Cytat Zamieszczone przez axiomax Zobacz posta
Moj problem z AF 5d polega na tym , ze bardzo czesto fotografuje na b malych przyslonach 1,2-do 4. Aparat ma praktycznie niezawodny środek (punkt AF).
Celując środkiem i potem przekadrowując - w punkty mocne, złote itp - często - gubie ostrość - nie z powodu AF - tylko ruchu przekadrowującego. DLATEGO DLA MNIE AF MOGLBY MIEC 5 punktow krzyzowych - w PUNKTACH MOCNYCH OBRAZU i środku - rozlożenie prawie jak 5 na kostce do gry - i te punkty gdyby były na tyle niezawodne jak w obecnej 5ce - p. środkowy.
Nie potepiam obecnej 5 i jej AF. Nie jestem fot. ślubnym, ale mam problemy z AF w nagłych szybkich sytuacjach, sport (oprócz środkowego punktu AF) - zdjecia przedmiotow w ruchu itp. Przy tak malych GO - ja wole ciemna matowke ee-s do jasnych szkieł i manual AF - bez przekadrowywania sceny - nawyki z PRAKTIC-i
ale generalnie mało która lustrzanka ma punkty af w mocnych punktach kadru, nawet jak jest ich 150 to są mniej więcej zbliżone do centrum, szczerze mówiąc nie wiem czemu tak jest, tak jak Ty wolałbym 5 sensownie rozmieszczonych punktów i tyle;

a z drugiej strony jak to było w analogowych eos-ach ? przecież one miały raczej mało punktów AF i to też centralnie - jak ktoś używał jasnych szkieł to też musiał przekadrowywać i miał ten sam problem, nieprawdaż ?

najlepiej w takich sytuacjach to chyba wydać tę parę złotych na jaśniejszą matówkę do 5d + AF OFF i jazda z manualem