Tak
Nie
Jeśli potrzebujesz pilnie szkła stricte do architektury - to tak naprawdę żadne z dotychczas wymienionych nie będzie optymalnym wyborem... sugerowałbym obiektyw z Tilt/Shift, np. 24mm f/3.5 T/S - chyba, że zbiegi perspektywiczne korygujesz z mozołem w szopie...
Grzanka, kupując 30D MUSISZ kupić 16-35. Jeżeli kupisz 5D to MOZESZ sobie taki obiektyw kupić, ale architekturę "opękasz" także 24-105 czy 24-70. Adalbert słusznie napisał o typowym obiektywie do architektury. Jak widać jego ogniskowa to 24mm![]()
FOTOINKWIZYTOR
a jakbys przeczytał uważniej cytowanego posta zauwazyłbys pewną dosc istotną uwage...obiektyw 24 w góre na 24 mm bedzie szerszy jak 16mm założone do 30D ktore równiez rozpatrujesz bądź rozpatrywałes bo nie ma jeszcze nic o decyzji co kupisz
a do architektury to zdecydowanie obiektywy typu T/S np wspomniany 24mm f/3.5 T/S jak sugerował kolega w poscie wczesniej bo wtedy panujesz na krzywiznami i perspektywą chyba ze zleceniodawcom nie bedzie przeszkadzało "walenie sie" budynku do srodka czy dziwnie zakrzywione sciany i ta perspektywa 16 mm
![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 02-05-2007 o 23:27
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
eee _ panowie _ albo porownujemy 16-35 na jednym body albo wogole _ bo na 2 roznych w tym przypadku nie ma sensu
oczywiscie wiem co to jest shift _ ale bez przesady na poczatek nie kupie czegos typowego z waskim przeznaczeniem _ dlatego szukam alternatywy _ powoli zaczyna sie madrzenie na tym watku _ ale widac ze kazdego to rajcuje _ ja dziekuje za dotychczasowe pomocnicze opinie
stary nie chodzi o mądrzenie tylko zadałes pytanie to staramy sie udzielic wyczerpującej odpowiedzi jak ci to nie pasuje to przykro mi...
co do dwóch body to wybacz ale sam przedstawiłęs taką alternatywe plus obiektyw 16-35 ktory na tych dwóch body bedzie dawał zupelnie inne kąty widzenia i nie sposob nie zwrocic na to uwagi...
okresl sie co do body to bedzie sie łatwiej rozmawiało i nie miej do ludzi pretensji iż podchodza do tematu powaznie bo to dosc... hmmm sam sobie dopisz![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Skipper panuj prosze nad nerwami bo przykro się to czyta![]()
spokojnie panowie _ na prawde nie musi byc tutaj burd _ jesli skipper nie chcesz pomoc _ to forum a tym bardziej ten watek Cie do tego nie zobowiazuje _ wiec dziekuje za Twoje dobre checi
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner