Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 107 z 393 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 061 do 1 070 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Domyślnie

Lepiej pogdybać co włożą do usprawnionego 5D Mark, z mojego punktu widzenia Canon na razie czuje się pewnie z 5D bo cena niewysoka a jakość aparatu b. dobra. Teraz wiśniowcy skoncentrowali się na ataku tańszych portfeli, wypuścili 40D na początku roku przełknęli Nikona D300, poczekali 40 dni i wypuścili 450D, żeby zapełnić luke tanizny po nikonowskim kosmetycznym D40X i nowym D60.

Domyślnie

Moim zdaniem wszystko się ułoży analogicznie do rynku analogów z przed kilna lat.

Czyli na rynku prędzej czy później pojawi się cała stajnia cyfraków czyli

D +
    EOS 3000, EOS 300, EOS 50, EOS 5, EOS 3, EOS 1

Co brakuje w tej wyliczance widać gołym okiem. Co będą miały poszcególne modele to już tylko wynikiem czasu i modernizacji kolejnych modeli. Jednak uszeregowanie modeli pozostanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    ...a "landscapisci" lubiacy duze ilosci Mpix. tez beda zadowoleni ?
    Jeśli rzeczywiście działy R&D przeglądają fora internetowe i wsłuchują się w prośby użytkowników, to właśnie przez tego typu posty zamiast przydatnych ulepszeń będziemy dostawali w każdej nowej puszce po kilka Mpikseli więcej i nowe algorytmy, żeby te mocniej upakowane piksele "ugładzić" mniej więcej do poziomu z poprzedniej puszki.

Ach, gdyby tak zamiast o "dużej ilości MPix" ludzie zaczęli pisać o lepszej jakości obrazu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta

Ach, gdyby tak zamiast o "dużej ilości MPix" ludzie zaczęli pisać o lepszej jakości obrazu.
    Jakość obrazu mnie zadowala lepiej jakby ludzie zaczęli pisać o jakości materiałów i wykonaniu. CO prawda do 5d nie ma sie do czego przyczepić, ale ostatnio trzymałem w sklepie MM Nikon d40 to przy tym aparacie cieniutko wypada Canon 450d. Oczywiście środek jak najbardziej + na Canon ale dla osoby która podchodzi do sprzętu Ciężko mi było przekonać że Canon jest lepszy. Nawet patrząc na obiektywy kitowe w canonie takie lichatko słabo spasowane.

Myślę że teraz Canon firma przeczyta ten post . Niech na obudowach z plastyku Canon się zatrzyma na kompaktach ale w serii EOS prosimy o magnez !

Domyślnie

Jeśli rzeczywiście działy R&D przeglądają fora internetowe i wsłuchują się w prośby użytkowników, to właśnie przez tego typu posty zamiast przydatnych ulepszeń będziemy dostawali w każdej nowej puszce po kilka Mpikseli więcej i nowe algorytmy, żeby te mocniej upakowane piksele "ugładzić" mniej więcej do poziomu z poprzedniej puszki.

Czasem trzeba wyjrzec spod klapek i miec troche szersze spojrzenie... Pamietaj ze nie kazdy uzywa aparatu do tego samego i w ten sam sposob co Ty. Np w moim przypadku max dostepna czulosc moglby sie rownie dobrze konczyc na iso400, tak samo 3 kl/s tez by spokojnie wystarczyly, za to przydala by mi sie jak najwieksza liczba Mpix.
    Teraz patrzac od strony reportera czy nawet fotografujacego sluby wymagania te sa wrecz calkowicie odwrotne.

A jeszcze odnoszac to do obecnej sytuacji, masz cos do zarzucenia plikom z takiego 1ds mkII jezeli chodzi o "jakosc"? 4 Mpix wiecej niz w 5d a chyba nie ma powodu do placzu?

Domyślnie

Firmą rządzą księgowi, więc sprzęt dla amatora ma być tani, jak najtańszy. Jeśli tak, to musi być z plastiku i oczywiście "made in china, taiwan itp.".
    Dlatego nic tu się nie zmieni. Plastik może być tylko lepszy lub gorszy, lepiej lub gorzej spasowany. Innych materiałów bym się jednak w najtańszym sprzęcie nie spodziewał.

Pozdro - Jacek
    5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)

Domyślnie

plastik jak plastik, najwieksza wada to imo rozmary dopasowane do krasnalich dloni

Domyślnie

Jeśli chodzi o wymiary sądzę, że do tego są właśnie dodatkowe kalesony w postaci Grip-a. Jeśli komuś za mały to kupuje gripa jeśli mu to nie odpowiada to EOS xxD lub xD. Bo przy obecnym zastosowaniu akumulatorów raczej nie bierze się pod uwagę zwiększonej pojemności, którą można łatwo zastąpić zmianą akumulatora. KIedyś pstrykanie na bateriach CR2 było kosztowne i dlatego Grip dla mnie był głównym powodem przejścia za zasilanie AA. Obecnie grip można traktować jako zmianę uchwytu, bo zasilanie jest już drugorzędne przy wprowadzeniu aku. do body.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    za to przydala by mi sie jak najwieksza liczba Mpix.
    Na pewno większa liczba pikseli? Czy może byś wolał, żeby aparat rejestrował większą liczbę szczegółów? Jedno wcale nie idzie w parze z drugim. Choć piksele ładniej wyglądają w prospektach reklamowych.

Domyślnie

Na pewno większa liczba pikseli? Czy może byś wolał, żeby aparat rejestrował większą liczbę szczegółów? Jedno wcale nie idzie w parze z drugim. Choć piksele ładniej wyglądają w prospektach reklamowych.
    W parze moze nie, ale nie wiele sie rozmija.
    A masz moze jakis pomysl jak w dzisiejszych realiach osiagnac wieksza szczegolowosc przy mniejszej liczbie pix? ...tylko prosze bez takich przykladow jak np slabszy filtr dajacy w zamian dodatkowe efekty w stylu mory.

Pozdr.

Strona 107 z 393 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów