Hmm, nie mowilem ze chce uzyskac piekne rozmycie tla, a tylko lepsze![]()
![]()
Mi sie wydawalo, ze fizyka obiektywow jest niezalezna od producenta... moze trzeba napisac na dofmastera zeby to poprawili (dla normalnych obiektywow tyle, dla Canona tyle...
)
Hmmm, z fisheye jest taki problem ze wprowadza duzo wieksze znieksztalcenia, a co duzo to niezdrowo... A co do tego co chce uzyskac, pozyjemy zobaczymy, nawet jesli wyniki z glebia ostrosci/bokehem nie beda zachecajace, to te kika milimetrow z przodu (ktore mi brakowalo) zawsze sie przyda. Poza tym bardzo mi sie spodobalo to co napisal Janusz Body, ze jesli nawet przy pelnej dziurze jest niezbyt to po przymknieciu jest lepiej... co prawda do portretow nie za bardzo sie to nadaje (bo i tak przymykam, no chyba ze nie), ale robie tez inne zdjecia.
Ok, od dzisiaj jest druga czesc GoldenWeek (swieto majowe) i na 4 dni wyjezdzam z Tokio do Osaki co prawda w wizyte do rodziny ale mam nadzieje ze zdolam porobic zdjecia i przetestowac nowy nabytek. Jak beda jakies ladne to wrzuce na swoja strone WWW.
IMHO z mojej strony (ale to inna strona niz ta wyzej) ten watek juz spelnil swoje zadanie. Naprawde dziekuje wszystkim (tym ktorzy nie do konca pochlebnie pisali o moich watpliwosciach tez
) za rady i przestrogi.