Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 284 z 393 PierwszyPierwszy ... 184234274282283284285286294334384 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 831 do 2 840 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Domyślnie

http://www.dpreview.com/gallery/cano...eview_samples/ .. wprawdzie to watek o 5d ..ale skoro o matrycach <- z dedykacja dla narzekajacego MMM .. na skolatane nerwy

PS. Jak dla mnie to jest "BDB - siadaj dostatecznie"
    Ostatnio edytowane przez wain ; 01-09-2008 o 16:07

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No smiale wrozby - ja tu juz powiedzialbym, ze nawet troszke smieszne
    czy śmieszne to się okaże. Ja mam takie przypuszczenia i podaję je na zasadzie swobodnej dyskusji. Napisałem dlaczego. Jeśli myślisz inaczej to załóż się o to piwko. Tylko nie argumentuj, że na pewno się pomylę, "bo Canon jest głupi" itp.
    Biła 1Ds3? Wiekszoscia parametrow???? Jakich? Lepsza smieciarka? Lepszymi uszczelnieniami? A moze lepszym AF'em?
    wystarczy przeczytać specyfikację do której się odnoszę. Koło 21 Mpx, niższymi szumami, większym zakresem ISO, sprawnym trybem LV, ekranem LCD, trybem kręcenia filmów, sRAW. Układem AF, który może Gailbraight zostawi w spokoju (co z tego że słąbszym, skoro bez kontrowersji). CENĄ trzykrotnie prawie niższą.

IMHO jedynym czym moze, to iloscia pixeli - cala reszte, Canon nawet jesli by polepszyl, to nie wrzuci tego do puszki pietro nizej.
    Przeczytaj mój post i pomyśl. Mówimy o nowej półce odpowiadającej D700 oraz o przeterminowanym topowym modelu. To puchy do siebie nie przystające - jak 40D i 450D, z innej epoki modeli Canona. Obie profi. Nowy 1D/Ds będzie jeszcze lepszy i na tym to ma polegać.

BTW, ktoś napisał i z nim się zgodzę: czy lepiej żeby Canon stracił kilkuset klientów od 1Ds3 miesięcznie w skali globu na rzecz nowego, wyższego modelu 5Dmk2 czy na rzecz D3x lub A900? Tym bardziej jeśli dadzą sygnał, że odświeżenie serii 1 będize na początku roku 2009?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wiesz - jest roznie. Czasem szybciej wypuszczaja nastepce a czasem (jak w przypadku nastepcy 5D) trzeba czekac i czekac.

A odnosnie jedynek piszesz, ze to puchy "z innej epoki" - moze i tak - ale caly czas na topie i konkurencja tylko gonic musi ;-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja się pokaże D3x sytuacja szybciutko sie odwróci
    Warto czasem pomyśleć z wyprzedzeniem. I na to właśnie stawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Problem polega a tym, że jesteśmy przyzwyczajeni do filozofii dreptającego rozwoju. Teraz kiedy Canon zaczyna czuć gorący oddech biegnącej konkurencji na swoich plecach, być może stwierdzi, że trucht a może nawet bieg nie są aż tak nieprawomyślne jeśli tylko pomogą się uchronić przez atakiem od tyłu jurnego duetu S&N.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kurde - fajnie tak sobie gadac a i tak sprzet cyfrowy stoi na takim poziomie, ze tylko samemu sie juz czas rozwijac a nie na cuda techniki czekac... ;-)

ps
    ech... tak sie rozmarzylem :-D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Tak - tylko kolejnosc nie ta.
    Podasz przyklad wprowadzenia lepszego/nowoczesniejszego body z nizszej polki a dopiero potem wypuszczaniem super ulepszonej gornej? Ja takiego marketingowego ruchu nie zanotowalem :wink:
    Wszystko zalezy jakiego uzywamy kryterium do stwierdzenia lepszy.
    400D>30D (mpix, odkurzacz)
    450D>40D (mpix, lepszy LV)
    50D>5D (wszystko chyba poza FF)

Nizszy model posiada bajery ktore w wyzszym nie wystepuja.

Widzac co producent daje w nizszym modelu wiemy czego sie mozna spodziewac w wyzszym. Jesli ktos narzekal na brak odkurzacza w 30D a dostal nizszy model 400D, oznacza ze warto poczekac na 40D itd.
    Jesli 5D bedzie mial matryce lepsza od 1Ds mkIII to oznacza ze warto poczekac na mkIV

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    BTW, ktoś napisał i z nim się zgodzę: czy lepiej żeby Canon stracił kilkuset klientów od 1Ds3 miesięcznie w skali globu na rzecz nowego, wyższego modelu 5Dmk2 czy na rzecz D3x lub A900? Tym bardziej jeśli dadzą sygnał, że odświeżenie serii 1 będzie na początku roku 2009?
    Brzmi bardzo logicznie, ciekawe co na to Canon?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hehe, no to jest główne pytanie. Dlatego polecałem się Corwinowi No a drugie pytanie, to czy faktycznie konkurencja tak mocno dowali do pieca jak od roku sugeruje. Pojawiły się jakieś reklamy od Nikona w prasie w USA, że nadchodzi coś BIG. Zgaduję, że to w końcu to na co czekamy.

BTW: kiedyś gdzieś z dobrego źródła słyszałem, że Canon testuje rozwiązania z bardzo dużymi matrycami, które w trybach na wysokich ISO miałyby rozwiązywać problem szumów poprzez blokowanie kilku sąsiednich pikseli i jakieś fikuśne zczytywanie ich w jeden piksel ale z odfiltrowanym szumem. dawało by to o połowę czy cztery razy mniejszą rozdzielczość ale zerowe szumy i brak ingerencji softu. Wtedy nie skojarzyłem, ale teraz wydaje się że sRAW to właśnie przymiarka do takiej technologii. I tu pojawia się argument wspierający przypuszczenie, że ta ujednolicona pucha 1DX z 30Mpx mogła by do studia dawać rewelacyjną jakość i rozdzielczość, a do reporterki sRAW zapewniał by jednocześnie szybki fps ale również i dużo niższe szumy bez odszumiania na wysokich ISO - czyli i lepiej jakościowo i szybciej, co do reporterki liczy się najbardziej.

P.S> aż się boję, że się sprawdzi. Jak ja małżonkę przekonam

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    aż się boję, że się sprawdzi. Jak ja małżonkę przekonam
    Myślę że wystarczy żę pokarzesz foty - wszystkich Twoje 'ptaszki' powalają i nie chce mi się wierzyć, że małżonka pozostaje obojętna ;-)
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Strona 284 z 393 PierwszyPierwszy ... 184234274282283284285286294334384 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów