Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zabezpieczenie szarej karty

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

to o balansie bieli to czytałem z miesiąc temu - całkiem miło się czytało

pierwsze zdjęcie - balans bieli ustawiony pipetką na lewy dolny kwadracik - tak chyba powinno być w ACR i od razu eksport do jpg

drugie zdjęcie to samo co pierwsze tylko eksport do PS i tam krzywe - pozostałe kwadraciki odpowiednimi pipetami

trzecie zdjęcie DPP balans bieli na flash, ale tak sobie pomyślałem że to źle akurat, bo były jeszcze dwie żarówki włączone - sufit i biurko więc to nie mogło się udać.

chciałem tylko zobaczyć czy ta szara karta się przydaje, czy nie dlatego środkowego zdjęcia w żaden inny sposób nie poprawiałem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z powodu wysokich szumów klikanie pipetą w ACR chyba mija się z celem. Trzeba kliknąć kilka razy i wyciągnąć średnią. Pomiar skacze w zakresie od około 5250 do nawet 5600 z tintą -5 do +10 (wartości przybliżone - dokładnie nie pamiętam). Zdjęcia robiłem tylko jako pogląd na możliwość dobrego odwzorowania kolorów przy pomocy szarej karty dlatego nie przejmowałem się przepaleniami ekspozycją itp, była późna godzina nocna więc się z nimi w obróbkę nie bawiłem, ale przepraszam jeżeli kogoś uraziła ich jakość :-)

Czy w ACR da się jakoś ustalić rozmiar próbki pipety do balansu bieli np: 5x5 pikseli?
    Ostatnio edytowane przez kaspeed ; 01-05-2007 o 11:47 Powód: Automerged Doublepost
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    to o balansie bieli to czytałem z miesiąc temu - całkiem miło się czytało ....
    Bez RAWa to naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć. Przewaga solidnego wzorca typu WhiBal objawia się m.in tym że rozrzut "kliknięć" jest na poziomie +/-50K i +/- 1 dla tint.

Cytat Zamieszczone przez kaspeed
    ...środkowy - wywołane z pierwszego i krzywe: pipetki na pozostałych kwadracikach (PS CS2)
    Nooooo.... napisałeś, że jednak było - mnie się wydaje, że mocno przegiąłeś z krzywymi.

Zdjęcie wygląda na mocno niedoświetlone - najlepiej WB powinien wyjść po kliknięciu na lewy górny prostokąt - ten niby biały.

Nie uraziła mnie jakość tylko napisałem, że żadne z nich nie jest poprawne technicznie - żadne nie jest poprawnie technicznie obrobione...

Jak się przyjrzeć lepiej temu (marnemu) wzorcowi to widać że nie jest on dobrze oświetlony. Oświetlenie jest mocno nierównomierne. Najmocniej widac to w "bliku" na prawym dolnym prostokącie. Na lewym dolnym ten blik dalej jest tylko słabszy. Nie dziwota, że nie wychodzi WB albo, że mocno "skacze" temperatura barwowa. To raczej nie szumy tylko nierównomierne oświetlenie wzorca. Wzorzec powinien być możliwie równomiernie oświetlony. To jest trochę sztuka tak ustawić wzorzec żeby było dobrze. Giętki kawałek papieru i lampa błyskowa "na wprost" to sie nie ma prawa udać - zawsze będą bliki.

Naprawdę spróbuj sobie z kawałkiem papieru foto - tańsze i zwykle lepsze. Na dodatek pozwala poćwiczyć prawidłowe naświetlanie klatki. Papier foto odbija ok 95% światła - czyli na zdjęciu (poza ewentualnymi blikami) nie powinien być przepalony.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Z tego wychodzi, że tej "szarej" karty mógłbym używać jako zakładki, gdyby nie to, że jest już szmaciana, która lepiej spełnia swoją funkcję
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P. S. Można jeszcze dać na każde pole Rozmycie - Średnia, choć nie wiem, czy uśredni to co powinien
    Ostatnio edytowane przez kaspeed ; 01-05-2007 o 19:32 Powód: Automerged Doublepost
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Uprawnienia umieszczania postów