Tak
Nie
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Jak to kogo - księgowych.
Lepiej nie wywołuj wilka z lasu:cool:.
Co do zmian to myślę, że każdy sobie sam musi z tym poradzić. Natomiast nie ma co się oszukiwać. Czas nie stoi w miejscu i każda firma coś tam knuje. Cykl wypuszczania nowości trochę jednak trwa i nie ma sensu odpowiadać od razu na to co da konkurencja. Do tego oczywistym jest, że dochodzi fakt iż Canon przez wiele lat miał ogromną przewagę. Najpierw przez bagnet, później przez USM, potem IS, potem przez wiele lat CMOS (nie wspomnę o kilku drobniejszych kwestiach).
Najlepsze, że nadal zbierają tego owoce - vide dyskusje o wycięciu śrubokręta na forum Nikona. I ta sytuacja była z jednej strony patologiczna z drugiej aż dziwne, że się Canonowi w ogóle chciało wypuszczać jakieś nowości. Jedynym impulsem był Nikon ale w niektórych tematach tak odstawał, że mogli sobie grać na nosie upgradami typu 20D-30D.
Teraz weszli do gry bardzo mocni zawodnicy Sony, Samsung i to wymusi zmiany strategii. To potrwa. I nie jest wykluczone, że jeszcze nie jeden się "załamie".
Póki co jest tak że w systemie jest mnóstwo dobrego sprzętu, a to że nie wszytsko jest naj... no cóż tak to jest i pora się zacząć przyzwyczajać, że inni mają coś lepszego. To raczej powrót do normalności.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 31-01-2008 o 16:30
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Prawdopodobnie dla czesci osob (zwa ich ponoc onanistami sprzetowymi) fakt posiadania tej najlepszej puszki jest bardzo, bardzo wazny. Porownywanie z konkurencja dodaje im animuszu i pewnosci siebie jesli ich "cos tam" jest lepszego.
Jest to poniekad normalne zjawisko tzn. chec bycia lepszym, nowoczesniejszym, wyrozniajacym sie z tłumu itd. -- samo to w sobie to chyba nic zlego, a czy przeklada sie to na lepsze umiejetnosci foto to chyba nie zawsze.
Mysle ze to bardzo dobrze iz nie musimy byc skazani na monopol jednego systemu, jednego producenta.
Zawsze konkurencja jest dobra dla koncowego nabywcy i wymusza zmiany, dostosowywanie sie do rynku itd.
Z pewnoscia wiele "głów" w Canonie siedzi obecnie nad dalsza strategia - co, jak, kiedy powinni zrobic obecnie jesli chca utrzymac sie i umacniac na rynku w roli lidera.
Nastepca 5D z pewnoscia sie pojawi, gdyz byl to kawałek tortu który miał Canon i raczej go nie bedzie chcial odstąpic innemu producentowi.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Dzieki za ostrzezenie. Poki co widze co daje mi 1Ds MkIII. A wlasciwie
nie widze :-) W opakowaniu, ktore poza wodoszczelnoscia nie wnosi nic
ponad 5D. No moze jeszcze krzywo wpasowany sensor (to jest dopiero
obciach, na serio). Zakladam, ze D3x bedzie przynajmniej generowal
podobne zdjecia. Nie moze byc "gorzej", bo wtedy bylyby one prawie
gorsze od tych z D3. Jesli nie beda o wiele lepsze niz 1Ds MkIII, to
oznacza, ze po prostu lepiej sie nie da. Obie firmy sprobowaly i jest
to kres technologicznych mozliwosci. Co mi da D3x to te drobiazgi, ktore
powinny byc w kazdej puszce na tym poziomie "AD 2008". Kurcze,
LCD jest super. Albo "wirtualny horyzont". Taki drobiazg, a jak
uzyteczny. Kosztuje dwa centy i troche dobrych checi, ktorych u Canona
od dawna nie widze. AF po prostu dziala. Micro adjustments.
Dwie karty CF, a nie idiotycznie 1 CF i jedna SD (kto na to wpadl?).
I tak dalej i tak dalej. 200-400 to szklo, o ktrym marze odkad je
wprowadzono. Dokladnie pasuje na moje potrzeby. Dziala tez swietnie
z 1.7 extenderem a przy jakosci ISO 800 i 1600 w D3 daje nowe
mozliwosci. Nowe szklo 24 T/S daje spore nadzieje na wiele ciekawych
szkiel. Gdyby Nikon tworzyl tylko zoomy 18-200, to bym sie martwil,
a tu taka niespodzianka. Troche mnie martwi 14-24, bo tu pewnie
potrwa zanim wypuszcza cos jak 16-35 normalnie przyjmujacy filtry...
Zobaczymy. Ale radze wszystkim - pojdzcie choc do sklepu i dotknijcie D3.
To jest troche jak przeczyszczenie brudnych okularow. Tyle fajnych
funkcji, ktore wszyscy chcemy, a po "direct print" guziku juz stracilismy
nadzieje, ze kiedys bede w jakiejkolwiek puszce... Na serio - ten guzik
to tez dowod gdzie Canon ma swoich wyznawcow :-)
Ciekawe jak wielu juz odwraca kota ogonem. Czy ja gdzies napisalem,
ze 5D to smiec? Zrobilem nim tysiace zdjec, niektore nawet fajne...
Ale chce wiecej i dzis wydaje mi sie, ze da mi to inna firma. Big deal!
Jakie to ma znaczenie. Jesli nie potrzebujesz wiecej, to aktualnie nie
ma innego wyboru - tylko 5D. Zdaje sie, ze kazdemu wolno robic, co chce...
Ale nikt nie pisze, że go nie rozumie.
Ale ja się boję otworzyć np. lodówkę, bo w każdym w miarę sensownym wątku na CB (dotyczącym sprzętu), można znaleźć żale snowboardera na to jaki to Canon be, a Nikon cacy.
No to sorry, ale niech on w końcu sobie kupi to D3, idzie na forum Nikona i przestanie jojczyć tutaj.
Nie podoba mu się sprzęt i potrzebuje więcej - niech więc zmieni system.
Jego akurat stać, więc to kwestia priorytetów i wyboru.
To samo na dpreview - wchodzę w jakiś wątek, a tam snowboarder :-)
No strach kurcze.
To ogólna rada do wszystkich - ja wiem, że Polacy uwielbiają bić pianę o niczym, ale jaki jest sens dyskutować przez 150 stron na temat tego, czego Canon nie pokazał, zamiast się skupić na przyjemniejszych rzeczach jak np. robienie zdjęć?
snowboarder oby d3 spelnilo Twoje oczekiwania, ale mam obawy, ze euforia d3 niebawem zaniknie i zacznie sie szara rzeczywistość borykania się z brakami sprzętu...
kurcze, wygląda na to, że jestem jednym z niewielu zadowolonych użytkowników Canona, mimo, że mam 1dmk III z "dupniętej" serii ;-)
Sal - ja po lekturze samych nagłówków na forach DPReview odnoszę wrażenie, że w biciu piany wleczemy się raczej w ogonie, no - może czasem zbliżamy się do szpicy, ale o trwałym przodownictwie nie ma mowy!
A co mają powiedzieć Ci, którzy świadomie nie wzięli D3 na korzyść Mk III i są z tego powodu zadowoleni?![]()
EOS - conditio sine Kwanon...