Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Musze kupic skaner - pytanie ktory ?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rudi
    Witam. Ja posiadam Minolte Dual VI i jedynie co mogło by być w tym skanerze to Digital ICE, ale bez niego też da się żyć (Hand ICE ), a tak poza tym jestem w pełni zadowolony z tego skanera. Zresztą skan większej mierze zależy nie od skanera a od skanerzysty.
    Na pewno nie chodzi o Dual IV? Bo przypadkiem jestem na etapie zakupu tego właśnie skanera. Opinii już nie szukam, bo jeszcze się rozmyślę (-:

Z ICE może być problem, jednak większość moich negatywów to sreberka - a ICE z tego co wiem zupełnie tu nie ma zastosowania (bierze ziarno za paprochy (-: )

[ Dodano: 28-02-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez lackowa
    Tez jestem na kupnie skaneru i znalazłem ciekawy skaner. Jakie są wasze opinie na jego temat.
    http://www.gris.pl/index.php?s=2663&c=131&pr=
    Zdecydowanie nie kupuj plustka 7200!!! Co prawda nie testowałem go osobiście.
    Poczytaj co o nim ludzie piszczali na p.r.f. W rzeczywistości to ma on rozdzielczość jakieś 2000 dpi, a większe wyglądają jak rozsmarowane butem pixele. Dynamika żadna. (tak ogólnie).
    Znaleźć można link do testu, wykonanaego przez jakieogś amatora z którejś polskiej gazetki o fotografii cyfrowej czy komputerach. Jemu się podobało, ale sample, które zamieścił temu wyraźnie przeczą.

Hm... no jak wyżej napisałem, po przejrzeniu mnóstwa testów, wypytaniu ludzi, siedzeniu im na głowie i skanowaniu na różnych skanerach, zdecydowałem się na minoltę scan dual IV. Z lepszych (ale nieco droższych, ale z ICE) - nikon LS-40 i LS-50. LS-40 mino rozdzielczości 2900 dpi robi _bardzo_ ostre skany, porównywalne na pewno z 3200 w/w minolty, jeśli nie lepsze.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekB
    Epson Perfection 1670 Photo ?? 1600x3200dpi
    Ramka do negatywów i slajdów.
    Stan idealny + dużo softu.

Całkowicie przypadkiem mam taki na zbyciu (jeszcze na gwarancji)
    Za 400 zł ? To Cie muszę zmartwić - spójrz tutaj : http://sklep.wgk.waw.pl/opis.php?id=EPP2480

Polecam inicjatorowi wątku swoją drogą...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Epson Perfection 1670 Photo ?? 1600x3200dpi
    Ramka do negatywów i slajdów.
    Stan idealny + dużo softu.

Całkowicie przypadkiem mam taki na zbyciu (jeszcze na gwarancji)
    Za 400 zł ? To Cie muszę zmartwić - spójrz tutaj : http://sklep.wgk.waw.pl/opis.php?id=EPP2480

Polecam inicjatorowi wątku swoją drogą...
    Bralem go pod uwage ale musze przyznac ze nie do konca mam zaufanie do skanerow Epsona. Mialem do czynienia z kilkoma starszymi modelami (z tym konkretnie nie) i nie ujely mnie ani szybkoscia ani jakoscia skanowanych w bw i szarosci materialow. No i odrzucaja mnie produkty z ktorymi sa problemy przy serwisowaniu a z tymi mialem (chociaz tu akurat decyduja rozne czynniki wiec nie do konca to mogla byc ich wina).

Po analizie netowej wyglada na to ze stane sie posiadaczem ... Canona Te skanery ciesza sie chyba najlepsza opinia a przynajmniej ludzie ktorzy na ich temat sie wypowiadaja sprawiaja wrazenie wybierajacych swiadomie a nie po parametrach zamieszczonych na stronie producenta.

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Witam. Ja posiadam Minolte Dual VI i jedynie co mogło by być w tym skanerze to Digital ICE, ale bez niego też da się żyć (Hand ICE ), a tak poza tym jestem w pełni zadowolony z tego skanera. Zresztą skan większej mierze zależy nie od skanera a od skanerzysty.
    Na pewno nie chodzi o Dual IV? Bo przypadkiem jestem na etapie zakupu tego właśnie skanera. Opinii już nie szukam, bo jeszcze się rozmyślę (-:
    Tak zdecydowanie chodzi o IV
    P.S. Chochlika już dopadłem i wyrzuciłem przez okno.
    P.P.S. Minek jakbyś miał Silverfasta do tej minoltki z numerem seryjnym to daj znać Vuescan daje dobre efekty ale niestety nie ma profili niektórych filmów szczególnie HP5+

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Domyślnie

[quote="Krzychu"]
    Nie za 400, a do 400.... czyli oferta zgodna z życzeniem :wink:
    Ja sprzedam za 250zł

Miasto
    Łódź

Domyślnie

No dobra stalem sie posiadaczem Canona 4200F. Przekroczylem wprawdzie magiczne 400 zl ale to dlatego ze pojawilo sie dodatkowe zrodlo finansowania Pierwsze wrazenia sa takie ze jest naprawde szybki (2 sek. podglad, z 7 sek. skan w 150 dpi, 12 sec skan w 300 dpi) do tego super jakosc i mozliwosci softu. Nie sprawdzalem opcji usuwania kurzu i zadrapan ale za to dzieki "fading correction" chyba po raz pierwszy poprawnie zeskanowana zostala taka czaro-biala blyszczaca okladka.

Najbardziej pomimo tego ze praktycznie nie uzywam zaciekawila mnie przystawka. Musze przyznac ze jakosc pozytywow mnie zaskoczyla do tego stopnia ze chyba poswiece troche czasu i zeskanuje stare niszczace sie slajdy. Negatywy troche slabiej szczegolnie jesli chodzi o ostrosc (chociaz i same zdjecia nie byly napewno idealne) ale jak dla mnie jakosc jest wiecej niz zadowalajaca. Oczywiscie kolory nadaja sie takze do poprawy ale to sa drobiazgi prawde mowiac biorac pod uwage cene samego skanera.

Jak mi sie uda to wrzuce jakies przykladowe skany to sobie zobaczycie
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    A ja mam Canona ( ) 5200f i ze skanow negatywow jestem bardzo zadowolony.
    To jest płaszczak? I jesteś zadowolony ze skanowania negatywów? Hmmm...
    a czemu mialbym nie byc zadowolony? Kosztowal 500 zlotych. wyciaga 2400x4800 z dynamika ponad 3 i z wlaczona funkcja usuwania zadrapan i kurzu robi lepsze skany niz nie jeden lab w standardowych rozdzielczosciach (cenach:-). Odbitek z tych skanow i tak nie bede robil, no chyba ze bedzie naprawde super zdjecie, ktore trzeba bedzie zretuszowac.
    No ale super zdjec nie trzeba retuszowac........

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Minek jakbyś miał Silverfasta do tej minoltki z numerem seryjnym to daj znać Vuescan daje dobre efekty ale niestety nie ma profili niektórych filmów szczególnie HP5+
    Jest SilverFast w wersji niededykowanej, tj. dzialajacy jako plugin do PS spod ktorego wczytuje sie SilverFastem bezposrednio pliki graficzne z dysku twardego (wczesniej zeskanowane). Dziala calkiem przyzwoicie. Zdecydowanie polecam.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Łódź

Domyślnie

5200F za 500 zl ? Chyba netto ? Albo od tego kolesia z allegro ktory daje na sprzedawane przez siebie skanery miesiac gwarancji rozruchowej

A tak poza tym to moge tylko potwierdzic to co mowisz o skanach negatywow. Dla zwyklego smiertelnika zupelnie wystarcza z tym ze nieaktywna u mnie jest opcja usuwania uszkodzen w trakcie skanowania pozytywow i negatywow ... u Ciebie tez tak jest ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    a czemu mialbym nie byc zadowolony? wyciaga 2400x4800 z dynamika ponad 3 i z wlaczona funkcja usuwania zadrapan i kurzu robi lepsze skany niz nie jeden lab w standardowych rozdzielczosciach (cenach:-). Odbitek z tych skanow i tak nie bede robil, no chyba ze bedzie naprawde super zdjecie, ktore trzeba bedzie zretuszowac.
    1. Ile czasu zabiera Ci zeskanowanie jednej klatki od momentu położenia negatywu na blacie do momentu zapamiętania pliku wynikowego?
    2. Po co wobec tego w ogóle skanujesz te Twoje negatywy, jeśli nie robisz ze skanów odbitek, a wcześniej napisałeś, że żadna archiwizacja Ci niepotrzebna, bo błona i tak jest trwalsza od nośnika cyfrowego?
    3. A tak w ogóle to pogadaj na ten temat Z Jakubem Jewulą z pl.rec.foto. On zajmuje się skanowaniem zawodowo i trudno nam jego doświadczeniu dorównać. Zresztą możesz po prostu przeczytać archiwum grupy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów