to o balansie bieli to czytałem z miesiąc temu - całkiem miło się czytało
pierwsze zdjęcie - balans bieli ustawiony pipetką na lewy dolny kwadracik - tak chyba powinno być w ACR i od razu eksport do jpg
drugie zdjęcie to samo co pierwsze tylko eksport do PS i tam krzywe - pozostałe kwadraciki odpowiednimi pipetami
trzecie zdjęcie DPP balans bieli na flash, ale tak sobie pomyślałem że to źle akurat, bo były jeszcze dwie żarówki włączone - sufit i biurko więc to nie mogło się udać.
chciałem tylko zobaczyć czy ta szara karta się przydaje, czy nie dlatego środkowego zdjęcia w żaden inny sposób nie poprawiałem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z powodu wysokich szumów klikanie pipetą w ACR chyba mija się z celem. Trzeba kliknąć kilka razy i wyciągnąć średnią. Pomiar skacze w zakresie od około 5250 do nawet 5600 z tintą -5 do +10 (wartości przybliżone - dokładnie nie pamiętam). Zdjęcia robiłem tylko jako pogląd na możliwość dobrego odwzorowania kolorów przy pomocy szarej karty dlatego nie przejmowałem się przepaleniami ekspozycją itp, była późna godzina nocna więc się z nimi w obróbkę nie bawiłem, ale przepraszam jeżeli kogoś uraziła ich jakość :-)
Czy w ACR da się jakoś ustalić rozmiar próbki pipety do balansu bieli np: 5x5 pikseli?