Bez RAWa to naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć. Przewaga solidnego wzorca typu WhiBal objawia się m.in tym że rozrzut "kliknięć" jest na poziomie +/-50K i +/- 1 dla tint.
Nooooo.... napisałeś, że jednak byłoZamieszczone przez kaspeed
- mnie się wydaje, że mocno przegiąłeś z krzywymi.
Zdjęcie wygląda na mocno niedoświetlone - najlepiej WB powinien wyjść po kliknięciu na lewy górny prostokąt - ten niby biały.
Nie uraziła mnie jakość tylko napisałem, że żadne z nich nie jest poprawne technicznie - żadne nie jest poprawnie technicznie obrobione...
Jak się przyjrzeć lepiej temu (marnemu) wzorcowi to widać że nie jest on dobrze oświetlony. Oświetlenie jest mocno nierównomierne. Najmocniej widac to w "bliku" na prawym dolnym prostokącie. Na lewym dolnym ten blik dalej jest tylko słabszy. Nie dziwota, że nie wychodzi WB albo, że mocno "skacze" temperatura barwowa. To raczej nie szumy tylko nierównomierne oświetlenie wzorca. Wzorzec powinien być możliwie równomiernie oświetlony. To jest trochę sztuka tak ustawić wzorzec żeby było dobrze. Giętki kawałek papieru i lampa błyskowa "na wprost" to sie nie ma prawa udać - zawsze będą bliki.
Naprawdę spróbuj sobie z kawałkiem papieru foto - tańsze i zwykle lepsze. Na dodatek pozwala poćwiczyć prawidłowe naświetlanie klatki. Papier foto odbija ok 95% światła - czyli na zdjęciu (poza ewentualnymi blikami) nie powinien być przepalony.