Na pewno nie chodzi o Dual IV? Bo przypadkiem jestem na etapie zakupu tego właśnie skanera. Opinii już nie szukam, bo jeszcze się rozmyślę (-:Zamieszczone przez Rudi
Z ICE może być problem, jednak większość moich negatywów to sreberka - a ICE z tego co wiem zupełnie tu nie ma zastosowania (bierze ziarno za paprochy (-: )
[ Dodano: 28-02-2005 ]
Zdecydowanie nie kupuj plustka 7200!!! Co prawda nie testowałem go osobiście.Zamieszczone przez lackowa
Poczytaj co o nim ludzie piszczali na p.r.f. W rzeczywistości to ma on rozdzielczość jakieś 2000 dpi, a większe wyglądają jak rozsmarowane butem pixele. Dynamika żadna. (tak ogólnie).
Znaleźć można link do testu, wykonanaego przez jakieogś amatora z którejś polskiej gazetki o fotografii cyfrowej czy komputerach. Jemu się podobało, ale sample, które zamieścił temu wyraźnie przeczą.
Hm... no jak wyżej napisałem, po przejrzeniu mnóstwa testów, wypytaniu ludzi, siedzeniu im na głowie i skanowaniu na różnych skanerach, zdecydowałem się na minoltę scan dual IV. Z lepszych (ale nieco droższych, ale z ICE) - nikon LS-40 i LS-50. LS-40 mino rozdzielczości 2900 dpi robi _bardzo_ ostre skany, porównywalne na pewno z 3200 w/w minolty, jeśli nie lepsze.