Ja powiem inaczej. Mialem 30D brakowalo mi szerokiego kata (mialem 24-105 L ale podpieta do 30D nie dawala szeroko, mialem Tamrona 17-50 ktory na cropie dawal tam jakies 28 mm ale z ktorego bylem srednio zadowolony i spedzal czas na moim body glownie dl tych 17 mm. Kombinowalem ze potrzebuje kupic cos jeszcze szerokiego czyli obiektyw 10-22 czy tego podobny co by na cropie miec szeroko . Okazalo sie ze za szklo musze wywalic okolo 3000 tys. I wtedy wlasnie podjelem decyzje o zmianie puszki. Dlaczego? Body sprzedalem za 3400 a Tamiego za 1200 co dalo 4600 do tego dolozylem te 3000 zl ktore mialy isc na cropowy obiektyw + 600 extra (bo tyle brakowalo do puszki i wzialem FF. Co prawda nie mam 17 mm, ale
1. nie musze wiecej martwic sie ze teraz to kupie obiektyw tylko do cropa zeby miec szeroko a przy nastepnej zmianie puszki musialbym juz pod FF kupowac.
2.Nie musze juz zmieniac tak czesto 2 obiektywow kiedy potrzebuje ogniskowej powyzej 50mm (tak jak to robilem z Tamim i Elka) bo ten 24-105 jest bardzo uniwersalnym szklem i na FF na 24 jest naprawde szeroko, fotografie jakosciowo tez wypadaja bardzo dobrze nawet przy F4 (co do super szerokiego podpinalem sigme 12-24 i te 12 to juz nawet z kjoanna stwierdzilismy ze takie szkla sa naprawde do ograniczonego zastosowania)
3. Puszka 5d vs 30D nie bede sie rozpisywal bo trzebaby oddzielny watek zalozyc.
Wiec summa summarum cala operacja kosztowala mnie sprzedaz 30D (na ktorym stracilem) i pozbycie sie Tamrona ktory byl tylko dla Cropa oraz rezygnacja z zakupu cropowego szerokiego kąta . Jesli chcesz kupic teraz 30D za polowe ceny 5d to naprawde bym sie zastanowil nad tym. Bo moge sie zalozyc ze za chwile bedziesz go sprzedawal bo 5D bedzie Ci dziure wiercil. co z tego ze dostaniesz 30D taniej bo 380zl casbacku.. 5 D da CI 200 zl wiecej! Skad informacja ze akurat w lato 5D spadnie 1.5 tys to nie wiem. Jak na razie nie widze zeby tak lecial na leb i na szyje. Nawet jesli wyjdzie (watpliwe) w lato nastepca to nie bedzie tani wiec nadal bedzie dylemat czy nowy XD czy 5 D i w wielu przypadkach 5D znow wygra. Tak mi sie wydaje ale moge byc w bledzie.