Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 73 z 393 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

japońskiego nie rozkminiam

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Znaczy, że następca 5D do maja się na pewno nie pojawi... Ale w sierpniu? Kto wie? ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Znaczy, że następca 5D do maja się na pewno nie pojawi... Ale w sierpniu? Kto wie? ;-)
    Znaczy wciąż to samo co było wiadomo wcześniej - klon 5D może będzie na photokinie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-02-2008 o 19:18
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeśli prawdą jest to co mówił jakiś czas temu w wywiadzie przedstawiciel działu obrazowania Canona i mają zamiar rozszerzać lineup lusterek to nie będzie problemu. Nie jest wykluczone, że strategia Canona pójdzie trochę inną drogą niż Sony i nie będą mnożyć podobnych lustrzanek w poszczególnych segmentach. Tylko będzie po prostu gęstrze stopniowanie. W tym układzie premiera 450D jako modelu pomiędzy 400D i 40D jest jak najbardziej konsekwentna i tak samo może być z modelem powyżej 40D. Wtedy byłoby gdzie wepchać tego APS-H i EF-S-y nie są tu żadną przeszkodą.
    Z tego co pisze Westfall kariera APS-H nie jest jeszcze zakończona?? Cokolwiek ma to oznaczać.
    Pewnie nie tak szybko jest zamknąć linię produkcyjną jeśli miało się w planach dalej ciągnąć ten system. Wydaje mi się jednak że Canon już dojrzał do tego że w flagowych modelach powinien być już FF.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Pewnie nie tak szybko jest zamknąć linię produkcyjną jeśli miało się w planach dalej ciągnąć ten system. Wydaje mi się jednak że Canon już dojrzał do tego że w flagowych modelach powinien być już FF.
    Podejrzewam że może ich jeszcze dodatkowo kusić fakt, że w APS-H można upchnąć więcej pikseli bez takiej straty jakości jak w APS-C. Canon się trochę wpuścił w "maliny" dając sensor z cropem 1.6, a nie 1.5 jak reszta. Przy takim upakowaniu pikseli jak obecnie ta różnica jest nie bez znaczenia szczególnie marketingowo. 12 megapikselowi konkurenci jak np. Sony A700 czy N D300 mają niemal taki sam rozmiar piksela jak 10 - cio mpx 40D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

12 megapikselowi konkurenci jak np. Sony A700 czy N D300 mają niemal taki sam rozmiar piksela jak 10 - cio mpx 40D.
    A mimo tego 40D mniej szumi niż D300 więc spokojnie mogli tą różnicę wyrównać, choćby odszumianiem tak jak to robi Nikon już od dawna.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A mimo tego 40D mniej szumi niż D300 więc spokojnie mogli tą różnicę wyrównać, choćby odszumianiem tak jak to robi Nikon już od dawna.
    No tak ale tego w folderze reklamowym nie napiszesz, a 12 Mpx tak. Po za tym to odszumianie w D300 ma swoją cenę - cudownie wyparowują szczegóły .
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No tak ale tego w folderze reklamowym nie napiszesz, a 12 Mpx tak. Po za tym to odszumianie w D300 ma swoją cenę - cudownie wyparowują szczegóły .
    Eeee tam, takie "cuda", to ja bym ze szwagrem na trzeźwo potrafił...
    Poruszyłeś natomiast ciekawy temat (wspomniany zresztą w ostatniej rozmowie z Chuckiem W.).
    Otóż z przyczyn dla niektórych niezrozumiałych, Canon chce produkować cały system sam (a przynajmniej kluczowe jego elementy), począwszy przez optykę a skończywszy na matrycy (specjalnie dla chłopaków z CB Canon będzie niedługo robił wyświetlacze OLED! (pierwsze monitory już wyglądają świetnie: http://www.rp.pl/artykul/91135.html))).

Staje się to bardziej zrozumiałe w momencie, gdy chcemy z tych elementów systemu wycisnąć jak najwięcej (i w pewnym sensie ponad ich specyfikację). I tutaj, jeśli mamy pełny dostęp do know-how, to możemy to zrobić łatwiej - przykładem niech będzie tryb 14 bitowy w D300: aparat czyta matrycę raz wyznacza 12 bitową wartość, po czym czyta drugi raz odejmuje to od zapamiętanej wartości 12 bitowej i robi dwa dodatkowe bity z różnicy.
    Podobnie z szumami - pisane było już nieraz na forum, że żeby zmniejszyć szum można czytać wielokrotnie pojedyncze piksele matrycy i uśredniać wynik (wtedy nie tracimy szczegółów albo - jeśli nie możemy (nie wiemy jak) tego zrobić, musimy - tak czy inaczej - uśredniać sąsiednie punkty gubiąc szczegóły.
    Mam świadomość, że powyższe przykłady są raczej elementarne jak Dr. Watson, ale myślę, że oddają istotę zagadnienia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez n!5m0 Zobacz posta
    japońskiego nie rozkminiam
    Ale i tak jesteś niezły! Ja bym nie dał głowy, że to nie jest wzór ulotki dla Koreańczyków albo Chińczyków
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 12-02-2008 o 17:43 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar Melonpl
    Miasto
    Limanowa

Domyślnie

pytanie do uztytkownikow 5D.
    zamienilem niedawno EOS-a 20D na 5D i denerwuje mnie jedna sprawa. Po wykonaniu zdjecia dlugo generuje mi sie podglad - trwa to ok 3-4 sekund. Dzieje sie to wtedy gdy mam ustawione na RAW+S ... gdy jest sam jpg podglad generuje sie natychmiast. Karta San disk Extreme III (oryginalna).
    Mona cos na to poradzic by generowlo sie szybciej?
    pozdrawiam
    melON

www.melon.com.pl

Strona 73 z 393 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów