Słusznie, macierewiczowski ,,skrót myślowy'' przeca wizjer i elcede to zupełnie inne sprawy. Tak, chodzi o badziewiasty telewizor z czterdziestkiW nowej piątce dowalą mu rozdzielczości i będzie lepiej. Choć mi i wielkość przeszkadza, za wielki.
Tak
Nie
Słusznie, macierewiczowski ,,skrót myślowy'' przeca wizjer i elcede to zupełnie inne sprawy. Tak, chodzi o badziewiasty telewizor z czterdziestkiW nowej piątce dowalą mu rozdzielczości i będzie lepiej. Choć mi i wielkość przeszkadza, za wielki.
Tzn LCD jak koledzy dobrze poprawili
Powiem kiedy sie sprawdza:
- LV, 3" to zaleta
- histogram mozna obejrzec, albo pozycje w menu z daleka widac, jak ktos ma wade okularow zakladac nie musi
Ale jakbym mial na jego podstawie oceniac zrobione zdjecie to zadnego bym do domu nie przyniosl
Poprostu malo pikseli na ta wielkosc i wrazenie ze wszystko jest mydlane. Ekspozycje tez srednio pokazuje. 2,5" w 400D jest lepszy.
Ja bardzo przepraszam szanownych dyskutantów, ale takimi pierdołami jak telewizorek, to ja bym się jednak nie przejmował. Jakoś nie wierzę, że dla kogos będzie to argument decydujący o kupnie![]()
Gotch, masz 100% racji, lepiej mieć fajny telewizorek niż kiepski, ale to nie jest czynnik decydujący o kupnie. Mój ideał FF to 16 Mpx, pomijalne szumy do ISO 800 (czyli 1 EV lepiej od 5D), AF na wzór 40D, fps też, ale to nie problem, nie obrażę się na 3, a telewizorek, to może być dla mnie nawet z 350D. No i cenaNajlepiej 2k USD
D3 nie kupię, nawet gdyby miał czterdziestocalową plazmę
Za drogi...
![]()
Witam w końcu z PolskiPrzepraszam, że tak długo się nie odzywałem ale braki czasowe.... Czytam sobie wasze wypowiedzi i cytaty z innych forów i mam nadzieję, że Canon nie rozczaruje większości fanów tej marki. Czytam tez o projektach Canona trzymanych w szufladach, cyklu technologicznym i muszę wam powiedzieć, że widziałem co najmniej 5 puszek które nie wejdą raczej do produkcji a służą inżynierom za "ostateczne testy" pewnych rozwiązań bo co innego projekty a co innego sprawdzenie tych cudów w praktyce.
Jeśli chodzi o układy AF to jedna linia (z podjednostkami) produkuje praktycznie wszystkie typy AF do różnych modeli Canona. Uruchomienie produkcji jednego z opracowanych już typów AF nie zajmuje dużo czasu. Ale już matryce to inna historia. Tam proces produkcyjny jest bardziej skomplikowany i tutaj potrzeba więcej czasu na wprowadzenie nowej matrycy o innych parametrach.
Jak już pisałem wcześniej marketing Canona to dziwne zwierze i czasami potrafi przyblokować wspaniałą puszkę (jedną z tych 5 z R&D), kosztem innej słabszej bo tego wg. nich wymaga sytuacja rynkowa. Czasami to trzeba posłuchać jak inżynierowie klną na MarketingAle w każdej firmie najważniejszy jest zysk i jeśli Canonowi wyjdzie, że 5D daje nadal lepszy zysk niż wypuszczanie nowej puszki to oni potrafią przytrzymać premierę nowej puszki następne kilka miesięcy. W końcu koszty developmentu 5D już kilka razy się zwróciły to samo dotyczy linii produkcyjnych, etc. To tak jak z 1Ds2 Oskarkowego który zwrócił się jak pisze 10x a prawdopodobnie zarobi jeszcze dużo więcej. Ale czuje przez skórę, że tym razem nie przytrzymają...
Ale mając okazję patrzeć na to nad czym pracuje R&D Canon-a to Nikon powinien się bać albo błagać by Canonowy Marketing przyblokował niektóre funkcjonalności lub nowe modele. Ciekawe jak szybko Ci co porzucali Canona dla Nikona będą chcieli wrócić...
Pozdrawiam,
Corwin
PS. Jak ktoś byłby zainteresowany zakupem 5D wersja przedprodukcyjna z firmware 3.7.1 to mam taką do sprzedania od ręki. Model ma już kilka lat ale jest w znakomitym stanie i robi świetne zdjęcia. Moja stopka chwilowo nieaktualna bo mam teraz 3 puszki Canona![]()
2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk
Ale jesteś wrednypuść trochę więcej farby!
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ale farby o czym?
Przecież to pewne, że R&D zabawia się takimi gadżetami że głowa nam może pęknąć. Różnego rodzaju pomysły na usprawnienia, które rodzą się na tym forum czy na innych forach w dziale R&D na pewno są w jakimś stopniu wdrażane. A wszystkiego na raz nie można dać bo wszyscy się obkupią w fajną puszkę i sprzedaż się potem załamie na długie lata. Trzeba mieć coś w rękawie nowego, co skłoni do zmiany aparatu na nowy. Choćby opanowany od wieeeelu lat EC, nieobecny w żadnej cyfrowej puszce.
Myślicie, że w Canonie nie mogą kupić takich telewizorków jakie mają Nikony? A guzik, pewnie w testowych puszkach są takie wyświetlacze, że szczęka opada, z OLED na czele.
Zatem nie ma się co podniecać, jak kogoś to kręci to niech aplikuje do Canona na testera albo inżyniera R&D![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner