Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 7 z 393 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    jesli koniecznie chcesz kupic piątke to nie 16-35 bo to troche bez sensu... jesli juz tylko jeden obiektyw to wybieraj miedzy 24-105 f4 IS a 24-70 f2.8 bo to nie crop i na 16-35 bedziesz miał tylko bardzo szeroki kąt i nic wiecej a tymi masz i szeroko(szerzej niz 16-35 na cropie) i uniwersalnie
    jesli bys przeczytal pierwszy post to bys wiedzial ze potrzebuje pilnie obiektyw do architektury _ bo w tym zawodzie pracuje _ a zakup 24-105 odkladam na pozniej jako uniwersalne szklo _ jednak pierw 16-35 musi na siebie zarobic

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli potrzebujesz pilnie szkła stricte do architektury - to tak naprawdę żadne z dotychczas wymienionych nie będzie optymalnym wyborem... sugerowałbym obiektyw z Tilt/Shift, np. 24mm f/3.5 T/S - chyba, że zbiegi perspektywiczne korygujesz z mozołem w szopie...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Grzanka, kupując 30D MUSISZ kupić 16-35. Jeżeli kupisz 5D to MOZESZ sobie taki obiektyw kupić, ale architekturę "opękasz" także 24-105 czy 24-70. Adalbert słusznie napisał o typowym obiektywie do architektury. Jak widać jego ogniskowa to 24mm
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    jesli bys przeczytal pierwszy post to bys wiedzial ze potrzebuje pilnie obiektyw do architektury _ bo w tym zawodzie pracuje _ a zakup 24-105 odkladam na pozniej jako uniwersalne szklo _ jednak pierw 16-35 musi na siebie zarobic
    a jakbys przeczytał uważniej cytowanego posta zauwazyłbys pewną dosc istotną uwage... obiektyw 24 w góre na 24 mm bedzie szerszy jak 16mm założone do 30D ktore równiez rozpatrujesz bądź rozpatrywałes bo nie ma jeszcze nic o decyzji co kupisz a do architektury to zdecydowanie obiektywy typu T/S np wspomniany 24mm f/3.5 T/S jak sugerował kolega w poscie wczesniej bo wtedy panujesz na krzywiznami i perspektywą chyba ze zleceniodawcom nie bedzie przeszkadzało "walenie sie" budynku do srodka czy dziwnie zakrzywione sciany i ta perspektywa 16 mm
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 02-05-2007 o 23:27
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

a jakbys przeczytał uważniej cytowanego posta zauwazyłbys pewną dosc istotną uwage... obiektyw 24 w góre na 24 mm bedzie szerszy jak 16mm założone do 30D ktore równiez rozpatrujesz bądź rozpatrywałes bo nie ma jeszcze nic o decyzji co kupisz
    eee _ panowie _ albo porownujemy 16-35 na jednym body albo wogole _ bo na 2 roznych w tym przypadku nie ma sensu

a do architektury to zdecydowanie obiektywy typu T/S np wspomniany 24mm f/3.5 T/S jak sugerował kolega w poscie wczesniej bo wtedy panujesz na krzywiznami i perspektywą chyba ze zleceniodawcom nie bedzie przeszkadzało "walenie sie" budynku do srodka czy dziwnie zakrzywione sciany i ta perspektywa 16 mm
    oczywiscie wiem co to jest shift _ ale bez przesady na poczatek nie kupie czegos typowego z waskim przeznaczeniem _ dlatego szukam alternatywy _ powoli zaczyna sie madrzenie na tym watku _ ale widac ze kazdego to rajcuje _ ja dziekuje za dotychczasowe pomocnicze opinie

Miasto

Domyślnie

stary nie chodzi o mądrzenie tylko zadałes pytanie to staramy sie udzielic wyczerpującej odpowiedzi jak ci to nie pasuje to przykro mi...

co do dwóch body to wybacz ale sam przedstawiłęs taką alternatywe plus obiektyw 16-35 ktory na tych dwóch body bedzie dawał zupelnie inne kąty widzenia i nie sposob nie zwrocic na to uwagi...

okresl sie co do body to bedzie sie łatwiej rozmawiało i nie miej do ludzi pretensji iż podchodza do tematu powaznie bo to dosc... hmmm sam sobie dopisz

Coś już napisał

Domyślnie

Skipper panuj prosze nad nerwami bo przykro się to czyta

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    Skipper panuj prosze nad nerwami bo przykro się to czyta
    eee bez przesady ;] siłą spokoju jak na razie ;]

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

spokojnie panowie _ na prawde nie musi byc tutaj burd _ jesli skipper nie chcesz pomoc _ to forum a tym bardziej ten watek Cie do tego nie zobowiazuje _ wiec dziekuje za Twoje dobre checi

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    eee _ panowie _ albo porownujemy 16-35 na jednym body albo wogole _ bo na 2 roznych w tym przypadku nie ma sensu
    (....)
    Kłopot tylko w tym, że niestety na 30D i 5D to szkło ma zupełnie inny zakres użyteczności. I jest trochę tak jak pisali koledzy wcześniej, że kupując 5D możesz zaoszczędzić na jednym szerokokątnym zoomie. Przy FF 24mm to już bardzo szeroko .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 393 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów