiadomo, że się nie da.
??? Jak ktos chce winietę, to sobie może ja w PS dołożyć. Z ujęciem winiety to już jest gorzej dla jakości zdjęcia. To są niedoświetlone (w tym przypadku mocno) fragmenty i wyciąganie z cieni wiadomo co powoduje. Tam jest często ponad 1 EV ciemnej. Nie róbmy z wady - zalety. Rozumiem, że niektórzy lubią winietę, ale nie wszyscy.
OK
to się dostaje zawsze gratis, przy każdym szkiełku.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
ale magic jest tylko jeden, jakas unikalna kombinacja, chyba o to chodzi. Bo niezaprzeczalnie to szkło maluje arcydzieła.
Jacek, nie wierze , że Ty to napisałeś.
Jasne stalki to jasne stalki, nie chce mi sie co chwilę pisać przyslony. Jasne stałki to te, które w zakresie 24-85mm maja przysłonę 1.2-1.4 i w zakresie 105-135 F2 i 200/2.8 lub F2 ale to juz killer
Ale skoro potzrbujesz prosze bardzo:
35/2 to nie jest jasna stalka, jasna stalka to 35/1.4 Była taka AI-S jeden z najlepszych manualnych Nikkorów, był legendą, wersji Af nigdy nie było.
24 nigdy nie bylo w Nikonie (mowa o 1.4, a nawet 1.8, była 2 to nie jest jasna stałka, jasną ma Canon: 1.4). 28mm juz nie ma u Nikona, powinienes to wiedzieć, nowej nie ma praktycznie nigdzie, uzywane osiagaja monstrualne ceny - zgadnij dlaczego? bo nie ma od kilku lat jej w produkcji i nie ma następcy, zreszta kupno tego obiektywu graniczy z cudem. 50/1.2 patrz mój post, więc bez powtórek, 85 spójrz co napisałem, zreszta na forum Nikona pisałem, że jest szybszy i duuuzo wygodniejszy niż L-ka /1.2. Napisałem tez , że własnie przestali go robić, 105 z rozmyciem jest bdb, 135 jest srednia oprócz rozmycia canonowska L-ka 135 bije ja na głowę (która zresztą daje sliczny bookeh, rozmycia jej nie potrzeba). Gdzie widzisz w stajni Nikona jasne stałki? Zreszta nie ma co bić piany, nie tylko ja na nie czekam, a wszystko wskazuje na to, że sie doczekam. Oby tylko dali te cholerną 35-kę.
Wracając do 35 L powiem tak, razem z 5d jest to zestaw, który uważam za ideał, jest to jeden z dwóch najlepszych obiektywów z jakimi miałem do czynienia, drugim był kilka lat temu 17-35 Nikona. Niestety z racji cropa zostal sprzedany, ale teraz kto wie? Zobaczymy co pokaże Canon jako nastepcę 5D.
OK, więc są tylko 28/1.4 :wink: 50/1.4, 85/1.4, 105/2.0 i 135/2.0
nie dyskutuję nad jakością i dostępnością, bo tu już pisałem, że mi się canonowski 35/1.4 nie podoba, a rozmycie DC w N 135/2.0 to podstawowa sprawa i tego C L 135/2 nie przebije.
link znaleziony na tym forum :grin: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29186750
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...