Tak
Nie
Dawno czekalem az wpadna na pomysl zmiany ISO dla poszczegolnych pixeli w zaleznosci od ilosci swiatla. Tylko to wymaga bardzo szybkiej elektroniki. Trzeba przeanalizowac te 15 + Mp. Trudno by to bylo chyba zrobic dopiero po podniesieniu lustra i otwarciu migawki. Dlatego w LV to by sie odbywalo w sposob ciagly albo po nacisnieciu guzika przed otwarciem migawki. Wtedy najlepiej sie w ogole pozbyc lustra i czujnikow AF, ostrzyc (zwlaszcza w trybie servo), i mierzyc swiatlo na matrycy. (Oczywiscie wtedy potrzebny jest EVF, ale super jakosci)
ja chyba nawet widze sensowniejsze rozwiazanie. biorac pod uwage fakt, ze martryca jest RBGB, to osobne ISO dla kazdej ze skladowych pozwala lepiej wykorzystac rozpietosc tonalna w scenach o intensywnych barwach. przyklad: podbicie niebieskiego kanalu w zdjeciach przy swietle zarowkowym, lub stlumienie czerwonego przy zdjeciach o wschodzie/zachodzie slonca. cos w desen balansu bieli poprzez kalibracje matrycy (zamiast mocno stratnego posprocessingu) ale ze znacznie szerszymi mozliwosciami
brzmi pieknie
Kolejnym podejsciem moze byc np strefowe dobieranie czulosci a nie indywidualnie dla kazdego pixela. Np matryca podzielona na 16 stref, dzialaloby to w miare szybko a do analizy sceny zamiast danych z matrycy wykorzystac czujniki do pomiaru swiatla/ekspozycji - tam juz jet 35 stref pomiarowych. wystarczy to wszystko polaczyc u sterowac.
W tym calym SF brakuje mi jeszcze matrycy o nierownomiernej gestosci pixeli. W takim np reporterkim marku, centrum mialoby 2x wieksza gestosc (obszar o gestosci apsc). W ten sposob problem programowego cropa bylby rozwiazany. W przypadku FF pixele te bylyby laczone ...
to mnie sie jeszcze jeden pomysl podoba
ekran dotykowy i na tym ekraniku sobie rysuje gdzie ma byc filtr polowkowy.
ale niekoniecznie jeden i niekoniecznie tylko neutralny (choc, de facto, jakby nie spartolic modelu kolorow, to to by moglo byc prawdziwie neutralne pol - a to robi wielka roznica). przepiekne rozwiazanie w swojej wygodzie i prostocie.
niestety, pomysl jest z gatunku uzytkowych a nie pieknie-pikselowych czy super-szybko-autofocusowych. tak ze odlozmy rozwiazanie na polke i wrocmy do niego moze za 50 lat jak w kolejnej inkarnacji xxD, wowczas juz xxxD (tak z 550D) Canon zdecyduje sie na kolejna epsilonowa zmiane i padnie akurat na taki fjuczer
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie, nie, Janusz. masz tu racje, ale ja tez mam.
ja napisalem "sensowne" i ta specyfikacja z mojego punktu widzenia jest sensowna.
a to o czym Ty piszesz podpada pod przymiotnik "realne". i ja sie z Toba w 99% zgadzam - to nie jest realne
ale w totolotka tez czasem ludzie trafiaja, choc tam jest duzo mniej niz 1% 8)
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
hehe... powtorze dowcip z wczoraj:
moze i ktorys inzynier w Canonie to wymyslil, ale w miedzyczasie ta herezja zostala spalona a inzynier poszedl do dzialu kalkulatorow odpokutowac swoje postepowanie. i codzien pisze 100 razy na tablicy "nie bede mial ficzerow cudzych przede matryca" po japonsku, koreansku i arabsku![]()
A nie myślisz, że prędzej "wróci" lustro stałe typu "pellicle mirror"?
Myślę, że ostrzenie z matrycy w trybie servo nie jest łatwe o tyle, że nie masz informacji w którą stronę ostrzyć (i musisz sprawdzać, kręcąc wte i wewte).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale nadal sensownie![]()
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 27-08-2008 o 23:01 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...