Kolega Cichy trafił ze swoją "fotoszopką" na Canon Rumors
Gratulacje
http://img230.imageshack.us/img230/9025/canon7dbmw5.jpg
Tak
Nie
Kolega Cichy trafił ze swoją "fotoszopką" na Canon Rumors
Gratulacje
http://img230.imageshack.us/img230/9025/canon7dbmw5.jpg
ciekawy artykuł Juzy dotyczący jego opinii o przyszłości rozwoju technologicznego w dslr. Na początku jest ciekawe stwierdzenie dotyczące 5dmk2, raczej nie na poziomie spekulacji
Juza już wcześniej na dpreview i swoim własnym forum pisał, że 5dmk2 będzie miał movie mode w pełnej rozdzielczości i stereo.
Raczej nie jest przypadkiem, że Juza który ma dostęp do informacji opublikował to teraz a nie tydzień temu.
http://www.juzaphoto.com/eng/article...hotography.htm
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Daaawno temu, gdy nie było jeszcze na rynku aparatów cyfrowych, na 1 kwietnia pojawiła się wiadomość o nowym aparacie dla zawodowców - była tam m.in. mowa o niemechanicznej migawce itp. - a którego pierwszą realizacją jest dzisiejszy Panasonic micro4/3.
Jest rzeczą oczywistą, że obecna konstrukcja lustrzanek odejdzie do lamusa, podobnie jak odchodzą aparaty analogowe. Podobnie jest rzeczą oczywistą, że nastąpi unifikacja aparatu fotograficznego i kamery filmowej.
Argumenty Juzy powtarzałem niedawno w prywatnych dyskusjach zupełnie niezależnie, i mam nadzieję móc za lat kilka robić zdjęcia takimi aparatami.
I tak, i nie. Jak się zastanowić, co mógłby powiedzieć fotograf z połowy XIX wieku o aparatach robiących 5 ujęć na sekundę "do zapełnienia karty", to mógłby powiedzieć coś dokładnie w tym duchu co Ty. A jednak wiele osób nie korzysta z tego dobrodziejstwa nagminnie, szczególnie ci, którzy coś potrafią. Z drugiej strony dla fotografa ślubnego czy sportowego zapewne to będzie tak wyglądało i żaden nie będzie narzekał, że najlepsze ujęcie miałby to "z pomiędzy".
Polemizowałbym, spróbuj wskazać "typowy" kształt kamery czy "typowy" kształt aparatu. Przykładowo kształt lustrzanki wymuszony jest w znacznej części przez jej konstrukcję.
Ale na pewno będą różne kształty i na pewno będą dyskusje o wyższości jednych nad drugimi...
Jeśli to sie potwierdzi, to pewnie Canon wyda "5Dbezlustra" i zapakujesz go zamiast 5D...
Chyba kiedyś czytałem już wypowiedzi w tym duchu: "Matryca elektroniczna to fajna rzecz. Pod warunkiem że klasyczny film też będzie. Jednym przyciskiem będzie można przełączyć między zwykłym filmem i matrycą"
![]()
Ja wiem jedno.
Jeżeli ma wejść EVF (elektroniczny „viewfinder” zamiast lustra), to… współczuję.
Jeżeli jego jakość/szybkość działania będzie taka, jak w Sony DSC-H5 (superzoom), z którego specjalnie na lustro przeszedłem, to współczuję tym bardziej.
Opóźnienia w przetwarzaniu obrazu (o ile będą!) zabiją cały urok robienia zdjęć dSLR.
Chyba, że przetwarzanie będzie w 100% rzeczywiste.
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
Na dpreview.com piszą co nieco o nowym wizjerze Panasonica G1. To już nie typowe LCD a jakiś nowy LCD oparty na malutkich diodach LED. Podobno szybkość znacznie większa, obraz lepszy i, o ile nie oszukują, rozdzielczość 1,44 miliona pixeli
Kiedyś w końcu postęp nastąpi. Podobno też nowy kompakt Samsunga z ekranem OLED (NV24HD czy jakoś tak) nie ma żadnych opóźnień, skakania obrazu, ect, a widać wyraźnie pod każdym kątem.
Do tego nowego Panasa wsadzili wizjer elektroniczny o powiększeniu x1,4 (byloby x0,7 dla FF) - to już porównywalne z wizjerem 5D.
Będą pierwsze testy - zobaczmy...
To jest wizjer z profesjonalnych kamer Panasa - jego jakość jest niesamowita. Tam jest specjalny patent wyświetlania kolorów podstawowych całą matrycą z odpowiednią częstotliwością. Przy ruchu oka widać czasem minimalne przesunięcie kolorów. Nie jest to rozwiązanie idealne ale postęp w stosunku do hybryd gigantyczny.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeśli to się potwierdzi, a AF osiągnie poziom zbliżony choćby do budżetowych lustrzanek, to dokupię taki lekki zestawik do mojego 5D. 5D z dwoma L-kami i lampą prawie nie mieści mi się do plecaka (Lowepro Slingshot 200). Podobny zestaw (może bez zewnętrznej lampy) G1 z obiektywami o podobnym kącie widzenia zmieści się w małej torbie. Może przy kiepskim oświetleniu da gorsze efekty, ale zawsze to spora matryca w porównaniu do tych w kompaktach i na wszelkie wycieczki byłby idealny zestaw.
Już się zastanawiałem nad jakimś kompaktem (LX3, Ricoh, G9 lub coś w tym rodzaju) jako uzupełnienie 5D, ale poczekam na testy tego micro4/3 (i ceny, Panasonic nigdy tani nie był, może Olympus wypuści coś tańszego?). Dla mnie to bardziej emocjonujące niż premiera 5DmkII (którego ze względu na niedawno zakupionego 5D i początkową cenę, i tak przez co najmiej kilka lat nie kupię), a zakup takiego małego kompaktu/lustrzanki znacznie bardziej prawdopodony w najbliższym czasie. 5DmkII to będzie kolejna klasyczna lustrzanka z ulepszoną matrycą i paroma dodatkami, a te micro4/3 to naprawdę coś nowego.
Ale co do wizjera i AF - uwierzę gdy się potwierdzi w testach i organoleptycznie w sklepie. Na razie to słychać głównie marketingowe hymny a nie rzeczywiste oceny.