Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 45 z 393 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Ja moge zadac Tobie dokladnie to samo pytanie: Dlaczego uwazasz, ze Canon bedzie nadal spokojnie zarabial na kosmetycznym tylko upgradzie 5D i ze brak znacznych a oczekiwanych/pozadanych zmian nie spowoduje odplywu klientow do Nikona. ??
    nie wiem i to napisałem w następnbym zdaniu po twoim cytacie
    Nie wierzę jednak, choć gorąco sekunduję waszym nadziejom, że do puszki amatorskiej FF w cenie 2000$ C da nagle wszystkie ficzery z półki profi, tylko dlatego, że Nikon dał w puszce za 5000$ coś naprawdę dobrego. I tyko dlatego, że ludzie by tego chcieli. Nikon miał mega odpływ klientów przez 5 lat i co? Umarł? Źle się miewa? Jedna dobra prezentacja i nagle wszyscy kochają Nikona.

Kolekcjoner, to co mówisz raczej potwierdzało by tezę, że 5D Mk2 to nie będize nic zasadniczo nowego i dopiero 1dmk4 jesienią przyszłego roku może pokazać pazur.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Zauważcie, że obecnie wszyscy porównują D3 z 5D, bo to 12mpx i FF, a jak ktoś porównuje z 1Ds, to pojawia się uwaga, ze co prawda obraz smarka jest dużo lepszy ale cena dużo wyższa. A 5d nie jest przypadkiem dwa razy tańszy od D3 ??? To jest puszka dla pasjonata, nic więcej.
    Nie zgodzę się. 5D to mimo jej wad dla mnie najlepsza puszka canona. Jedynki są szybsze i maja więcej MP. Ale 1D ma cropa 1,3, jest bardzo szybki - ale obraz słabszy od 5D, 1Ds ma więcej MPx, ale nie ma aż takiego zysku na szczegółach, a jest strata szumów na wysokich ISO. Jedynki maja niepodważalnie lepsze body i AF, ale obrazek - 5D jest najlepszym kompromisem jakości, ilości szczegółów, małej ilości szumu. Może dlatego nikon tez zrobił w D3 też 12 MPx ?

A tak w temacie następcy 5D powiem wam, że cięzko trafić i firma was na pewno zaskoczy. Dlaczego? Przez analogie. Nkt nie trafił jaki będzie nikon D3. To lista rzeczy których się absolutnie! nie spodziewano
    - tylko 12 MPx jak D2X ? wszyscy mysleli, że będzie więcej
    - FF - w szybkim reporterskim body?
    - sklejenie linii X i H
    - tak dobre wysokie ISO
    zaskoczyli nas nieźle. I kolejne zaskoczenie, że wypuscili równolegle D300, z taka sama ilością MP, z takim samym AF i prawie identyczną szybkostrzelnością.

Ja się nie podejmuje już prorokowac co będzie. Mogę najwyżej pisać co bym chciał by było.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-12-2007 o 23:04
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    A tak w temacie następcy 5D powiem wam, że cięzko trafić i firma was na pewno zaskoczy. Dlaczego? Przez analogie. Nkt nie trafił jaki będzie nikon D3.
    a tu nie jestem taki pewien. w przypadku Nikona sprawa jest o tyle skomplikowana, ze nie do konca wiadomo co R&D w zakresie matryc przyniesie i co w konsekwencji Nikon bedzie mogl wrzucic do body. stad nielatwo wywrozyc z fusow.

w Canonie sprawa jest prostsza, bo tu od lat rozwoj linii korpusow jest prosty jak konstrukcja cepa. zaczyna sie od wprowadzenia rewolucyjnego produktu, ktory w kolejnych odslonach jest przesuwany w dol pod wzgledem wypasu ale i ceny, choc przy tym odswiezany o nowe rozwiazania.

druga rzecz pomocnicza jest taka, ze Canon od kilku lat ma dosc mocno w d* szum marketingowy generowany przez Nikona. poniekad sensownie, bo jak juz w koncu pyl osiada to okazuje sie, ze przy mniejszej ilosci ficzerow korpusy Canona daja niegorsza a najczesciej lepsza jakosc obrazu a dzieki znacznie nizszej cenie tak czy siak rozchodza sie jak cieple buleczki.

nie uwzgledniajac faktu istnienia D3 moj strzal w 5D mkII wygladalby tak (mniej wiecej w kolejnosci waznosci cech):
    - cena wejsciowa 1900~2000$
    - 12~14 Mpix w 14-bitach o szumach lepszych o nie wiecej niz ca. 0,5 dzialki od 5D mkI
    - 4 fps w serii do 30 RAW-ow, no limit dla JPEG
    - telewizorek 3" taki sam jak 40D (rowniez jestem zgorszony)
    - Direct Print
    - go* a nie przycisk MLU
    - trzepaczka do matrycy
    - Live View
    - wykonanie korpusu na poziomie nie lepszym niz 5D mkI a prawdopodobnie gorszym
    - uszczelki. na klapce CF (tak, to jest ironicznym tonem )
    - synchro z lampa 1/250
    - rozbudowany Highlight Priority
    - ten sam AF
    - drabinka korekty ekspozycji do +/- 3EV. drobiazg, ktory Canon pewnie zrobi mimochodem, ale dla docelowej grupy niewiarygodnie przydatny
    - tryb A-TONE - uzytkownik wskazuje spotem najjasniejszy element kadru i najciemniejszy. krasnoludki w srodku wybieraja optymalna wartosc ekspozycji
    - Cfn do zamiany rola kolka i pokretla w trybie manualnym. tak, zeby ci co fotografuja na zmiane w Av i M mogli wreszcie nie sypac lacina jak po raz kolejny nie wiedza czym krecic, zeby zmienic przeslone, bo znowu jest nie tak jak bylo. cos co jest juz w 1D. Canon - you can, tylko musi ci sie chciec 4 litery ruszyc

i to by bylo na tyle. jak sie skonczy bicie piany w desen "co to ma znaczyc?" przez kanapowych onanistow to z chlodnej kalkulacji wyjdzie, ze dla docelowego klienta korpus jest cud, miod i orzeszki.

czy D3 jakos wplynie na ksztalt 5D mkII? szczerze watpie. tak naprawde to te dwa produkty sa z kompletnie innej bajki i dla kompletnie roznych uzytkownikow.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-12-2007 o 23:40
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Są z innej półki, ale niektórzy tej półki potrzebują

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6683
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    - tryb A-TONE - uzytkownik wskazuje spotem najjasniejszy element kadru i najciemniejszy. krasnoludki w srodku wybieraja optymalna wartosc ekspozycji
    ech, mi juz dawno sie cos w tym stylu marzylo. Tylko bez krasnoludkow ;-)
    Dwie blokady (*) pomiaru swiatla, skutkujace pojawieniem sie we wizjerze numerycznej roznicy w EV pomiedzy pomiarami. W przypadku pomiaru punktowego umozliwiloby to pomiar rozpietosci sceny, bez potrzeby logarytmowania w pamieci ;-)))
    Nawet nie mam pojecia, czy ktokolwiek, gdziekolwiek cos takiego zrealizowal.

Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    czy D3 jakos wplynie na ksztalt 5D mkII? szczerze watpie. tak naprawde to te dwa produkty sa z kompletnie innej bajki i dla kompletnie roznych uzytkownikow.
    D3 nie wplywnie. Ale D300 ma spora szanse.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 12-12-2007 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Nawet nie mam pojecia, czy ktokolwiek, gdziekolwiek cos takiego zrealizowal.
    W EOS3 było takie cudo, które działało na podobnej zasadzie. Nazywało się multispot.
    Ile ja slajdów tą zabawką napsułem, ech... :grin:
    Jarek

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    ... Nazywało się multispot.
    ...
    historycznie to pojawiło się to to już w T90 (jeśli wczesniej - to mnie poprawcie )- a obecnie tylko w serii 1D...

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W EOS3 było takie cudo, które działało na podobnej zasadzie. Nazywało się multispot.
    Dokładnie - ja tez się z tym nabiedziłem co nie miara by po czasie dojść do najprostszego rozwiązania a mianowicie pomiaru na światła

Coś już napisał
    Miasto
    Ziemia

Domyślnie

A mnie się to bardzo przydawało. W ogóle ten EOS3 to był świetny aparat... do tej pory mam do niego ogromny sentyment

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    A mnie się to bardzo przydawało. W ogóle ten EOS3 to był świetny aparat... do tej pory mam do niego ogromny sentyment
    canon eos3 był świetnym aparetem ale potem canon w tym segmęcie nic nie miał w cyfrówkach. 20/30/40 to na pewno nie to, 5d to tylko matryca i do 3 mu dużo brakuje. 1d to wogóle inny segment - reporterski. Jak canon nic na wiosne nie wypuści aparatu zbliżonego funkcjonalnością do nikona 3 albo chociaż do swojego eos3 to ja zmieniam system. Na pewno nie kupie 5d mark2 z 2mpx więcej i podglądem na żywo bo to są wg mnie rzeczy zbędne. Nikon dogonił canona pod względem matryc a z całą resztą*zawsze był z przodu (funkcjonalność, AF). Już od dłuższego czasu drażni mnie polityka firmy canon, każdy nowy model prawie nic nie wnosi, jakieś kosmetyczne poprawki.

Strona 45 z 393 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów