Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 156 z 393 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166206256 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 551 do 1 560 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    A tak trochę offtopic to przeraża mnie perspektywa tak szybkiego spadku wartości nowych DSLRów. Powiedzmy kupujesz takiego Ds'a za 27 tysięcy, a za pół roku można go nabyć za połowę ceny. Horror!
    Dlaczego horror? Ten sprzęt to sprzęt dla ludzi zarabiających nim. Ci się nie zastanawiają czy za pół roku będzie taniej, jest potrzeba (dobrze płatne zlecenie) to kupują. To, że ludzie go kupują bo chcą a nie muszą to taki marketing hype i bonus dla firmy.

Powiedzmy, że za robote dostajesz $3k - 3 roboty i DeEs zaczyna zarabiać... a że ludzie wciąż myślą, że taki sprzęt to inwestycja... Reichmann dobrze napisał 95% ludzi potrzebuje tylko i aż "good enough" aparatu dlatego ja czekam na good enough lens - EF-S 18-200 IS
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Ale fakt taki ze stracili monopol na FF i tluste lata w zwiazku z tym
    Co? Monopol to jeszcze jest przed nimi (Canonem konkretniej). Sprzedaż pełnej klatki peak'nie na wykresach gdy pełna zejdzie do poziomu $1k - no i kto jest najbliżej C, N czy S?
    Nawet tu na boardzie widać ile osób czeka na LNIB 5D za 3000 i mniej. A bajki o zużyciu można sobie między książki włożyć - w większości luster pada migawka, wymieniasz i jedziesz już na gwarancji...
    Poziom $3k czy nawet $2k to wciąż premium a sprzedaż jest w consumer - $1k i niżej.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 17-07-2008 o 11:35 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ..Ma nowy produkt, lepiej poczekać na to co zrobią nikon i sony i odpowiednio zareagować. Inaczej to jest po prostu niemądre.
    w innych postach można było przeczytać, że następca 5D już jest, trzymany w szufladzie (ktoś pisał, że od 2 lat).
    Wg mnie projektowanie aparatu jest związane z jego mozliwościami (np strzepywaczka, matryca - oczywiście) i wraz z testowaniem "trochę" trwa.
    Po wypuszczeniu przez konkurencje body można najwyżej coś pozmieniać w sofcie, ale wiele się nie da zdziałać w krótkim czasie w konstrukcji aparatu.
    Pytanie czy firmę stać, by robić gotowe body i trzymac je w szafach, by po roku (nieujawniania) robić kolejne i być może znowu go nie pokazywać?
    Jeśli mieli by go móc wypuszczać jako szybka odpowiedź na konkurencje to by oznaczało mieć przygotowaną linię produkcyjną. Mieć taką linię, mieć produkt i go nie wypuszczać przez 2 lata? Wątpię.
    Pytanie czy następca ma takie kosmetyczne zmiany (20D - 30D), czy rewolucyjne? Sądzę, że nie ma co się spodziewac rewolucji w następnych modelach canona jesli chodzi o obrazowanie. Canon długo ma CMOSy i rewolucji nie będzie. U nikona było inaczej, był skok związany z przejściem CCD-CMOS.
    Paradoksalnie - w 5D skok może być największy, bo od poprzednika minęło najwięcej czasu i pojawiły się w lustrzankach strzepywaczki, LV, duże LCD. Mogą zrobic oczywiście lepszy korpus. Ale canon jak go będzie miał to nie będzie z nim czekał, bo stracił przewagę, dobry FF jest już u konkurencji. Jeśli na photokinie nie pokażą następcy 5D, to znaczy, że w szufladzie mają coś co wymyślili 2 lata temu, a to coś jest starociem i muszą szybko skonstruować coś super, albo ... nie chcą wprowadzać nic konkurującego z jedynkami i następcy nie będzie.
    A może będzie FF w linii dwucyfrówek? Zostawią praktycznie to co teraz jest w 5D, zrobią to w gorszym body, zostawią 3fps, nowszy AF, będzie strzepywaczka, LV i będzie kosztowało tyle co 40D na starcie?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    A może będzie FF w linii dwucyfrówek? Zostawią praktycznie to co teraz jest w 5D, zrobią to w gorszym body, zostawią 3fps, nowszy AF, będzie strzepywaczka, LV i będzie kosztowało tyle co 40D na starcie?
    Gorsze body - to by oznaczało krok wstecz, no chyba że wypuszczą dwa modele, "gorszy" i lepszy.
    40D na starcie kosztowało około 5 000zł (z tego co pamiętam). Obecnie sklepowa cena 5D zaczyna się od ~5 700zł zatem nie sądzę aby cena nowego body była niższa aniżeli ~7 000zł.
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jacku, chyba mnie nie zrozumiałeś. Mowa była o uśmiercaniu Ds'a. Pisząc, że C ma nowy produkt myślałem o 1DsMk3. To ciągle świeży produkt, niedawno zaprezentowany. Dlatego zabijanie go teraz po dwóch latach developmentu poprzez wprowadzenie 5DMk2 - rzekomo o większej (Mpx) i niskoszumowej matrycy i trzy razy niższej cenie po prostu nie ma sensu. Już lepiej obniżyć cenę Dsa skoro taki niekonkurencyjny. Dlatego nie wierzę w opowieści pod tytułem 22Mpx w nowej wyższej piątce aby zmienić trendy. 20 Mpx - ale z okrojonymi ficzerami - to jeszcze może. Ale wiemy że wszyscy czekają na tą samą matryce co w staruszku w innym body, czyli dokładnie odwrotnie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ..Mowa była o uśmiercaniu Ds'a. ...
    aaa, fakt, inaczej to zrozumiałem. Oczywiście, nie powinni uśmiercać topowej jedynki.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://www.muller-photo-service.fr/b...-2431-1_3.html

oraz

Friday, June 13, 2008, 03:08 PM - Canon 3D & 6D
    Big News
    This information comes from a very good source, think the famed "tsiphoto" type of contact.

So here it is, the 40D isn't being replaced for Photokina. The 40D will live on, but at a reduced price. The body will be $999 USD before any rebates come the fall.

What Canon is doing is adding 2 models between the 40D and 1D Mark 3, I think this rumor has been around for a long time.

This is what's coming (My source doesn't have exact model names.)

Canon EOS 6D (unknown model name)

Resolution: 14mp Full Frame
    FPS: 5fps
    LCD:3"
    AF: 9 point
    ISO: 100-3200
    Memory Card: CF & SD
    Proc: DIGIC III
    Sealing: Some (40D)
    Feature: Live View w/AF
    Price: $1999 USD

Canon EOS 3D(unknown model name)

Resolution: 20mp Full Frame(Sounds unbelievable, but true)
    FPS: 5fps
    LCD: 3" VGA
    AF: 19 point
    ISO: 50-6400
    Memory Card: CF & SD
    Proc: DIGIC IV (if they use "4")*UPDATED*
    Sealing: Yes, Full.
    Feature: Live View w/AF
    Price: $2999 USD

Canon's lineup for Christmas will be;

Rebel XS
    Rebel XSi
    40D
    6D
    3D
    1D Mark III
    1Ds Mark III

Is the "3D" close to the 1ds3? Yes it is, there will be an upgrade of the camera well before the 3 year product lifecycle of the last 2. Nikon has shown Canon they need to do more than incremental updates to their cameras.

I will have more information later in the day.

I will say that I am completely confident in my source, but only time will prove it.

Wcześniej tego tu nie widziałem w tej wersji, gościu to chyba updateował.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-07-2008 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I kto traz kupi 5D? 6D bardzo by mi pasowało. To z grubsza 40D z FF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Ale ze mnie durak... Kupiłem 5D i się muszę teraz męczyć i robić zdjęcia Zamiast czekać na lepsze
    .

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Zaczynają się konkretne przecieki a to dobrze świadczy ... , zmiany w canon już blisko i nowe puszki w końcu na horyzoncie zaczyna być widać :rolleyes:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

no przechlapane masz nie możesz poczuć podniecenia związanego z oczekiwaniem na... no właśnie, na co? św. grala i tak nie zobaczymy... jak się nie ma 5D, to się czeka, bo nadchodzą ciekawe czasy i kupowanie teraz, to jednak loteria. nie mam na myśli zarabiających na zdjęciach, bo tam powinna rządzić czysta kalkulacja, ale amatorzy mają swoje 5 minut

Strona 156 z 393 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166206256 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów