Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 12 z 393 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Kupilem swoja "5" miesiac temu. Wlasnie wrocilem z pleneru i moge powiedziec tylko jedno - radocha z samego faktu zakupu takiego aparatu jest niczym w porownaniu z tym co on sam daje fotografujacemu. Mialem przed zakupem podobne dylematy "a co bedzie jak wyjdzie upgrade'owy model"? I teraz wiem jedno - a niech sobie wychodzi. Ja mam ogromna satysfakcje z obcowaniem z tym sprzetem. Jesli kogos jest stac na taka puszke to niech kupuje i nie zastanawia sie co bedzie pozniej. Wszelkie dywagacje na ten temat nie maja zadnego sensu. Po prostu 5D to fajna zabawka i tyle
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

odnoszac sie do 3 ostatnich postow _ chcial bym zaznaczyc _ jest roznica kupujac puche za raz po premierze _ albo pol roku po niej _ masz pewnosc i spokoj przez jakies 2 lata ze pucha bedzie aktualna _ a nie ze za 3 miesiace ma wyjsc cos fajnego _ moze lepiej uszczelnionego _ i moze z odkurzaczem _ i moze z wiekszym displayem

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    odnoszac sie do 3 ostatnich postow _ chcial bym zaznaczyc _ jest roznica kupujac puche za raz po premierze _ albo pol roku po niej _ masz pewnosc i spokoj przez jakies 2 lata ze pucha bedzie aktualna _ a nie ze za 3 miesiace ma wyjsc cos fajnego _ moze lepiej uszczelnionego _ i moze z odkurzaczem _ i moze z wiekszym displayem
    tylko ze zyskuje sie te 'pewnosc i spokoj'
    kosztem okrojenia sobie mozliwosci teraz...

szkoda czasu, szkoda zdjec, ktore moga przeleciec kolo nosa,
    bo czeka sie na cos lepszego,
    co ma sie pojawic nie wiadomo kiedy

dlatego bardzo mi sie spodobalo, co napisal krecio:

Cytat Zamieszczone przez krecio Zobacz posta
    Mialem przed zakupem podobne dylematy "a co bedzie jak wyjdzie upgrade'owy model"? I teraz wiem jedno - a niech sobie wychodzi.
    Jesli kogos jest stac na taka puszke to niech kupuje i nie zastanawia sie co bedzie pozniej.
    dokladnie!

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

jest roznica kupujac puche za raz po premierze _ albo pol roku po niej
    Ja bym wolala kupic pol roku po premierze kiedy to juz inni sprawdza czy jest warta zakupu
    Nigdy nie rzucam sie na nowosci bo z nowosciami roznie bywa

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

A jaka roznica? ze bedzie 100 zl taniej? A jak nie bedzie to bedziesz plul w brode bo nie kupiles? Uwierz mi ze 5D to naprawde swietne body i nawet jak Ci wyjdzie z uszczelnieniem i z wycieraczkami na matrycy i MP3 playerem nie oznacza to ze twoje 5d jest nagle nic nie warte. Zobacz ile czasu temu wyszlo to body a nadal wielu uzytkownikow moze o nim pomarzyc! A ty masz dylemat... oj bo moze wyjdzie ze zlota obraczka a moze bedzie wycierak do kurzu. Ktos kiedys napisal - najlepiej nic nie kupowac bo zawsze wyjdzie cos nowszego. Mnie szkoda troche czasu na dumanie co bedzie mial aparat ktorego premiery nie ogloszono.

jest roznica kupujac puche zaraz po premierze _ albo pol roku po niej _ masz pewnosc i spokoj przez jakies 2 lata ze pucha bedzie aktualna _ a nie ze za 3 miesiace ma wyjsc cos fajnego _ moze lepiej uszczelnionego _ i moze z odkurzaczem _ i moze z wiekszym displayem
    teraz masz taki dylemat. Stac cie bedzie na te nowe body? Czy bedziesz pisal ze takie fajne body ale nie mam kasy wiec jeszcze poczeka, no ale kurcze.. body ma juz pol roku... zaraz nowe wyjdzie.... moje nie bedzie na topie. Kupujesz aparat zeby sie pokazac ze masz najnowszy model? Jak napisalem 5D ma juz 2 lata (chyba) i nadal jest na wysokim miejscu, nie w zasiegu kazdego. Nadal (choc juz przeciez nie nowosc) pozwala na zrobienie fotografi o super plastyce. Ludzie ktorzy je nabywaja ciesza sie z faktu posiadania pelnej klatki, rzeczy ktorych nie mieli w nizszych modelach. Czasem mam wrazenie ze piszesz byle pisac.. cos bym chcial ale nie wiem co..
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zwrócę jedynie (cum grano salis) uwagę, że mantra "kupuj teraz bo wiele zdjęć przeleci Ci koło nosa" prowadzi - jeśli potraktować ją konsekwentnie - do zakupu "piątki", ale z serii S (notabene, niedawno wypuszczonej). Bo przecież kupując zwykłą 5D, a z biegiem (miesięcy/lat) warte jej matrycy obiektywy, decydujemy się na to, że "wiele zdjęć przeleci nam koło nosa", choćby ze względu na ~400/5.6 IS dostępne w S5 od zaraz...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

dziwna logika Bahrd ....

Jak można porównywać s5is do 5d ??

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    dziwna logika Bahrd ....

Jak można porównywać s5is do 5d ??
    Z dwóch pytajników wnoszę, że potraktowałeś jednak moją wypowiedź poważniej, niż chciałbym. Ale nawet bardziej serio, uważam, że można (przy czym nie mówimy o zawodowcach, którzy żyją ze zdjęć - Ci nie pytają na forum, czy czekać, czy nie, na nową 5D). Tym niemniej, moja wypowiedź tyczyła raczej sposobu rozumowania, zilustrowanego przykładem owych dwóch "piątek": że przyjmując za aksjomat "kupuj teraz... koło nosa" należy kupić dobry super-zoom (którego koszt to ułamek wydatków na 5D + godne jego obiektywy), robić zdjęcia i zbierać stopniowo i nabywać "prawdziwą piątkę" wraz z systemem szkieł.

PS
    Przeglądając kiedyś sieć, znalazłem przecudowne zdjęcie dziewczynki na huśtawce, zrobione Canonem 5D (niestety - nie potrafię go teraz odnaleźć... może ktoś kojarzy?) - ale wiem, że takiego zdjęcia (dodatkowo właśnie bez zarzutu, moim zdaniem, pod względem jakości technicznej) zrobić się za pomocą S5 nie da, choćbyś skisł!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do wątku, czy kupować nowe, czy czekać nie wiadomo na co. Pierwsze 5D kupiłem zaraz po premierze, drugie - prawie półtora roku później. Otóż.. to są różne aparaty! wyświetlacze jak z różnych modeli, różnią się odcieniem, szczegółowością itp. Jeden spust reaguje ciut szybciej niż drugi. Mam różne matówki, ale i tak wolę tę ciemniejszą architektoniczną. I teraz niespodzianka. Lepszy jest ten starszy, choć jest ok. 40k klapnięć dalej na drodze.
    Jarek

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jarku - nie psuj mi radości z przesiadki :-) Mam nadzieję, że to nie jest reguła - i że tu (podobnie jak w przypadku samochodów) końcówka produkcji oznacza raczej dopracowanie wszelkich możliwych szczegółów.. a a propos matówki architektonicznej - to aż trudno uwierzyć, że nawet taki staroć jak d70 miał podświetlane na czerwono linie - symulację klasycznej matówki tego typu - muszę przyznać, że było to doskonałe rozwiązanie

Strona 12 z 393 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów