Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Jakieś liczby na poparcie swojej tezy przedstawisz?
    Liczb konkretnych Ci nie przedstawię. Chodzi po prostu o to, że na jednym waflu mieści się tych małych matryc znacznie więcej niż dużych. Druga kwestia to taka (ma ona jeszcze większy wpływ na koszt niż pierwsza) to ta, że jak pojawi się śmieć na waflu to w przypadku większych matryc masakruje od razu jedną. W przypadku mniejszych też jedną ale na tej powierzchni zostają jeszcze dwie dobre. Podobno zdarzają się podczas produkcji sytuacje, że przy większych matrycach całe wafle idą w śmietnik.
    Na stronie Dalsa jest to dość dokładnie opisane jak masz chęci i czas to polecam lekturę .

Postęp oczywiście jest choćby w tym, że obecnie Canon posiada steppery (swoje), które umożliwiają naświetlenie pola 5x5cm w jednym przebiegu. Do niedawna matryce FF musiały być naświetlane w trzech przebiegach. Tak były/są wytwarzane matryce w 5-tce. Podobno min. dlatego chcą ją wycofać całkowicie z produkcji.
    W tym upatrywane jest min. to że Canon może ostro powalczyć cenami na rynku dając stosunkowo tanie FF.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-08-2008 o 12:29
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów