Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 201 z 393 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203211251301 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 001 do 2 010 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale co sie nie klei?

sa rozne kryteria lepszosci.
    no właśnie i dlatego się nie klei. Mówienie, że nowy 5d będzie gorszy od 40D ale lepszy od D700 i nieco gorszy od D3 ale z dużo lepszym obrazkiem to jakieś schizofreniczne bajanie.

gdyby napisali, że 5d będize słabszy od 40D i od D700 i od d3 ALE będzie miał dużo lepszy obrazek, to nic nowego i wszystko się zgadza, choć z tym DUŻO to bym się jednak obawiał. Tylko że w cytowanym kawałku jest inaczej i dlatego uważam go za bzdurę na kiju, bo tak się po prostu nie da. Skoro ma być lepszy od D700, to musi byc aparatem profesjonalnym, a w tym tekście stoi boldem, że takowym nie będzie. Tyle.

BTW gietrzy, Adam - habakuk - razem ze mną codziennie się spiera i łudzi się (choć ja nieco mniej, ale jednak) że Canon pokaże nową wypasioną puszkę, w której będzie się dało normalnie ostrzyć bez obawy o rezultat pracy. I ja go doskonale rozumiem, jak również wielu innych których vqr fakt, że canon ma klientów głęboko w dupie w tak "nieistotnych" sprawach jak AF. W tej chwili brakuje tylko, żeby N wypuścił D90 z o połowę gorszym Afem od D300 i canon zostanie z propozycją: chcesz równie dobrego Af jak w D90? Kup se PRO!
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    no właśnie i dlatego się nie klei. Mówienie, że nowy 5d będzie gorszy od 40D ale lepszy od D700 i nieco gorszy od D3 ale z dużo lepszym obrazkiem to jakieś schizofreniczne bajanie.
    no ale to jest wlasnie kwestia tego, ze ci "oceniajacy" notorycznie wystawiaja opinie oparte o swoj, czasem waski punktu widzenia. i dla faceta z prezentacji 40D > 5D, bo ma lepszy AF, podczas gdy dla skosnookiego z Canona jest 5D > D700 (z definicji zreszta i tak musi byc), bo "matryca rulez".

logika i przesledzenie kilku ostatnich lat dorobku Canona mowi, ze bezposredni nastepca 5D bedzie puszka tego samego typu: nieprofesjonalna ficzerowo, ale z wypasiona matryca, ktorej jakosc obrazowania nie ustepuje, a pewnie i przewyzsza puszki profesjonalne konkurencji.

ja bym o tym myslal w desen pelnoklatkowego 300D: sexy po wierzchu to to bynajmniej nie bylo i mozliwosci tez mialo okrojone. ale jakosc obrazu w polaczeniu z cena byly absolutnie bezkonkurencyjne. i jesli to 5DmkII ma za $1800 dawac obraz lepszy niz stare 5D, a wiec, na uzywanych przez nieprofesjonalistow czulosciach (dajmy na to do ISO 800) spokojnie dorownujacy lub przewyzszajacy D700, to to jest strzal w dziesiatke.

a ze oprocz takiego trabanta FF potrzebny jest ten wysniony 3D to inna sprawa. problem jest z timingiem, bo na chwile biezaca ten 3D szedlby na bezposrednia konkurencje z D3. a w segmencie semi-pro i profi od kilku lat Canon i Nikon nie mialy puszek bezposrednio konkurujacych. z tej prostej przyczyny, ze sie nie kalkuluje rozrywac stosunkowo maly rynek, jesli obok sa inne poletka do zaorania, gdzie konkurencja nie ma oferty.

predzej role tego 3D przejmie taniejacy 1D
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-08-2008 o 09:47
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

No miejmy nadzieję, że jednak Canon nie ma w dupie swoich użytkowników i zrobi coś z czego będą zadowoleni.Zapewne niejeden pan siedzi czyta te nasze wypociny na tym i innym forum i chyba wiadomo jest co boli Canonowców. Miejmy nadzieje że posłuchają użytkowników i nowe modele nie zawiodą naszych oczekiwań ale moim zdaniem nie ma co szumu robić i się nastawiać niewiadomo na co. Poczekamy zobaczymy, wtedy pójdą w ruch noże i bluzgi jak protestujemy nowe niespodzianki.Wyjdzie ładnie, pięknie to czy Canon słucha użytkowników.
    CANON Laik

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Wyjdzie ładnie, pięknie to czy Canon słucha użytkowników.
    Canon słucha tylko brzęku gotówki na ich kontach zreszta jak każda firma. i jak im wyjdzie z różnych researchow i innych pierdół że ludzie chetniej zaplacą za super wypasiony podswietlany przycisk direct print i za funkcje wykrywania usmiechu, płaczu oraz tryb wyszczuplający to tak zrobią.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Akustyk, nie po to ktoś pisze osobno o matrycy, żeby ją potem wkładać drugi raz do jednego worka przy ocenie do drugiej puszki. Skoro piszą będzie lepszy od D700 i będzie miał lepszy obraz, to to nie może być wydmuszka. Skąd w takim razie zastrzeżenie, że to aparat daleki od pro? Ano stąd, ze to jednak wydmuszka, tylko nieco poprawiona. Dla niższego modelu 5D mk2 to nic strasznego, tyle tylko, że cena jest mocno za wysoka, a o drugim modelu gościu się nawet ie zająknął. Nie wierzę w to.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    No miejmy nadzieję, że jednak Canon nie ma w dupie swoich użytkowników.
    Odkad pamietam to tu i gdzie indziej, przed premierami sa plotki dywagacje co to bysmy chcieli miec w nowych puszkach, ktore to ficzery sa nam potrzebne, pozadane, blagania, lamenty, zaklinanie Canona i liczenie na to, ze Canona nie ma swoich klientow w dupci.

I w zasadzie jeszcze sie nie zdarzyla taka puszka cyfrowa, ze cala brac mogla by powiedziec: "NO nareszczie!!" (no moze z pominieciec 5D ale z AF na poziomie Nikona D70 :P)

Wiec ja bym specjalnie nie liczyl na cuda i na to czego to Canon nie da w nowej puszcze. Jak zwykle beda ochlapy. Anty-AUTO iso w stylu z 40D ;-) itp

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 07-08-2008 o 10:39
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a ze oprocz takiego trabanta FF potrzebny jest ten wysniony 3D to inna sprawa. problem jest z timingiem, bo na chwile biezaca ten 3D szedlby na bezposrednia konkurencje z D3. a w segmencie semi-pro i profi od kilku lat Canon i Nikon nie mialy puszek bezposrednio konkurujacych. z tej prostej przyczyny, ze sie nie kalkuluje rozrywac stosunkowo maly rynek, jesli obok sa inne poletka do zaorania, gdzie konkurencja nie ma oferty.

predzej role tego 3D przejmie taniejacy 1D

potrzeba takiego "sporomającego" 3d istnieje od dawna, a teraz szczególnie. to nawet nie jest kwestia tego, że nikon dał, to i canon musi, ale najzwyczajniejszej reakcji na potrzeby userów/rynku. w nikonie jest świetny d3, za bardzo przyzwoite pieniądze i bardzo dobry d700 za pieniądza, jak na klasę puszki, wręcz małe.

w canonie szczególnego wyboru nie ma. albo 5d, a jak chcesz dobry (czytaj trafiający i przewidywalny) AF - bierz 1ds3, co ci broni.
    i teraz: jeśli nowy 5d2 bedzie nadal tylko takim niepełnosprawnym korpusem tyle, że z dobrą matrycą - nic się nie zmieni.

mam w tej chwili na korpus przeznaczone do 25 k. nie jestem skłonny wydać na 1ds3 24 k, bo to nie do końca jest puszka spełniajaca moje oczekiwania - jednak za dużo mpix, za wysokie szumy. wolałbym mieć do wyboru coś między 5d a ds3. coś kalibru d3 albo nawet d700.

nikon, jesli wypuści teraz stałki naon, d3x i d90, w ciągu roku uaktualni oferte na tyle, że w zasadzie w niemal każdym segmencie będzie kopał canonowi dupsko.

jasne, moge usłyszeć: droga do nikona wolna. tyle, że ja zainwestowałem masę kasy w szkła, lampy, a także najzwyczajniej ten system lubię.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    potrzeba takiego "sporomającego" 3d istnieje od dawna, a teraz szczególnie. to nawet nie jest kwestia tego, że nikon dał, to i canon musi, ale najzwyczajniejszej reakcji na potrzeby userów/rynku. w nikonie jest świetny d3, za bardzo przyzwoite pieniądze i bardzo dobry d700 za pieniądza, jak na klasę puszki, wręcz małe.

w canonie szczególnego wyboru nie ma. albo 5d, a jak chcesz dobry (czytaj trafiający i przewidywalny) AF - bierz 1ds3, co ci broni.
    i teraz: jeśli nowy 5d2 bedzie nadal tylko takim niepełnosprawnym korpusem tyle, że z dobrą matrycą - nic się nie zmieni.

mam w tej chwili na korpus przeznaczone do 25 k. nie jestem skłonny wydać na 1ds3 24 k, bo to nie do końca jest puszka spełniajaca moje oczekiwania - jednak za dużo mpix, za wysokie szumy. wolałbym mieć do wyboru coś między 5d a ds3. coś kalibru d3 albo nawet d700.

nikon, jesli wypuści teraz stałki naon, d3x i d90, w ciągu roku uaktualni oferte na tyle, że w zasadzie w niemal każdym segmencie będzie kopał canonowi dupsko.

jasne, moge usłyszeć: droga do nikona wolna. tyle, że ja zainwestowałem masę kasy w szkła, lampy, a także najzwyczajniej ten system lubię.
    Jak się okazuje nie potrzeba wcale wywalać kasy w błoto na konferencje w NJ. Wszystko wytłumaczone jasno, dokładnie i z kwotami.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

.
    No chyba, ze Canon dogada sie z silami piekielnymi, i jakosc w wysokim ISO bedzie lepsze od tego w Nikonie o 1.5 - 2 dzialki, jak to kiedys bywalo.

Wtedy pewnie bedzie mogl sobie pozwolic na to zeby sama puszka byla taka sobie.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

i wlasnie mysle, ze to jest gwozdz programu: odpowiedz na pytanie, czy rynek osob o takich wymaganiach jest dostatecznie duzy, zeby Canon wypuscil dla nich puszke.

piszac "takich wymaganiach" mam z grubsza na mysli ficzery D700/D3 i koniecznie mocowanie EF.

poniekad, rozumiem Twoje zastrzezenia, bo sam mam podobny punkt widzenia. moja wymarzona puszka to tanie polaczenie uszelnionego korpusu D300 z ficzerami i matryca 5D. koniecznie w systemie Canona. i tez jest kupa
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-08-2008 o 11:26
    www albo tez flickr

Strona 201 z 393 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203211251301 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów