Są przecieki z Japonii ;-)
Canon zamierza na jesień wypuścić wersję kolekcjonerską
Zwykłe, takie czarne, mają być na wiosnę![]()
Tak
Nie
Są przecieki z Japonii ;-)
Canon zamierza na jesień wypuścić wersję kolekcjonerską
Zwykłe, takie czarne, mają być na wiosnę![]()
C-F-K - forever
Pozamiatane
http://canon-board.info/showthread.php?t=33946
Wyglada na to ze w tym roku nowej 5tki nie bedzie
Witam,
Od dłuższego czasu zaczytuję się w dyskusje dotyczącą następcy 5D (zresztą sam nim jestem zainteresowany :wink: ) i coraz bardziej dochodzę do wniosku, zę te budowanie napięcia, podrzucanie fejków, niewse typu poprzedniego posta są bardzo mocno ukartowane i reżyserowane przez marketing Canon-a (i nie tylko!!! konkurencja chyba też macza w tym palce)...
sądzę, ze tak jest ponieważ teraz - z punktu widzenia ekonomii i handlu - chcę sprzedać jak najwięcej 5D, ponieważ zdają sobie sprawę z 2 zasadniczych kwestii:
1. ceny 5D po wejściu następcy mocno spadną.
2. Wielu użytkowników 5D, będzie go chciało zmienić na nastepcę, w związku z tym wysyp z rynku wtórnego będzie duży, w zwiazku z tym rynek pierwotny praktycznie przestanie istnieć...
Oczywiście jest wiele pomniejszych zagadnień, które potwierdzałyby moją teorię...
Pozdrawiam i życzę trzymać nerwy na wodzy tzn. jak ktoś chce kupić następcę 5D to niech czeka i nie kupuję czegoś na już - bo pewnie potem i tak będzie chciało zmienić na następcę. A jak ktoś chce kupić pierwowzór - czyli 5D - niech też czeka, ponieważ niedługo będą znaaaczine tańsze... Cierpliwości...
PS - niestety, ale z punktu widzenia tego co napisałem to optymalnym momentem wypuszczenia MKII będzie jesień, ponieważ w sezonie letnim wyprzedadzą zapasy 5D.![]()
wedlug kolesia z canona. na canon roadshow wiosna 2008 we wroclawiu:
- w tym roku 3 nowe puszki
- jedna totalny entry level. ponizej 450d juz na wakacje/ przed wakacjami
- dwie puszki na jesien przed photokina
- jedna z tych puszek, to fullframe
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
No jeszcze przecież 450D w tym roku ujrzał światło dzienne. Więc 4 puszki w jednym roku ? Nie chce mi się wierzyć. Może jedna pucha na jesień, a 450 juz pokazany ?
Pozdr,
Nevermind
Power of L lenses
Pamiętam jak sprzedawałem swoją używaną 5tkę przed którąś z rzędu murowaną premierą następcy tego aparatu jakoś w lutym. Wszyscy się pytali o szczegóły oferty, nikt nawet nie chciał obejrzeć. W końcu ktoś aparat kupił. Dwa dni później była ta słynna premiera i już od południa rozdzwoniły się telefony z konkretnymi propozycjami.![]()
Dam dobrą radę tym wszystkim, którzy chcą przeczekać kilka tygodni i po "premierze" zaoszczędzić kilka złotych. Kupcie swoje aparaty już teraz. Nie ma na co czekać, a najlepsze zdjęcia właśnie uciekają.
Jarek
Polemizowałbym.
Ad1.) Cena 5D spadła już znacznie w porównaniu z ceną sprzed chociażby roku zbliżając się do ceny 40D i wątpię by mogła na ten rok "mocno spaść" zwyczajnie dlatego, że nie przestanie on z dnia na dzień robić gorszych zdjęć.
Ad.2) Napewno się tacy znajdą, ale szczerze wątpię by nastąpił jakoś masowy wysyp unicestwiający rynek pierwotny z prostego faktu, że wielu woli zwyczajnie nowe urządzenie od używanego.
Nic dodać, nic ująć. Dokładnie.
C-F-K - forever
W "puszczanie szczurów" wszyscy wielcy się bawią.