Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
No i to, według mnie, jest bardzo właściwa decyzja. Jeśli oczywiście wiesz czego chcesz. Ja też postanowiłem miesiąc temu zrobić ten krok, i jak już niejednokrotnie pisałęm tu na forum, był to pierwszy słuszny zakup od momentu jak wydałem podobną w sumie kasę na 300D parę ładnych lat temu. :-)

Sam się wahałem, no bo prawdopodobnie 5D MkII (czy jak tam się będzie nazywał) jest tuż tuż. Ale, za 5D przemawia to, że jest to model bardzo dobrze już poznany. W zasadzie niczym nie może już nas zaskoczyć, a obraz jego matryca produkuje nadal o takiej jakości, że współczesne modele zaledwie mu dorównują (po trzech latach Nikonowi udało się wreszcie dosięgnąć pułapu 5D). Dodatkowo cena jest tak atrakcyjna, że każdy kto myśli o zakupie teraz aparatu z wyższej półki (piszę o amatorach, także tych zaawansowanych amatorach) powinien rozważyć zakup 5D. Nie potrafię zrozumieć niektórych krzykaczy, piejących rzekomo jakoby 5D nagle zaczął robić zdjęcia poniżej krytyki tylko dlatego, że konkurencja pokazała wreszcie modele z pełną klatką. Czytając czy słuchając takich osobników uśmiecham się pod nosem, łapię za piątkę i lecę dawać sobie tyle radości, ile w sumie nawet nie miałem przechodząc przez 300D i 20D/30D. Ostatnio taką frajdę miałem pstrykając swoim starym Rebelem, którego ponad już 10 lat temu kupiłem na wojażach po Florydzie.
O to widać nie czytałeś żółtego forum. Tam już powszechnie wiadomym jest fakt, że 5D się do niczego nie nadaje, nie opłaca się już go kupować i jest to pakowanie pieniędzy w przestarzały sprzęt bez przyszłości. Żeby nie było - niektóre z tych stwierdzeń są niemal dosłownymi cytatami .