Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 206 z 393 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 051 do 2 060 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    oczywiście. W swoich zawodowych zastosowaniach można używać stałek na FF (lub oczywiści edobrego zooma), a turystycznie 10-20 i 18-200 :smile:
    18-200 moze byc. niech Ci bedzie
    ale Sigma 10-20, jesli mnie nos nie myli, bedzie od tych 16mm kryla pelna klatke (a czort jeden wie, czy i nie ciut wczesniej). i jakosciowo nie bedzie to wyraznie gorsze per-pixel od 10mm w cropie. wiec moze w ten sposob kombinowac?

w 18-200 zapewne ten numer nie przejdzie, bo te szkla, zeby nie tracic kompletnie kontrastu, maja ograniczniki toru optycznego (czy jak to sie nazywa), ktore ograniczaja obraz obiektywu na matrycy.

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    (...)
    w takich sytuacjach najczęsciej ustawia się ostrośc wczesniej (przed obiektem) i przy sprincie czy samochodzie na wprost strzela się serią jak tylko najszybciej się da, wysoka czułośc załatwi kwestię kombinacji czas/przysłona, a jedno z 11 zdjęc z duzym prawdopodobienstwem będzie udane.
    tak nawiasem mowiac, to jeden z nowszych aparatow Canona zostal publicznie ukrzyzowany za to, ze niektore jego egzemplarze, w specyficznych warunkach, robia nieostre srednio 1 na 10 zdjec w serii.
    no i niejako w tym momencie, mowienie o 1 udanym z 11 zdjec w serii jest lekko diametralnym odwroceniem standardow. i raczej bym w ten sposob nie przekonywal ludzi, ze to 1/11 ma sens jako aparat reporterski ;-)
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-08-2008 o 22:26
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

ale to nie chodzi o to żeby zrobic 11 dobrych, chodzi o to 1 wlasnie i o narzędzie które ma to umożliwic. Nie chodzi o aparta który sie myli w 9 na 10 zdjęc, nie o tym tu mowa. D3 się nie myli jesli chodzi o AF w "normalnych warunkach". W opisanej sytuacji nie korzysta się w ogóle z układu AF ponieważ żaden aparat nie "dogoniłby" niektórych obiektów. Powyższy przykład może dotyczyc aparatu bez AF bo ostrośc ustawia się ręcznie i w odpowiednim momencie korzysta tylko z predkości wykonywania zdjęc tylko po to aby wyszło 1,2 lub 3 (wtedy super) zdjecia (i po to jest crop w D3 - aby klepac 11kl/sek). Wrocmy do 5d.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale Sigma 10-20, jesli mnie nos nie myli, bedzie od tych 16mm kryla pelna klatke (a czort jeden wie, czy i nie ciut wczesniej). i jakosciowo nie bedzie to wyraznie gorsze per-pixel od 10mm w cropie. wiec moze w ten sposob kombinowac?

w 18-200 zapewne ten numer nie przejdzie, bo te szkla, zeby nie tracic kompletnie kontrastu, maja ograniczniki toru optycznego (czy jak to sie nazywa), ktore ograniczaja obraz obiektywu na matrycy.
    sprawdzone, mam pliki, sigma nie kryje całego kadru nawet na 20 mm, a 18-200 kryje dopiero na ... 200 mm i to nawet wtedy z wyraźną winietą.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A może takie coś?

"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A może takie coś?
    1. nie push pull
    2. Cena
    3. Ptaszkowe Nikkoretki znowu przejdą do C

BTW: co by nie mówić to firma konkretnie dba o drenaż naszych kieszeni

Uzależniony

Domyślnie

jak to nie push pull? mi to wygląda na push pull rotate, przecież ma pierścień od 100-400 na przodzie IMO rewelacyjnie o rozwiązali, jak ktoś lubi będzie mógł wysuwać a jak nie lubi to sobie pokręci 2w1

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    sprawdzone, mam pliki, sigma nie kryje całego kadru nawet na 20 mm,
    No ja foce 5D z 10-20 i tak mniej - więcej od połowy zakresu winietka jest dla mnie akceptowalna (nie wiele większa niż na cropie)
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

IMHO niewiarygodne... o cztery działki za ciemny :-P :-P :-P

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A może takie coś?
    Poproszę takie ale ze stałym f4

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

I kolor L-ki poproszę ...:wink:

Strona 206 z 393 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów