Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 63 z 393 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdybym dzisiaj, zupełnie od zera zaczynał całą zabawę, pewnie wybrałbym D3. A tak, wyprzedawać się i zmieniać system mi się nie chce. I czekam na nowe 5D katując swoją starą 20-kę. I pewnie jeszcze trochę przyjdzie poczekać. I nawet jak będzie gorsza od Nikona, to też ją wybiorę.

Zazdroszczę, w pozytywnym sensie, Snowboarderowi, że ma taką możliwość i na jego miejscu też kupiłbym D3.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ja na dzisiaj widzę to tak jak snowboarder. Canon wypuścił 2,5 roku temu pełną klatkę i myślał że jest mistrzem świata, któremu nikt nie podskoczy. Spoczął na laurach. Tymczasem konkurencja nie śpi i odpowiedź Nikona nastąpiła i to z nawiązką. Oczywistym więc było, że Canon na PMA powinien był zaprezentować kolejny model stanowiący istotny krok naprzód. Tak się nie stało i to jest bardzo irytujące. Gdzieś między wierszami można było przeczytać, że mieli zaprezentować kolejny model, ale jego zmiany w stosunku do 5D są tak mało rewolucyjne, że w kontekście tego co pokazał Nikon w D3 wycofali się i model wrócił na stoły kreślarskie inżynierów.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie no - na krótką metę to są dobre argumenty i trudno się z nimi nie zgodzić. ale tylko na krótką metę
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    A tak dla ciekawskich to cena takiego Nikonka 200-400/4 to jedyne 20k zł wiec taniocha bo za 22k można dostać Canonowską 600/4IS :-)
    To są szkła o podobnym zastosowaniu (choć cena się różni o 2000$), ale przeznaczone do zupełnie innej techniki robienia zdjęć. 600-ka to szkło "stacjonarne" wymagające statywu, a 200-400 + D2x (teraz pewnie i D300) to najlepsze kombo jakie jest do podróżówania "na lekko" i robienia z ręki (jednak różnica w wadze to ponad 2 kg). Obecnie, z tego co widzę po galeriach profi, to jest ulubiony zestaw podróżniczy (do focenia przyrody)

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    A żeby było ciekawiej to odpowiednikiem "marnego" canonowskiego 100-400 IS jest w Nikonie 80-400 VR Posiadam oba te szkiełka i Canon jest znacznie lepszy optycznie a stabilizacja jest o niebo lepsza. Dodatkowo nikkor to "śrubokręt" więc AF w stosunku do Canona działa dramatycznie.
    Jedynie co w canonie mi się nie podoba to "pompka"
    Oba są mocno leciwe, więc nie ma co porównywać. Akurat 100-400IS to nie jest żaden argument przemawiający za pozostaniem w Canonie (C ma inne szkła, które się lepiej do tego nadają), podczas gdy 200-400 jest dla wielu głównym powodem przesiadki na N.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Ja na dzisiaj widzę to tak jak snowboarder.

Gdzieś między wierszami można było przeczytać, że mieli zaprezentować kolejny model, ale jego zmiany w stosunku do 5D są tak mało rewolucyjne, że w kontekście tego co pokazał Nikon w D3 wycofali się i model wrócił na stoły kreślarskie inżynierów.
    Jasne.
    I to ze nastepca 5D sie pare miesiecy opozni, (dzieki czemu pewnie bedzie lepszy), to jest dobry argument, zeby juz postawic na Canonie kreske, wyprzedac wszystko co sie ma i kupowac od nowaw nowym systemie.
    Snowboarder'a na to stac, ale zeby to rozsadne bylo. TO juz nie wiem.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

ja zostaje i czekam i kupuje L-stałki bo kocham C jak C...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    ja zostaje i czekam i kupuje L-stałki bo kocham C jak C...
    Twoja milosc jest "stabilna".
    A Snowboarder co chwila chce sie rzucac w ramiona nowej kochanki ;-) bo u poprzedniej zmarszczke zauwazyl :P

Marcin

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Jasne.
    I to ze nastepca 5D sie pare miesiecy opozni, (dzieki czemu pewnie bedzie lepszy), to jest dobry argument, zeby juz postawic na Canonie kreske, wyprzedac wszystko co sie ma i kupowac od nowaw nowym systemie.
    Snowboarder'a na to stac, ale zeby to rozsadne bylo. TO juz nie wiem.

Marcin
    Marcin, a ja rozumiem Snowborder'a. Też mnie już szlag trafia, jak patrzę co C wyprawia w segmencie profi i semi-profi. Co premiera to wtopa - jak nie układ AF-u, to krzywo montowane matryce. To wstyd, że nadal najlepszym i najpewniejszym użyciu sprzętem stajni C jest 1ds mkII. I kupiłbym to body, gdyby nie "fantastyczna" wprost ergonomia użytkowania tego aparatu - kombinacje przycisków rodem z Microsoftu i do niczego się nie nadający LCD ze skomplikowanym powiększaniem. I te bateria z ładowarką "podróżną" wielkości pudełka do butów . Więc po sprzedaży 1ds mkI kupiłem 5d. I co? I okazało się, że C zapomniał, że jak się robi body za 2500$, to jeszcze wypadało by dać jakiś sensownie działający układ AF. A co zrobił C? Wtrynił AF z amatorską kalibracją, z tolerancja 1DOF dla danej przysłony (seria 1 ma tolerancję 1/3 DOF). Jaki jest tego efekt? Ano taki, że wszystkie jasne szkła na pełnej dziurze są praktycznie do użycia tylko z centralnym punktem AF (niby po co z innymi, skoro C i tak uznał, ze w segmencie semi-profi powiązanie spota z aktywnym punktem AF nikomu nie jest potrzebne).

Czy da się 5d robić zdjęcia? Oczywiście, i to nawet bardzo dobre. Czy czuję się rozczarowany komfortem pracy z AF w 5d vs seria 1? Tak, i uważam, że wydająć 2500$ nie powinienem mieć takich odczuć.

Dla mnie wybór po między sytemami jest obecnie prosty. Sprowadza się do pytania, kto prędzej uzupełni braki? N w szklarni, czy C w body. Jeśli N poprawi (AF-s) 50, 85, wypuści 35/1.4 i porządny, lekki travelzoom (odpowiednik 24-105), to jak dla mnie d3 będzie dobrym wyborem. Jeśli C wypuści coś a'la 3d (uszczelnienia, porządny AF) to nie będzie sensu się przesiadać. Do końca roku, myślę, że się wyjaśni.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    .
    Ja tez troche tam rozumiem snowboarder'a, choc jestem amator, ktory zdjecia robi dla przyjemnosci i te problemy ktore opisales, nie urastaja do rangi takie problemu, ze trzeba system zmianiac. Jedynki nigdy w reku nie mialem, wiec nie bede sie wypowiadal na temat ergonomii.

Tyle ze On jest w goracej wodzie kapany, i bardziej mi odpowiada Twoje podejscie, zeby poczekac do konca roku na to "3d". Bo zmiana systemu to zmiana przyzwyczajen i duze koszty.

Moze za rok znowu Canon bedzie gora. Moim zdaniem, w tej chwili Cwanon przyspal, i solidnie traci w kazdym segmencie od entry po profi.Dostaje od Nikona, a teraz i od Sony (IMHO patrz A350). Zobaczymy czy wyciagna z tego jakies wniski. Bo na olewanie klienta mogli sobie pozwolic, gdy byli niezagrozonym liderem.

A AF daja ciala na maksa. Fakt. Kazda puszka, no moze poza entry level powinna miec tej samej czulosci i dokladnosci czujnik. Roznic sie powinny iloscia punktow, zakresem dzialania (do 5.6 czy 8), konfigurowalnoscia, rozmieszczeniem. Kogo by zabolalo, jakby 450D mialo 3 albo 5 szybkich i dokladnych punktow.

Pozyjemy, zobaczymy

Marcin

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I tak właśnie 5D stał się dziadowskim aparatem A.D. 2008

Strona 63 z 393 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów