Zobacz wyniki ankiety: Czy jesteś za ochroną języka polskiego na tym i innych forach internetowych?

Głosujących
75. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Język Polski

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Question Język Polski

Czy nie uważacie, że powinniśmy bardziej zwracać uwagę na ortografię i interpunkcję oraz słowa jakich używamy w wypowiedziach forumowych? Regulamin forum zabrania zwracania uwagi na konkretne błędy, jednak myślę, że ogólna wypowiedź nie obrazi nikogo. Po to mamy układ polski programisty klawiatury, żeby z niego korzystać Zauważam, że fala wypowiedzi w stylu sms'owym wkracza na to i inne fora jak tsunami. Nie chcę używać mocnych słów, ale jest chyba troche ogłupiające (i nie piszę tu o tych co czytają, tylko o tych co piszą) pisanie w stylu "dzieki, gzegzolka, laka itp..." Człowiek jak się przyzwyczai to jak potem podanie o pracę czy kredyt na dom napisze. Również słowa typu crop, user, focus, flash jak i inne często spotykane obcojęzyczne można zastąpić polskimi odpowiednikami.
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja jestem za, w części dotyczącej poprawnej pisowni (natomiast zastępowaniu przyjętych terminów zagranicznych - nie). I proponuję zacząć reformy od poprawnej pisowni przymiotnika "polski" :-P :-P :-P

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Oczywistym jest , że poprawnosc językowa jest ważna . Jednak niektórych zagranicznych słów nie da się przetłumaczyć , lub też brzmienie ich byłoby śmieszne . Nie wyobrażam sobie by zastąpić AF ( auto focus ) na AO ( automatyczna ostrość )

Co do polskich znaków , to część użytkowników nie ma klawiatury PL ( mieszkańcy innych państw ).

Uzależniony

Domyślnie

a ja jestem na NIE, do tego gdyby sie ktos pytal to nadal bede pisal bez polskich krzaczkow, bo taka mam klawiature i nie chce mi sie zwyczajnie przelaczac, jezyk jest tworem zywym jak mnie uczyla moja bardzo dobra polonistka w liceum, wiec niech ewoluuje z duchem czasow, gdyby tak ktos zaczal wprowadzac ochrone jezyka juz za Mieszka I albo Bolka Chrobrego to dzis mowilibysmy polszczyzna niczym z Bogurodzicy, a co do niektorych zwrotow pochodzenia najczesciej angielskiego to czym np. proponujesz zastapic 'crop' ? albo jak po polsku chcesz mowica na compactflash'a ?

ten glos na nie to oczywiscie moj
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ja od zawsze jestem za poprawną pisownią! Nie cierpie jak ktoś niedbale pisze posty - bez interpunkcji, z małej litery jakby wszystko było jednym zdaniem
    Brak polskich znaków jakoś akceptuję. Temat z resztą już nieraz był wałkowany - odnośnie konkretnych osób i tego, że nie ładnie upominać o tym publicznie
    Coś się zmieniło? Raczej nie...

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    ...to czym np. proponujesz zastapic 'crop' ?
    Może 'mnożnik'

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    gdyby tak ktos zaczal wprowadzac ochrone jezyka juz za Mieszka I albo Bolka Chrobrego ...
    Chodzi Ci o małego jeża? czy może o ptaka?

To był żart, wiem o co chodzi, ale może nie wszyscy są tak błyskotliwi jak ja;-) .

Jeżeli chodzi o odmianę polskiego to raczej sobie z nią radzę, lecz myślę (nigdzie nie sprawdzałem), że w tytule nowego wątku można pisać tak, jak napisałem.
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    w tytule nowego wątku można pisać tak, jak napisałem.
    taak? A to dlaczego? Są jakieś zasady pisowni, które dopuszczają takie wyjątki?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    taak? A to dlaczego? Są jakieś zasady pisowni, które dopuszczają takie wyjątki?
    A znasz zasade "no bo taaaak" ?

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

rozumiem ze za niestosowanie sie do zasad polskiej ortografii grozi mi warn a potem banik, czy moze moje posty beda kasowane?

pieknie. odstajesz od polskich norm to wpier...,
    moze potem zrobimy sonde kto jest gejem i ich tez wykluczymy, wiecie tu jest sporo osób nieletnich a taki gej to prawie tak niebezpieczny jak ktos kto pisze ktury przez U otwarte.

mam dysleksej, dysgrafie, dysortografie i wogóle jestem 'dys' na wszelkie chore nakazy.
    tak wiem... debil jestem i uczyc mi sie nie chcialo w podstawówce dlatego robie bledy.
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk Zobacz posta
    rozumiem ze za niestosowanie sie do zasad polskiej ortografii grozi mi warn a potem banik, czy moze moje posty beda kasowane?

pieknie. odstajesz od polskich norm to wpier...,
    moze potem zrobimy sonde kto jest gejem i ich tez wykluczymy, wiecie tu jest sporo osób nieletnich a taki gej to prawie tak niebezpieczny jak ktos kto pisze ktury przez U otwarte.

mam dysleksej, dysgrafie, dysortografie i wogóle jestem 'dys' na wszelkie chore nakazy.
    tak wiem... debil jestem i uczyc mi sie nie chcialo w podstawówce dlatego robie bledy.
    Tylko dlaczego obracasz wszystko w skrajności i absurd. Chodzi o to żeby się starać. Przecież żadnego przymusu nie ma.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów