Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon 17-40-ruchoma przednia soczewka?

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Canon 17-40-ruchoma przednia soczewka?

Witam!
    Mam pytanie do uzytkownikow 17-40/4 L. Czy przedni element jest u was ruchomy (tzn. soczewka i jej obwodka) ?
    Wszedzie w specyfikacjach jest napisane, ze ma wewnetrzne ogniskowanie.
    Czy ruchomosc tego elementu ma jakis wplyw na zasysanie kurzu?

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elandril Zobacz posta
    Witam!
    Mam pytanie do uzytkownikow 17-40/4 L. Czy przedni element jest u was ruchomy (tzn. soczewka i jej obwodka) ?
    Wszedzie w specyfikacjach jest napisane, ze ma wewnetrzne ogniskowanie.
    Czy ruchomosc tego elementu ma jakis wplyw na zasysanie kurzu?

Pozdrawiam
    Ale ruchoma jak, kręci się, wysuwa? Canon daje gwarancję szczelnosci tego szkła jeśli założysz filtr.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wyglada to tak, ze zaznaczony element chowa sie przy ogniskowych od 17 do 28, a od 28 do 40 wraca do pierwotnego polozenia.
    Ostatnio edytowane przez Elandril ; 30-04-2007 o 23:01

Domyślnie

U mnie tak jak rozmawialiśmy, nic się nie rusza przy ogniskowaniu, tylko wewnętrzne soczewki reszta jak skała - nieruchoma. Przy zmianie ogniskowej tak samo jak u ciebie.
    Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 30-04-2007 o 23:06

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elandril Zobacz posta
    Wyglada to tak, ze zaznaczony element chowa sie przy ogniskowych od 17 do 28, a od 28 do 40 wraca do pierwotnego polozenia.
    I tak ma być . Jak założysz filtr nie będzie ssał kurzu. Inaczej działa trochę jak pompka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ok. Juz wszystko jasne Dzieki za pomoc

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To po założeniu filtra skąd będzie brał powietrze? Wytworzy się podciśnienie w środku ?
    Ostatnio edytowane przez chavez ; 04-05-2007 o 15:20
    system EOS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    To założeniu filtra skąd będzie brał powietrze? Wytworzy się podciśnienie w środku ?
    Własnie.. czasem czytam, że obiektyw staje się nieprzenikalny dla kurzu po zalożeniu filtra.. Czy tak jest naprawdę, czy to po prostu zwykly fotoprzesąd...?
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Uprawnienia umieszczania postów