Tak
Nie
AutoISO w 40D to jest w ogóle jakaś abstrakcja. Powinno być normalnie zrobione czyli od 100 do 1600 i z limitem parametru który dobiera aparat np. w Av powinno się ustawiać jaki najdłuższy czas jest dopuszczalny, w Tv jaka jest dopuszczalna najbardziej otwarta przysłona, a w 'M' który parametr ruszyć jako pierwszy jeśli zakres ISO zostanie przekroczony. Tu nie ma żadnej filozofii, AutoISO jest proste jak drut i tylko bezczelność Canona w sztucznym ograniczaniu funkcji żeby je sprzedać w nowych korpusach powoduje powstawanie takich dziwolągów jak to w 40D.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-08-2008 o 22:40
Popieram MMM. Dziś z ciekawości spróbowałem PIERWSZY RAZ od ponad 10 miesięcy tego "AutoISO". Jakie było moje zdziwienie, gdy aparat leeeeciał z przesłoną do f/45 zamias po prostu stepnąć ISO do 200... 100... Heh fajna funkcja tylko w takim kształcie - po co?
Dobrze, że tego w 5D nie ma - kompromitacja programistycznaJeśli dadzą coś takiego w mk II to będzie się to nadawało tylko do dowcipów o fotografii.
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 01-08-2008 o 22:52
.
szczerze mówiąc - nie wiem. ja w sumie po odkryciu tych mankamentów, czyli zaraz po premierze i chwile przed kupnem, przestałem korzystać z auto ISO
i żeby było na temat: mam nadzieję, że w nowej "piątce" i wszystkich przyszłych aparatach, będzie to działało normalnie.
Dostaliśmy auto ISO na zasadzie 'Chcieliście auto ISO, macie auto ISO. A teraz pocałujcie nas w d...'
Wprowadzanie takich wodotrysków po prostu nie leży w naturze canona![]()
nie mowie nie, ale cena rzedu $3K tlumaczy sie nazbyt czesto na $2.5€.
a to juz deczko wiecej niz chcialbym dac. zwlaszcza, ze nowe 5D stoi
teraz 1550€, a dopoki trwal cash-back mozna bylo z tego jeszcze 200€
uszczknac, wiec realnie we wrzesniu jest szansa na uczciwy, niewiele
uzywany korpus za 1200~1300€
Akustyk, masz w pelni racje. Mam cisnienie na 5D, ogromne. Tyle, ze juz teraz mozesz kupic uzywane body w swietnym stanie za 1200-1300 e. Wcale nie trzeba czekac do wrzesnia. Pzdr.
Nowe egzemplarze można kupić ( w Polsce) poniżej 5tys. Myślę że to już niezła cena za 5D.
Czekamy na 3k...Bez sensu? A 40D nówka za 2,5k ma sens? Z CB szło jak woda nieco drożej...
Może bredzę, ale się nie zdziwię jak Canon uplasuje jakieś nowe budżetowe FF w okolicy 4-5k pln (może 6k, ale tylko na starcie
). Inaczej zamieszanie z cenowe z 40D i 5D nie miałoby sensu. To nie jest ruch pod cropowe 50D, za dużo 40D spadło. Może 50D FF?
![]()
![]()
W końcu pod cropa mają już xxxD i xxxxD, czyli nadal dwie gałęzie rozwojowe
Jak to miło jest pogdybać w letniej porze...![]()