Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 6 z 393 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vresviik Zobacz posta
    słyszałem z pewnego zródła że ma wyjsc w sierpniu 3,5D z wszystkimi bajerami z "Marków" więc warto czekać(nawet jeśli się premiera opóżni)
    tylko czekac to tak mozna przez wiecznosc...

co do autora wątku stary chcesz pogadac czy kupic aparat??
    bo juz sie gubie...

jesli masz kasy na styk to pamietaj o jednym... samą puszką to nawet najlepsza zdjec nie zrobisz... trzeba miec szkła...

piątka ma wymagania co do szkieł wiec niżej eLki specjalnie nie zejdziesz.... kazda eLka to wydatek rzędu 2-4 tys za swiatło 4 i 4 do nawet 6-8 za swiatło 2.8 to w zakresie 16-200 mm dlatego by miec 5D z 3-ma podstawowymi zoomami tylko w f4 musisz dodac do ceny aparatu jakies lekko licząc 7-8 tys zł by miec przyzwoite obiektywy w wyżej wymienionym zakresie z ktorymi mozna z tego aparatu naprawde cos wydobyc a najmniej jakies 3ipoł tys na 24-105 f4 IS... jesli jednak chcesz miec swiatło 2.8 to koszt tego zakresu skoczy juz do jakis 12 tys zł i nie ma w tym nawet jednego obiektywu ze stabilizacją bo jak chcesz miec 70-200 f2,8 IS to dorzuc jeszcze 3 koła

przy 30D zostanie Ci wiecej kasy na szkła a metoda jak wyzej choc 30 wiecej wybaczy jesli chodzi o jakosc

dlatego moze zacznij rozwazanie opcji zakupu aparatu od tego czy stac Cie w ogole na obiektywy do niego...
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 02-05-2007 o 20:19
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Skipper, bez przesady. Wystarczy jak sobie kolega kupi na początek jakąś stałkę. Jakość stałki bez L w nazwie jest naprawdę lepsza niż zooma z L-ką. Ja ze swoich stałek jestem bardzo zadowolony a ich koszt to nie jest nawet 3 kzł.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto

Domyślnie

a 24-70 i 100-400 masz tak tylko przy okazji? poza tym ta 50 i 85 jest akurat dobrym szkłem przyznaje i nie musi kupic tego co napisałem bo tu nie chodzi o jedną poprawną recepte ale raczej o tok rozumowania? co Ci po dobrym body jak nie masz szkieł adekwatnych do tego? to juz lepiej kupic gorsze body i lepsze szkła... chyba ze cos zle rozumuje?

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

źle rozumujesz Skipper ....
    5d z T 28-75 też jest niezły i wybacz ale 30d produkuje gorsze zdjęcia od 5d ....

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

wiec zeby bylo wszystkim jasne _ szklo zadecydowalem bedzie to eLka 16-35 _ skoro zdecydowalem to znaczy ze mam kase na to szklo

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    źle rozumujesz Skipper ....
    5d z T 28-75 też jest niezły i wybacz ale 30d produkuje gorsze zdjęcia od 5d ....
    tu nie ma co wybaczac to oczywiste ze robi lepsze fotki ale qrcze jak kupic porządny sprzęt to po to by wycisnąc zeń max mozliwosci... bo to troche przypomina kupowanie drogiego auta kiedy brak srodków na to by nim jeździc servisowac czy ubezpieczyc... mogłem kupic 5D i słebe szkła ale wolałem kupic 30D i kilka porządnych szkieł a jak masz szkłą to one zostaną na znacznie dłuzej jak body cyfrowe ktore nie jest Nikonem f3 by przetrwac technologicznie 20 lat bo w branzy cyfrowej aparat 3-4 letni to staroc a obiektyw nie...

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    wiec zeby bylo wszystkim jasne _ szklo zadecydowalem bedzie to eLka 16-35 _ skoro zdecydowalem to znaczy ze mam kase na to szklo
    jesli koniecznie chcesz kupic piątke to nie 16-35 bo to troche bez sensu... jesli juz tylko jeden obiektyw to wybieraj miedzy 24-105 f4 IS a 24-70 f2.8 bo to nie crop i na 16-35 bedziesz miał tylko bardzo szeroki kąt i nic wiecej a tymi masz i szeroko(szerzej niz 16-35 na cropie) i uniwersalnie
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 02-05-2007 o 22:13

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    co Ci po dobrym body jak nie masz szkieł adekwatnych do tego? to juz lepiej kupic gorsze body i lepsze szkła... chyba ze cos zle rozumuje?
    Mnie tez sie tak wydaje...

Co do nastepcy 5-ki, to moge sie zalozyc o powiedzmy moje najtansze
    szklo, ze w tym roku go nie bedzie. Jakis chetny na zaklad?

Co do szkiel do 5-ki to z pewnego doswiadczenia (mialem wiele szkiel,
    aktualnie posiadam: 16-35L II, 24-70L, 35L, 85L II, 135L i 300 f4L)
    jesli chodzi o tzw. generalna fotografie zaczalbym od 35L tylko.
    Z 5D to super combo. Drugi dokupilbym 135L i potem 16-35L II.
    Te trzy szkla obsluza wszystko (z wyjatkiem makro i super tele).
    35L jest tansze od wielu szkiel, jakie macie a bije je na glowe...

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

A ja powiem tylko tyle mój tamron jest baaaardzo ok z 5d i ostry i kolory ok ...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja sugeruję zakup 5D choćby ze względu na potrzebną optykę. Mając 30D musimy kupić coś co ma 16 do 18mm na dolnym zakresie plus drugie, nieco dłuższe szkło. Przy kupnie 5D wystarczy nam jeden zoom np. 24-105L (niesłychanie uniwersalny) lub 24-70/2.8 L. Jak widać różnica w cenie body jest pokryta przez brak jednego drogiego obiektywu. 24mm na FF to już naprawdę jest dość szeroko a jakość zdjęć powala.
    Stara prawda o wyższości kupowania optyki nad body jest nadal prawdziwa, tylko 5D jest tutaj małym wyjątkiem. Raz z racji jakości zdjęć, dwa z racji zupełnie innych kątów jakie obejmują podłączone do nich obiektywy. Szkło mało wygodne na APS-C nagle staje się idealne i także ten wymiar problemu trzeba mieć na uwadze.
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    jesli chodzi o tzw. generalna fotografie zaczalbym od 35L tylko.
    Z 5D to super combo. Drugi dokupilbym 135L i potem 16-35L II.
    Te trzy szkla obsluza wszystko (z wyjatkiem makro i super tele).
    Zestaw fajny ale moznaby zapelnic jeszcze te 100mm

pzdr

Strona 6 z 393 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów