Tak
Nie
Gdyby mieli taką technologię to właśnie byśmy ją zobaczyli w nowych jedynkach. Chcieli dać nędzny upgrade ale się w ostatniej chwili wycofali.
Sensowne wydawały się spekulacje że mogą podzielić FF na dwa modele, jeden w stylu 40D z matrycą FF a drugi to jakieś 3D. Ale gdyby tak było to ten prostszy model mogliśmy zobaczyć już dziś na PMA, a nie ma nic. Obawiam się że oni naprawdę nie mają żadnej lepszej technologii matryc i teraz będą tak jak jeszcze do niedawna Nikon nadrabiać ilością guziczków w body, AF'em i ceną.
Absolutnie zgadzam sie z kazdym slowem.
Co do tych super technologii, to przyklad AF fiasco z 1D MkIII raczej
dowodzi, ze to mit. Zreszta dzis Canon podal swoim glownym klientom
wiadomosc, ze wreszcie sie dokopali do zrodla bledow i sa absolutnie
pewni, ze wiedza co i jak. Beda poprawiac znowu...
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...8740-9068-9264
Na prosta logike oznacza to, ze 1Ds MkIII jest tez do poprawki.
Moze to bedzie pretekstem, zeby szybko wypuscic modele N obu aparatow,
a "przy okazji" nieco je poprawic, chocby dodajac hirez LCD.
Wcale bym sie nie zdziwil, jesli tak zdecyduja sie zrobic...
Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 03-02-2008 o 21:27
Jeśli prawdą jest, że Canon został zaskoczony premierami Nikona to właśnie zmiany mogły być kosmetyczne i jedynki właśnie na to były przygotowane. Po co pchać nowe technologie i się wystrzelać jak się jest numerem jeden na rynku, a konkurencja śpi? Także niekoniecznie musi być tak, że już jest tragedia i włosy z głowy trzeba rwać. Po za tym jak któraś firma za to samo daje więcej to droga wolna.
Co do nowych matryc to raczej była mowa o roku 2009 więc bardzo możliwe, że nie są gotowi. Po za tym fab się dopiero stawia, a rozruch ma być w połowie tego roku więc raczej cudów nie należy się spodziewać.
Co do LCD to nie wiem czy to szybko nastąpi, bo dopiero zawiązali spółkę z Panasonic'iem i Hitachi w tej materii więc to pewnie trochę potrwa. Wykupili też spólkę która ma patenty na OLED-y. To wszystko zejdzie zanim można to będzie wprowadzić do produkcji.
Dla Canona poprzedni rok był bardzo dobry - przychód w porównaniu z poprzednim wzósł o ponad 7% do niemal 40 mld$. Także pieniądze mają. Czy coś z tego pójdzie na dział dslr - pewnie tak ale czy to będzie dużo? Biorąc pod uwagę, że mają mnóstwo innych priorytetów jak np. najbardziej rosnący rynek peryferiów komputerowych (wzrost sprzedaży 20% w zeszłym roku) to może być różnie. Do tego zapewne nie ucieszy Was fakt, że 400D sprzedawał się świetnie, a 40D to już w ogóle fantastycznie. Co doprowadziło do zwiększenia sprzedaży obiektywów. Przy czym dla nich segment biznesowy i komputerowy jest bardziej dochodowy i bardziej rentowny. A prognozy co do rynku aparatów cyfrowych na najbliższe lata są takie, że jednak zacznie się wychamowywanie.
Najlepsze że o takich rzeczach jak jedynki to oni w ogóle w rocznych wynikach finansowych nawet się nie zająkną. Dla nich to poprostu zupełny margines. Prawdopodobnie sprawa bardziej prestiżu niż zysków.
Także my się możemy tu pozabijać, a oni pewnie tam czasem o tym wspomną, że coś nie tak i trzeba może coś z tym zrobić ale i tak drukarki są najważniejsze.
Wnioski sobie każdy sam wyciągnie.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-02-2008 o 00:10
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
drukarki?co ty pleciesz![]()
http://www.news.com/8301-13580_3-986...l?tag=nefd.top - wywiad kontrolowany z Chuckiem Westfallem.
Nowa piątka z OLED-ami? Znaczy nie będzie hirez LCD?
Dla tych, którzy żyją nadzieją:
"We're trying to upgrade the entire camera. The megapixels rating is only one thing. When upgrading, you have to look at more aspects. We're not going to go backwards."
EOS - conditio sine Kwanon...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
mnie to juz zaczyna wq... i to mocno ... żeby osłodzić sobie oczekiwania na mityczną piątkę mk II kupiłem sobie 24-70 i znowu wywaliłem kasę w ten system ... eh... naprawde lubie te paskudne, body, jestem do C przywiazany sentymentalnie i bede jak kapitan, do ostatniej chwili ... a potem moze znaczki albo cos?![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Jeśli prawdą jest to co mówił jakiś czas temu w wywiadzie przedstawiciel działu obrazowania Canona i mają zamiar rozszerzać lineup lusterekto nie będzie problemu. Nie jest wykluczone, że strategia Canona pójdzie trochę inną drogą niż Sony i nie będą mnożyć podobnych lustrzanek w poszczególnych segmentach. Tylko będzie po prostu gęstrze stopniowanie. W tym układzie premiera 450D jako modelu pomiędzy 400D i 40D jest jak najbardziej konsekwentna i tak samo może być z modelem powyżej 40D. Wtedy byłoby gdzie wepchać
tego APS-H i EF-S-y nie są tu żadną przeszkodą.
Z tego co pisze Westfall kariera APS-H nie jest jeszcze zakończona?? Cokolwiek ma to oznaczać.
Kapitan Wagner