Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli dobrze pamiętam, to z ćwierć wieku temu (wydaje mi się, że wiele się tu nie zmienilo) uczyli mnie na studiach, że koszt produkcji ukladu scalonego jest proporcjonalny do kwadratu jego powierzchni, ze względów przytoczonych przez Kolekcjonera. Stopień skomplikowania ukladu, gęstośc upakowania elementów nie mają żadnego wplywu na cenę. To by dawalo jakieś 6-7x ze stosunku samych powierzchni światloczulych, tu może dochodzą jeszcze jakieś czynniki, np mikrosoczewki, lub inne cuda i wartość podana przez Kolekcjonera nie jest nieprawdopodobna. Chyba najbliżej spokrewnione puszki crop i FF to D300 i D700. Zakladając naiwnie, że marketing nie zaklocil proporcji, to 40D w wersji FF powinno kosztować 4-5k pln
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    koszty matryc, masa lustra, fps - to nie o to chodzi. DX daje coś w optyce. Amatorowi. To większy rynek, niż ten zawodowców mających kasę na zabawki w jakiejkolwiek by one nie były cenie.
    Optyka jest mniejsza i lżejsza, tańsza. Przez crop nie potrzeba aż tak długich tele. Popatrzcie na Nikkora 18-200 VR. Żaden obiektyw pod FF nie ma jednocześnie wszystkich pozytywnych cech tego szkła.
    Powtarzasz bajkę marketingową Olympusa. Zlóżmy, że lubisz robić portrety, masz 5D i 50/1,8, 85/1,8 i 135/2. Fajny zestaw? Dla mnie ok. Drogi? No to kupmy 1000D i poszukajmy szkiel dających taka samą GO przy takim samym kadrze Będą to: 35/1,4 (ten, to nawet za ciemny), 50/1,2 i 85/1,2. Tańszy zestawik? Lżejszy? Gdyby ktoś chcia kupować do FF szkla ciemniejsze o jedną dzialkę niż obecnie, to one też bylyby lekkie i tanie. A jeśli chodzi o Nikkora, to czy już w analogu nie bylo szkla Tamron 28-300? pewnie jest do tej pory, może już z VR?
    Ostatnio edytowane przez fret ; 04-08-2008 o 14:13 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów