Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    W B&H to od kilku miesięcy nie ma na stanie ani 35L ani 24L (od momentu wprowadzenia 'instant cashback') , a jeśli się pojawią to góra na 1-2 dni... i dalej jest 'out of stock'.
    Pisałem do nich w sprawie 35L bo wybieram się za w październiku do USA i chciałem odebrać osobiście w ich "Super Store" w NYC. Napisali, że może być jako backorder - trzeba zamówić i wyślą na podany adres.

A ja sobie tak zamarzyłem, że to będzie jeden z moich pierwszych nabytków w US

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Pisałem do nich w sprawie 35L bo wybieram się za w październiku do USA i chciałem odebrać osobiście w ich "Super Store" w NYC. Napisali, że może być jako backorder - trzeba zamówić i wyślą na podany adres.
    Nie bierz u nich. Ja mam 35L od nich, niestety jest to egzemplarz z wadą.

Strasznie ciężko odpiąć go od puszki, szczególnie pełnoklatkowej.
    Jarek

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Nie bierz u nich. Ja mam 35L od nich, niestety jest to egzemplarz z wadą.

Strasznie ciężko odpiąć go od puszki, szczególnie pełnoklatkowej.
    To bujda z tą złą jakością w B&H. Ja kupiłem 24L w polskim sklepie i mam tą samą wadę co Jarek...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Trzeba szybko brac, bo zostal sie tylko jeden:

http://www.beachaudio.com/Canon/2512a002-p-145219.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    - ostrość na pełnej dziurze,
    - przygotować pod matryce 50+,
    - zdjąć CA jeśli nie ucierpi na tym ostrość,
    - uszczelki,
    - optymalizacja na f/1.4-2.0,
    - powłoki antysłoneczne lub jak kto woli anty-cmosowe
    no i przede wszystkim zmniejszenie winietowania. Ja byłem w szoku po zobaczeniu zdjęć z tego szkła, a wy nawet nie wspominacie o tej wadze. Nie rozumiem. To szkło jest ewidentnie do poprawki.

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    taaaaak???
    85-ka/1.4 jest naprawdę dobra,
    105DC /2też, a gdzie reszta?

24 brak
    28 brak (była i sie zmyła)
    35 brak (tego chba nikt jest w stanie zrozumieć - ale może wynika to z poczatkowego stosunku do FF)
    50 brak (mowa o 1.2 która była w wersji AI-S, 1,4 jest ale mogłaby sie na dzisiejsze warunki lepiej sprawować na pełnej dziurze)
    85jest OK - własnie przestali robić
    105 jest, jest OK
    135 jest ale ustepuje L-ce

...faktycznie Nikon ma świetne jasne stałki...

Może chodziło o manulae AI-S, tam faktycznie było nieźle, ale to juz troche inna bajka.
    moment. Po szkłach AI-S były szkła AF i poza 50/1.2 wszystko z tego co wymieniłeś ma AF, typu śrubokręt. Część z nich ma IF i ostrzy baardzo szybko. Np 85/1.4 z D200 nastawia szybciej niz canona USM 85/1.2 z 5D.
    Byc może masz na myśli kolekcję tych szkieł w jasnościach 1,4 czy 2,0 ale tego w tekście nie doprecyzowałeś. Zresztą nawet i niektóre z tych szkieł są w wersji AF 1,4 i 2,0. (28/1.4, 35/2.0, 50/1.4, 135/2,0)
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no i przede wszystkim zmniejszenie winietowania. Ja byłem w szoku po zobaczeniu zdjęć z tego szkła, a wy nawet nie wspominacie o tej wadze. Nie rozumiem. To szkło jest ewidentnie do poprawki.
    Ja się zakochałem w tej winiecie. Dla mnie mogli by jej nie ruszać.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja się zakochałem w tej winiecie. Dla mnie mogli by jej nie ruszać.
    popieram
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec

Domyślnie

moment. Po szkłach AI-S były szkła AF i poza 50/1.2 wszystko z tego co wymieniłeś ma AF, typu śrubokręt. Część z nich ma IF i ostrzy baardzo szybko. Np 85/1.4 z D200 nastawia szybciej niz canona USM 85/1.2 z 5D.
    Byc może masz na myśli kolekcję tych szkieł w jasnościach 1,4 czy 2,0 ale tego w tekście nie doprecyzowałeś. Zresztą nawet i niektóre z tych szkieł są w wersji AF 1,4 i 2,0. (28/1.4, 35/2.0, 50/1.4, 135/2,0)
    Jacek, nie wierze , że Ty to napisałeś.
    Jasne stalki to jasne stalki, nie chce mi sie co chwilę pisać przyslony. Jasne stałki to te, które w zakresie 24-85mm maja przysłonę 1.2-1.4 i w zakresie 105-135 F2 i 200/2.8 lub F2 ale to juz killer
    Ale skoro potzrbujesz prosze bardzo:
    35/2 to nie jest jasna stalka, jasna stalka to 35/1.4 Była taka AI-S jeden z najlepszych manualnych Nikkorów, był legendą, wersji Af nigdy nie było.
    24 nigdy nie bylo w Nikonie (mowa o 1.4, a nawet 1.8, była 2 to nie jest jasna stałka, jasną ma Canon: 1.4). 28mm juz nie ma u Nikona, powinienes to wiedzieć, nowej nie ma praktycznie nigdzie, uzywane osiagaja monstrualne ceny - zgadnij dlaczego? bo nie ma od kilku lat jej w produkcji i nie ma następcy, zreszta kupno tego obiektywu graniczy z cudem. 50/1.2 patrz mój post, więc bez powtórek, 85 spójrz co napisałem, zreszta na forum Nikona pisałem, że jest szybszy i duuuzo wygodniejszy niż L-ka /1.2. Napisałem tez , że własnie przestali go robić, 105 z rozmyciem jest bdb, 135 jest srednia oprócz rozmycia canonowska L-ka 135 bije ja na głowę (która zresztą daje sliczny bookeh, rozmycia jej nie potrzeba). Gdzie widzisz w stajni Nikona jasne stałki? Zreszta nie ma co bić piany, nie tylko ja na nie czekam, a wszystko wskazuje na to, że sie doczekam. Oby tylko dali te cholerną 35-kę.
    Wracając do 35 L powiem tak, razem z 5d jest to zestaw, który uważam za ideał, jest to jeden z dwóch najlepszych obiektywów z jakimi miałem do czynienia, drugim był kilka lat temu 17-35 Nikona. Niestety z racji cropa zostal sprzedany, ale teraz kto wie? Zobaczymy co pokaże Canon jako nastepcę 5D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    Gdzie widzisz w stajni Nikona jasne stałki?
    OK, więc są tylko 28/1.4 :wink: 50/1.4, 85/1.4, 105/2.0 i 135/2.0
    nie dyskutuję nad jakością i dostępnością, bo tu już pisałem, że mi się canonowski 35/1.4 nie podoba, a rozmycie DC w N 135/2.0 to podstawowa sprawa i tego C L 135/2 nie przebije.
    link znaleziony na tym forum :grin: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29186750
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Bywalec

Domyślnie

OK, więc są tylko 28/1.4 :wink: 50/1.4, 85/1.4, 105/2.0 i 135/2.0
    nie dyskutuję nad jakością i dostępnością, bo tu już pisałem, że mi się canonowski 35/1.4 nie podoba, a rozmycie DC w N 135/2.0 to podstawowa sprawa i tego C L 135/2 nie przebije.
    link znaleziony na tym forum :grin: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29186750
    28 nie liczę, nie jest produkowana, nie mam mozliwości kupic jej np do D700 wiec się nie liczy. 135 niech bedzie.

Co do linka, fajnie tylko czemu bez 35???

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów