sprzęt potrzebny do zbudowania strategii jaką opisałem jest już w całości dostępny. Digic IV zdublowany pozwala już dzisiaj na 6,3 klatki przy 30Mpx, skoro w 50D robi to z 15 Mpx pojedynczy układ. RAW w 30Mpx i sRAW w 15Mpx wydaje się naturalną konsekwencją stworzenia takiego formatu jak sRAW. Największe pytanie to czy przez te półtora roku awantury o AF 1D zbudowali coś zupełnie nowego w kwestii AF i lustra. Czytałem na Canonrumors, że podobno nowa technologia AF Canona z nowo wybudowanej fabryki ma wejść w 2009 roku. Nie ma lepszej okazji jak odświeżona linia 1D. A że trzeba wymienić oba modele, to najlepiej je połączyć odkopując pomysł sprzed dwóch lat.
Te spekulacje nie podnoszą mi ciśnienia. Nie kupię sobie większości tych puszek, bo mam jedną bardzo dobrą i może kupię drugą na podobnym poziomie zaawansowania - czyli zaawansowanego amatora. Wydaje się jednak, że jak połączyć sytuację na rynku, fakty z doniesień prasowych i rumorsy, to taki scenariusz jak nakreśliłem wydaje się prawdopodobny. Oczywiście kwestia tego, czy to co stanie na półkach będize faktycznie takie dobre, to osobny temat, daleki od marketingu. No ale podobno inżynierów Canon ma naprawdę dobrych![]()