Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Hmm nie rozumiesz czekania i kombinowania?To Tobie to wyjasnie:
    Miesiąc temu 40D kosztował nie mniej niż 4.000 dzisiaj widoczne sa oferty za 3750 zloty tak?Czyli taka osoba co zbiera poczeka jeszcze z miesiąc - dwa i kupi go za 3.000 +/- ?Wiec ma 1.000 w suchym dla mnie to 25% a nie kilka.

I trochę mnie dziwi twoja wypowiedz po tym jak niby cięzko musiałeś pracować...skoro dla Ciebie 100 złoty to nie wiele to chyba nie masz nic przeciwko jak podam Tobie numer konta i wyslesz mi ta stówke?

A jeżeli wartość tego sprzetu spadnie 2-3 krotnie to co z tego...jak ktoś sobie coś zamarzy i ciężko pracuję , odkłada sobie kasiorke - to poźniej ma to coś - że uzbierał kase,że dał radę i kupił sobie to na co tak cieżko pracował.

A wracając do czekania, może osoba taka postawiła sobie warunek,ze jak spadnie cena do jakiejś (zamierzonej przez nią ) kwoty to bedzie w stanie wydać tyle pieniążków aby nie ucierpieć za bardzo i mieć co do garnka włozyć.

Wyobraz sobie ze tez musialem ciezko zapracowac zeby kupic sobie "wymarzony aparat".

Nie rozumiem tylko kombinowania i czekania az aparat stanieje o iles tam, w swietle tego, ze wartosc tego apartu przez dajmy na to 3 lata eksploatacji, spadnie o kwote 10-krotnie wieksza.
    Skoro nie rozumiesz kombinowania to chyba tez nie rozumiesz odkładania,zbierania, oszczędzania pieniążków.A może jak kupowałeś sprzet zarabiałes 10 tys. złotych bo nie wierzę,że przeciętnego Polaka stać aby na dzień dobry wydać 4.000. To Ty w końcu zbierałes kase i czekałes czy nie zbierałes i wziąłeś od taty?(bez urazy ale czegoś tutaj nie pojmuje)
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 28-11-2007 o 17:55

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    (....)...skoro dla Ciebie 100 złoty to nie wiele to chyba nie masz nic przeciwko jak podam Tobie numer konta i wyslesz mi ta stówke?

[...] (bez urazy ale czegoś tutaj nie pojmuje)
    A takiego podejścia to z kolei ja nie rozumiem. Zresztą cała Twoja wypowiedź zawiera zbyt mgliste argumenty. Przecież jak kogoś na coś nie stać to nie kupuje i tyle. Gdzie jest napisane że "mus" to mieć 5D albo Ds-a. Dla niektórych nawet używana cyfra to zbyt dużo i nie rozdzierają szat. Ja z kolei nie rozumiem ludzi, którzy (proszę mnie dobrze zrozumieć) kupują mercedesa i drżą o niego, bo już ich nie stać na ubezpieczenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

rozmowa chyba zeszla na boczny tor po co rozmawiac o pieniadzach to jest bez sensu zawsze ktos bedzie mial wiecej a ktos mniej... cieszmy sie ze cena piatek leci a wraz z pojawieniem sie jego nastepcy bedzie mozna zalapac sie na dobra okazje :-)

Kolekcjoner dobry przyklad z tym mercedesem! ja chcialem napisac ze kupi mercedasa a nie stac go na zimowe opony

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W kwestii odkładania "stówek" przez amatorów i inwestowania w sprzęt przez zawodowców: nie dostrzegacie wszyscy jednej kwestii.
    Ja, kupując droższy sprzęt do pracy kalkuluję, czy mi się to opłaca, czy mi się zwróci, czy klienci docenią różnicę i będą skłonni zapłacić więcej. Sprzęt przestał mieć dla mnie tę magiczną otoczkę czegoś cudownego, z czym bez mała chciałoby się chodzić spać i przytulać. To tylko narzędzie pracy.

Amator ma nade mną tę przewagę, że dla niego fotografowanie (a może w wielu przypadkach zbieractwo), to hobby. A na hobby jako takie można wydać każdą złotówkę, nawet tę, której się jeszcze nie ma. To fakt oczywisty.
    Do tego dochodzi ta przyjemność wyczekiwania, później otwierania pudełka, dokręcania i pierwszych zdjęć gazet czy murów. Niezapomniane chwile, które później ulatują bezpowrotnie.

I jeszcze jedno. Żal mi tych wszystkich, którzy wolą poczekać jeszcze trzy miesiące i kupić sprzęt 200zł taniej. A przez ten czas ślinić się do obrazków na monitorze i patrzeć jak inni robią fajne zdjęcia. Ludzie! kupcie tańszy aparat i nie traćcie czasu. Najlepsze kadry przejdą Wam koło nosa.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    I jeszcze jedno. Żal mi tych wszystkich, którzy wolą poczekać jeszcze trzy miesiące i kupić sprzęt 200zł taniej. A przez ten czas ślinić się do obrazków na monitorze i patrzeć jak inni robią fajne zdjęcia. Ludzie! kupcie tańszy aparat i nie traćcie czasu. Najlepsze kadry przejdą Wam koło nosa.
    I mi dokladnie o to chodzilo, o co sie kolega JiNN sie tak obruszyl. Sa przyjemniejsze rzeczy niz "modlenie sie do skapca.pl", zeby cena 5D, 40D czy nawet 400D spadla o 100PLN. Skoto to 100PLN ma byc takim mega wyrzeczeniem, to chocby trabanta z 50-tka kupic i zdjecia robic, a nie bezsensownie analizowac ceny, dociekac kiedy i ile spadnie, zakladajac kolejne nic nie wnoszace watki na forach.
    Toz w amatorskiej czy raczej hobbostycznej fotografii chodzi o robienie zdjec!!

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ej, Oskarkowy podoba mi sie że bedąc "zawodowcem" jesteś ciągle "amatorem."
    Zostań z nami.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    I mi dokladnie o to chodzilo, o co sie kolega JiNN sie tak obruszyl. Sa przyjemniejsze rzeczy niz "modlenie sie do skapca.pl", zeby cena 5D, 40D czy nawet 400D spadla o 100PLN. Skoto to 100PLN ma byc takim mega wyrzeczeniem, to chocby trabanta z 50-tka kupic i zdjecia robic, a nie bezsensownie analizowac ceny, dociekac kiedy i ile spadnie, zakladajac kolejne nic nie wnoszace watki na forach.
    Toz w amatorskiej czy raczej hobbostycznej fotografii chodzi o robienie zdjec!!
    Marcin
    100% racji..

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    ja tam wyliczylem ze 40D po cash backu wychodzi 3370. I nie wiem jaki cash back masz ktory daje 500zl zwrotu. Chyba ze euro podrozalo bo cash back wynosi 70? co daje jakies 250 a nie 500
    A ja tam kupiłem 40D za 4000 bez cashbacku w połowie września i wcale nie żałuję.. może teraz kupiłbym taniej ale za to porobiłem trochę fajnych zdjęć i ja i moja rodzina mamy z tego masę radości.. właśnie robimy sobie wspólnie rodzinny kalendarz z tegorocznych zdjęć.. jakbym nie miał aparatu to i nie miałbym materiału na tenże..

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ej, Oskarkowy podoba mi sie że bedąc "zawodowcem" jesteś ciągle "amatorem."
    Zostań z nami.Pozdrawiam
    Świetne podsumowanie Marku..
    Pozdrowienia
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów