Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 149 z 393 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199249 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 481 do 1 490 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Opoznil i pomylil sie Nikon z FF. Gdyby Canon "rzucil na rynek" nastepce 5D rok temu za ok. $2500 albo mniej to mogloby kompletnie wykonczyc Nikona. A tego nikt nie chce. Canon czekal na Nikona. Teraz chyba juz mozna.
    Całkiem możliwe. Słyszałem gdzieś o tej roli rządu w sprawach gardłowych.
    Tym bardziej jestem w stanie w to uwierzyć po tym jak w dniu premiery D3 zobaczyłem jego cenę i powiązałem parę spraw zasłyszanych to tu to tam...

Miejmy tylko nadzieję, że i rząd pomoże Canonowi jak Plej Stejszyn za długo będzie ciągnąć damping :smile:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Co do powodow opoznienia nastepcy 5D to jest raczej odwrotnie niz niektorzy sadza. Otoz konkurencja miedzy takimi firmami w Japonii jak Canon i Nikon jest, ale jest to konkurencja kontrolowana. Japonczycy maja pewien rodzaj patriotyzmu w tej dziedzinie i nawet pomoc rzadu.

Opoznil i pomylil sie Nikon z FF. Gdyby Canon "rzucil na rynek" nastepce 5D rok temu za ok. $2500 albo mniej to mogloby kompletnie wykonczyc Nikona. A tego nikt nie chce. Canon czekal na Nikona. Teraz chyba juz mozna.

Osobiscie nie mam nawet sciereczki do szkla marki Nikon, ale lubie te firme i szkoda by bylo gdyby znikla. Chociaz ostatnio coraz czesciej robi bledy i idzie w zlym kierunku, np. zaczynajac od idiotycznych lustrzanek APS Pronea.
    Pomijając już wszystkie "analizy" rynku etc. Każdy szanujący się kanonier powinien raz w roku mieć obowiązek kupić coś do Nikona. Gdyby nie ta firma to taki AF jak w 5D byśmy dostali za 10 lat .

BTW: co do Nikona i Canona to pewna część akcjonariatu tych firm jest wspólna także kto wie.....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-07-2008 o 18:04
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Dlatego himi trza :wink:mieć obydwa i jest wtedy bardzo ok. a jak szkła można wykorzystać ...
    A żebyś wiedział. Budżet na razie nie pozwala na 1d mkII, ale knuję zakup starej dobrej jedyneczki.

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

o! himi, gratuluję w końcu zakupu piąteczki
    EN57D DIGITAL.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    może tego nie zrozumiałem. Starasz się bronić postawy krzyczącego zapłakanego onanisty wołającego "canon, dopier..l nikonowi. Najpóźniej jutro!" ? Dpreview dopitnie pokazuje ilu takich jest wśród "braci fotograficznej".
    Nie, piszę, że całkiem sporo osób postrzega rynek fotograficzny jako coś niezwykle płynnego i bazującego głównie na fajowości a nie ekonomii i rozsądku. Myślą, że jak Nikon czy Canon dop... nowym modelem to całe tabuny ludzi rzucą się jak oszalali do zmiany systemu bo ich właśnie się zrobił stary, brzydki i fuj.

.
    Jak człowiek pomyśli, to rzeczywiście może być prawda, taki międzynarodowy spisek masońsko-japoński.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    (....)
    Jak człowiek pomyśli, to rzeczywiście może być prawda, taki międzynarodowy spisek masońsko-japoński.
    Może spisek, a może nie. Te firmy działają już dziesiątki lat. Obie mają się doskonale. Obie mają swoją renomę. I raczej nie spodziewałbym się po nich strategii przewidzianej na wykończenie przeciwnika, bo i po co. Przynajmniej tak dyktuje zdrowy rozsądek .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A żebyś wiedział. Budżet na razie nie pozwala na 1d mkII, ale knuję zakup starej dobrej jedyneczki.
    Ale wiesz, do czego to prowadzi? Za jakiś czas nie będziesz mógł zwalić winy za złe zdjęcia na aparat. Przemyśl, czy jest sens się tak dołować

Aha, z tymi bocznymi punktami AF to lepiej uważaj. Potrafią sę bardzo precyzyjnie mylić, za każdym razem w inną stronę. Lepiej centralny i kadruj.
    Jarek

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ale wiesz, do czego to prowadzi? Za jakiś czas nie będziesz mógł zwalić winy za złe zdjęcia na aparat. Przemyśl, czy jest sens się tak dołować
    Prawda w 100% :razz:

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Opoznil i pomylil sie Nikon z FF. Gdyby Canon "rzucil na rynek" nastepce 5D rok temu za ok. $2500 albo mniej to mogloby kompletnie wykonczyc Nikona. A tego nikt nie chce. Canon czekal na Nikona.
    Na pewno nieźle by Nikonowi dokopał, ale nie wykończył. Nikon na tanią puszkę FF od Canona odpowiedział by mocną obniżką cen takich modeli jak D200 co pociągnęłoby za sobą obniżki cen niższych modeli. W odpowiedzi Canon musiałby obniżyć również ceny modeli xxxD i xxD bo przecież ludzie też chcą kupować cropa a nie tylko FF i oferta Canona musiałaby być konkurencyjna. I tym sposobem suma zysków mogłaby się nawet zmniejszyć a nie wzrosnąć bo sprzedaż modeli z niskiej półki jest największa.

Pomyśl sobie że nagle Nikon chce "zniszczyć" Canona i obniża dzisiaj cenę D3 do powiedzmy 7000zł (dla detalicznego klienta). Od razu lecą w dół ceny wszystkich niższych modeli D300, D80. W odpowiedzi Canon musi obniżyć ceny 1DMkIII, 40D, 450D i 5D.
    Czy Canon zostanie "zniszczony"? Nie, a na takiej wojnie stracą wszyscy. Równowaga na rynku między C a N się wszystkim opłacała, chociaż trzeba przyznać że N po kilku latach utraty prestiżu chce się szybko odgryźć.

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Czekam na obiecany przez Optyczne test 5D ... który miał powstać jak pojawi się konkurencyjna puszka FF.

Co do współistnienia Canona i Nikona - zapomnieliście, że jest już Sony i w/w będą musieli reagować.
    Ostatnio edytowane przez Quadrifoglio ; 12-07-2008 o 10:38

Strona 149 z 393 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159199249 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów