Zobacz wyniki ankiety: Czy jesteś za ochroną języka polskiego na tym i innych forach internetowych?

Głosujących
75. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Język Polski

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Question Język Polski

Czy nie uważacie, że powinniśmy bardziej zwracać uwagę na ortografię i interpunkcję oraz słowa jakich używamy w wypowiedziach forumowych? Regulamin forum zabrania zwracania uwagi na konkretne błędy, jednak myślę, że ogólna wypowiedź nie obrazi nikogo. Po to mamy układ polski programisty klawiatury, żeby z niego korzystać Zauważam, że fala wypowiedzi w stylu sms'owym wkracza na to i inne fora jak tsunami. Nie chcę używać mocnych słów, ale jest chyba troche ogłupiające (i nie piszę tu o tych co czytają, tylko o tych co piszą) pisanie w stylu "dzieki, gzegzolka, laka itp..." Człowiek jak się przyzwyczai to jak potem podanie o pracę czy kredyt na dom napisze. Również słowa typu crop, user, focus, flash jak i inne często spotykane obcojęzyczne można zastąpić polskimi odpowiednikami.
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja jestem za, w części dotyczącej poprawnej pisowni (natomiast zastępowaniu przyjętych terminów zagranicznych - nie). I proponuję zacząć reformy od poprawnej pisowni przymiotnika "polski" :-P :-P :-P

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Oczywistym jest , że poprawnosc językowa jest ważna . Jednak niektórych zagranicznych słów nie da się przetłumaczyć , lub też brzmienie ich byłoby śmieszne . Nie wyobrażam sobie by zastąpić AF ( auto focus ) na AO ( automatyczna ostrość )

Co do polskich znaków , to część użytkowników nie ma klawiatury PL ( mieszkańcy innych państw ).

Uzależniony

Domyślnie

a ja jestem na NIE, do tego gdyby sie ktos pytal to nadal bede pisal bez polskich krzaczkow, bo taka mam klawiature i nie chce mi sie zwyczajnie przelaczac, jezyk jest tworem zywym jak mnie uczyla moja bardzo dobra polonistka w liceum, wiec niech ewoluuje z duchem czasow, gdyby tak ktos zaczal wprowadzac ochrone jezyka juz za Mieszka I albo Bolka Chrobrego to dzis mowilibysmy polszczyzna niczym z Bogurodzicy, a co do niektorych zwrotow pochodzenia najczesciej angielskiego to czym np. proponujesz zastapic 'crop' ? albo jak po polsku chcesz mowica na compactflash'a ?

ten glos na nie to oczywiscie moj
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Ja jestem za, uważam pisanie bez "polskich krzaczków" po prostu za lenistwo i nie ma to nic wspólnego z ewolucją.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ja od zawsze jestem za poprawną pisownią! Nie cierpie jak ktoś niedbale pisze posty - bez interpunkcji, z małej litery jakby wszystko było jednym zdaniem
    Brak polskich znaków jakoś akceptuję. Temat z resztą już nieraz był wałkowany - odnośnie konkretnych osób i tego, że nie ładnie upominać o tym publicznie
    Coś się zmieniło? Raczej nie...

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    ...to czym np. proponujesz zastapic 'crop' ?
    Może 'mnożnik'

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

poprawność stylistyczna i ortograficzna tak (choć często sam z nią jestem na bakier)

co do zwrotów obcych to ja wolę stanowisko prof. Bralczyka które jest nie tak konserwatywne i sztywne jak prof. Miodka. Otóż gdyby być formalistą to nasz język ze względu na mody i polityczna przynależność jest naszpikowany po kolei : francuskim, rosyjskim, niemieckim słownictwem a w ogóle większość słów pochodzi z łaciny ... a teraz nagle anglizmy są jakoś szczególnie nie OK . to jak twierdzi wspomniany prof. Bralczyk jest normalną ewolucją języka i przeminie jak wcześniejsze mody, a pozostanie wiele wartościowych słów które wzbogacą nasz "rodzimy" dialekt szczególnie w dziedzinach wiedzy czy funkcjonowania które z załozenie nie wyszły z naszego kraju tylko z np. anglojezycznych .... j. polski jest to język żywy i podlegający wpływom jak każdy inny język świata ...

wydaje mi się że tylko niedouczeni mogą przyjmować sztywne stanowisko wobec rozwoju języka.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

A moment, to się o pliterki rozchodzi? Myślałem że o pisownie jako taką w ogóle... No hmm, mnie prawde mowiac znacznie bardziej razi "Polska pisownia" niz "robienie laski" ;-)

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A moment, to się o pliterki rozchodzi? Myślałem że o pisownie jako taką w ogóle... No hmm, mnie prawde mowiac znacznie bardziej razi "Polska pisownia" niz "robienie laski" ;-)
    LoL Oj, raczej "kulam ze śmiechu"
    Na nowej maturze liczy się treść a nie forma (patrz ortografia/interpunkcja), więc idźmy z duchem czasu i skupmy się na przekazie. Formę każdy sobie może wybrać:razz:
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szycho Zobacz posta
    Na nowej maturze liczy się treść a nie forma (patrz ortografia/interpunkcja)
    Czy to jakiś nowy pomysł ministra (hahahahahaha) edukacji? ;-)
    Cytat Zamieszczone przez szycho
    więc idźmy z duchem czasu i skupmy się na przekazie. Formę każdy sobie może wybrać:razz:
    Spoko ziom, siema, nara

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów