zgadza sie. Jak ja zrobi za dobrą, to będzie zagrażać serii 1.
Właściwie to czego się można spodziewac w następcy 5D, to już było w 1 Ds Mk2.
może canon uprości te puszkę i zrobi ją tańszą! mimo poprawy matrycy. Taki FF dla mas.
Tak
Nie
zgadza sie. Jak ja zrobi za dobrą, to będzie zagrażać serii 1.
Właściwie to czego się można spodziewac w następcy 5D, to już było w 1 Ds Mk2.
może canon uprości te puszkę i zrobi ją tańszą! mimo poprawy matrycy. Taki FF dla mas.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
A to 5-tke jeszcze ja mozna uproscic?? ;-)
A ja mysle, ze jest spokojnie miejsce na 5D i 3D. Bylo w czasach analogowych, to czemu by nie mialo byc i teraz?? Sprawe by ulatwila jedna jedynka zamiast dwoch. Wtedy 3 apraty (1D, 3D, 5D) mozna by latwiej, logiczniej i bardziej przejzyscie pozycjonowac. Teraz zeby bylo logicznie to musialby zrobic 3D z APS-H.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
MMM - zdjecia robisz swietne ale na przeproszeniem gadasz bzdury... Co sie popsulo w tej matrycy? Mity tworzysz...! (stwierdzam to z perspektywy uzytkownika 30d i 40d)
Z reszta sie zgodze, bedzie 14 megapixeli z body 40d. Jak cena bedzie kolo 7k to d300 moze sie schowac![]()
Dobra, nie chce mi się tego ciągnąć. Wszystkie testy pokazują słabsze ISO i ciut większe szumy 40D w stosunku do 30D. Nie jest to jakaś dramatyczna różnica ale kupując nowy aparat chciałbym lepszej jakości obrazu a nie większych (nawet tylko minimalnie) szumów. I mówię to również z perspektywy użytkownika 30D i ostatnio 40D.
Problem może być i taki że Nikon wprowadzając aparaty z odszumianiem już w RAW popsuł trochę rynek i teraz trwa jakiś bezsensowny wyścig na ładne wykresy szumów, tyle że kosztem detali na zdjęciach. Do tego ISO dopiero od 200. No więc ja bym czegoś takiego w następcy 5D nie chciał.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 02-01-2008 o 18:19
a wg mnie 5d mk2 będzie miał matrycę ze starej 5 , puszkę też, telewizor 3"
a af z 1 mk2 - przecież canon właśnie wypuścił niedawno(...?) najnowocześniejszy super skuteczny af w 1mk3 więc ten leciwy prawie 10 letni system af (z tego co pamietam to w 3 miał premierę...) z poprzednich 1dynek mogą z powodzeniem wrzucić segment niżej ....na pewno nie zagrozi niezachwianej pozycji mk3....![]()
...po każdym weselu szlak mnie trafia jak sobie pomyśle ile ujęć straciłem "dzięki" af w 5, ale też po każdym weselu jak oglądam pliki na kompie to na nowo się zachwycam podglądając niektóre w 100% ...nawet te z 1600iso
jak najmniej stresów i jak najwięcej ochów i achów w nowym roku wszystkinm życzę, no i tego af z 1dynki mk2 też wszystkim i sobie życze....
CANON...
Tia... Pogadaliśmy sobie a pytanie z tytułu wciąż aktualne - Co dalej ? "Piątka" to fajna maszyna, ale nie oszukujmy się. Po tym co pokazał Nikon w D3 to raczej już trąci myszką. A więc co czekać znowu rok czy brać to co jest ?
może i trąci myszką, ale efekty przynajmniej na niższych iso same mówią za siebie (patrz różne testy)....
CANON...