Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon EF 70-200/4L IS ze Stanów

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie Canon EF 70-200/4L IS ze Stanów

Mam cholerną obsesję na punkcie tego szkła.
    W tym zakresie z zadowoleniem używam 70-210/3.5-4.5 USM, ale parę razy przypiąłem 70-200/4L i spodobało mi się to szkło. Jako kompletny amator, nie uznałem jednak za życiową konieczność zamianę z dopłatą 1000-1300 zł.
    Ale pojawił się na horyzoncie 70-200/4L IS i to jest chyba spełnienie marzeń niejednego fotoamatora (w tym mnie).
    Niestety, cena dwukrotnie przekraczająca cenę wersji bez IS trochę odstrasza. Zacząłem szukać tu i tam i znalazłem coś takiego na amazonie.
    Cena z wysyłką na adres w U.S. w granicach 3000 zł, to raptem 500-600 zł więcej niż za wersję bez IS w Polsce. A ten IS - 4 f-stopy dłużej z ręki - bajka!
    Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji, czy wolelibyscie wywalić 4-4,5 kpln na miejscu z gwarancją i możliwością przetestowania ?

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji, czy wolelibyscie wywalić 4-4,5 kpln na miejscu z gwarancją i możliwością przetestowania ?
    Używane kupuję tylko po zajrzeniu w zęby.

Domyślnie

Mowa o nówce ze sklepu.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Zakładając, że macie możliwość "bezpiecznej" dostawy do Polski, wzięlibyście to szkło za 3 kpln w ciemno z utratą gwarancji,
    Oczywiście że tak.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trzymam kciuki za powodzenie operacji! Sam od pewnego czasu myślę o ściągnięciu tego modelu. Pochwal się po wszystkim.
    Ostatecznie, jeśli masz kogoś, kto Ci je przywiezie, to - w razie awarii - może będziesz mógł również je odesłać i tam naprawić w ramach gwarancji?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

Też mnie nęci, żeby wymienić swoje 70-210 na f4 z IS.....obawiam się, że wkrótce złapię się na ten haczyk
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Domyślnie

Anvers - słuszne obawy. Mnie brało powoli, ale skutecznie.

Bahrd - dzięki, daję sobie jeszcze trochę czasu na tę operację. Szlak przecierany kilkukrotnie - jeden korpus i ze cztery szkła kupione na ebay'u. Ale najpierw muszę sprzedać parę rzeczy - jutro wystawiam na allegro C. 20-35/3.5-4.5 USM - dam linka w "Sprzedam".

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Nawet jakby coś było nie tak ze szkłem a szczerze wątpie to masz 1,5kpln w kieszeni - naprawa na pewno byłaby tańsza
    Sam w tym miesiącu mam zamiar sprowadzić podobne szkło
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Obsesje są nie zdrowe To tak żartem. Sam przytargałem z USA kiedyś dwa szkła. Tamrona 28-75, kiedy w Polsce było trudno go kupić a ostatnio MP-65E, który kosztował mnie 2300 zamiast 3800 PLN w Polsce. Generalnie szkła kupowane w USA można sprawdzić, jeśli coś nie pracuje poprawnie można wymienić i zabrać ze sobą sprawne szkło.
    Jeśli chodzi o eLki to raczej trudno założyć, że obiektyw ulegnie uszkodzeniu chociaż pewne prawdopodobieństwo istnieje. W przypadku uszkodzenia mechanicznego i tak gwarancja nas nie chroni. W przypadku uszkodzenia powstałego z winy producenta, przy kupnie szkła w USA nie należy nam się swiadczenie gwarancyjne w Europie. Posiadam kilka eLek i póki co nie miałem problemów. W przypadku szkieł z ISem prawdopodobieństwo wystąpienia usterki jest większe w stosunu do szkieł non-IS ale bez przesady.
    W sumie dla kogoś, kto kupuje szkła za swoje pieniądze kupno w USA jest sensownym rozwiązaniem.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw Zobacz posta
    Nawet jakby coś było nie tak ze szkłem a szczerze wątpie to masz 1,5kpln w kieszeni - naprawa na pewno byłaby tańsza
    Naprawa IS to ok 1200-1500 zl. A to jeden z najdelikatniejszych elementow. Jesli w transporcie sie uszkodzi to cale 1.5kpln w kieszeni idzie na naprawe.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów