Tak
Nie
Kilka plotek na temat następcy 5D
# 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio) 15,3 MP pełnej klatki czujnik CMOS
# Weather sealing same as 1Ds Mark III
# Dual Digic III with all-new “CXR” NR system reported to best 3rd party NR software.
# 14 bit A/D conversion 14 bitowy przetwornik A / D konwersji
# ISO 12800 (CF up to 25600) ISO 12800 (CF do 25600)
# Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement
# All-new 29-point TTL CMOS sensor with 12 13 cross-type for F/2.8 or faster lens
# Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses
# 300.000 ekspozycji trwałości migawki
# 6.0 / 3.0 fps
# 3,0 “LCD 922.000 pikseli
# EOS Integrated Cleaning System
# Live View
# 6 / 3 fps ciągłe do 68 klatek
# Sugerowana cena producenta 3499 dolarów,
http://skocz.pl/5dmark2
tez tak uwazalem.. ale po wypowiedzi uzytkownika Corwin, hm... wyglada jakby canon chcial rozdzielic linie reporterska na FF i crop. wiem ze brzmi to na szalony pomysl ..
nikon ma latwiej:
-reporterski crop = d300
-reporterski ff=d3,
-studyjny sprzet=zapowiadane d3x
a u canona wyglada jakby sie szykowal do silnego przegrupowania... w kazdym razie jesien zapowiada sie jeszcze bardziej ciekawie niz poprzedniego roku.
no niechby. ale widzę duże ALE. takie 5dmk2 - przy spodziewanej świetnej jakości obrazka, niewiarygodnie wysokich czułościach, niezłym AF, szczelności i 6 fps i spodziewanej cenie byłby w pierwszej kolejności rywalem dla 1dmk3.
Niech jeszcze zrobia magnezowego gripa i bedzie super.
Poczekamy, zobaczymy... mam nadzieje, ze najpozniej na Photokinie.
no wlasnie .. w calej tej ukladance nie pasuje obecnosc 1dmk3 .. bo jak na reporterska puszke z cropem to za maly mnoznik w stosunku do ff zeby nabijac mm i zeby spokojnie wspolistniala obok takiego reporterskiego FF.. no chyba ze cenowo to jakos uzasadnia. w kazdym razie zagadka jest i ciekaw jestem jak to canon rozwiaze...
a widzieliscie za ile juz mozna 1dmk3 kupic? i na ile prawdopodobnie cenia nowe 5dmk2?ktore przeskoczy cenowo to pierwsze.....
A może Canon boi się strzelić sobie w stopę i w ogóle następcy 5D w prostej linii nie będzie ? Dziwne , że tak długo nie ma.
pozdrawiam