Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Automatyka ekspozycji w Canonie 350D a prawidłowy histogram.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie Automatyka ekspozycji w Canonie 350D a prawidłowy histogram.

Witam Was.

Dzisiaj zaobserwowałem następującą rzecz. Na AV aparat dobrał niby prawidłowo czas naświetlania, ale według histogramu zdjęcie nie było prawidłowo naświetlone. Tzn. prawa strona histogramu nie dochodziła do prawej strony przedziałki. Ustawiłem zatem korekcję ekspozycji na +2/3 i histogram powędrował w prawą stronę. Pytanie moje brzmi.
    Kiedy należy wprowadzać korektę ekspozycji i czy w AV jest to potrzebny zabieg?

Pozdrawiam.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Witam Was.

Dzisiaj zaobserwowałem następującą rzecz. Na AV aparat dobrał niby prawidłowo czas naświetlania, ale według histogramu zdjęcie nie było prawidłowo naświetlone. Tzn. prawa strona histogramu nie dochodziła do prawej strony przedziałki. Ustawiłem zatem korekcję ekspozycji na +2/3 i histogram powędrował w prawą stronę. Pytanie moje brzmi.

Pozdrawiam.
    Zawsze kiedy mierzysz coś co odbija inną ilość światła niż szara karta - to jest absolutnie podstawowa zasada działania światłomierza na światło odbite. Powszechna opinia że aparat powinien w każdej sytuacji dobrze mierzyć (teksty typu że jeden aparat lepiej "naświetla" od drugiego) jest kompletnie bezsensowna...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Zwłaszcza że histogram daje tylko pogląd o naświetleniu (ile pixeli i jak jasne), a nie jest wyrocznią czy dobrze czy źle.
    A to czy korekta jest potrzebna to wiesz tylko Ty. Po prostu czy jesteś zadowolony z efektu czy nie?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zwłaszcza że histogram daje tylko pogląd o naświetleniu (ile pixeli i jak jasne), a nie jest wyrocznią czy dobrze czy źle.
    A to czy korekta jest potrzebna to wiesz tylko Ty. Po prostu czy jesteś zadowolony z efektu czy nie?

Bardzo sensownie mi odpowiedziałeś. Dzięki bo to rozwiewa moje wątpliwości.

Pozdrawiam!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytanie moje brzmi.
    Oprocz tego co koledzy powyzej to ja swoje dopisze ze wiele fajnych ksiazek do nauki czy ogolnie o fotografii bardzo pomoze ci odpowiedziec na to pytanie.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Sorry Fakungio, nie chciałbym zabrzmieć obraźliwie, ale weź w końcu jakąś pierwszą lepszą książkę o podstawach fotografowania i ją przeczytaj. A przynajmniej rozdział o ekspozycji i sposobach jej pomiaru.
    Zdaniem typu :
    trochę się kompromitujesz.
    Równie sensownie brzmiałoby pytanie :
    "Kiedy należy ładować akumulator do aparatu i czy przy portretach jest to potrzebny zabieg ?"

Ale, żeby było też trochę merytorycznie, a nie tylko zgryźliwie, to dopowiem, że :
    1. Aby świadomie używać korekty ekspozycji trzeba wiedzieć jaki jest tryb pomiaru światła. Przy pomiarze matrycowym ręczna korekta EV jest mało użyteczna. Chyba, że metodą prób i błędów.
    2. Potrzeba użycia korekty EV nie zależy od tego, czy fotografujesz w M, P, Av czy Tv.
    3. Trzeba wiedzieć na co się mierzy ekspozycję i jaka jest jasność tego co się mierzy w stosunku do tzw. średniej szarości na którą skalibrowane są wbudowane światłomierze.
    4. To, że histogram nie dochodzi do prawej strony nie musi świadczyć o prawidłowości lub nieprawdłowości ekspozycji, a jedynie o tym, że kanał pokazywany na tym histogramie nie jest przepalony. Histogram pokazuje z grubsza rozpiętość tonalną fotografowanej sceny - jeśli mieści się cały w zakresie od lewej do prawej, to znaczy, że naświetliło się wszystko to, co się miało naswietlić, a ostateczny wygląd zdjęcia (ciemniej, jaśniej) można ustawić na komputerze.

EDIT: Vitez mnie ubiegł

Domyślnie

Dziękuję koledzy.

Vitez i Pirx: Dzięki za odpowiedzi. Oczywiście podejrzewałem, że to pytanie może być banalne z natury ale miałem wątpliwości, które dzięki Waszym odpowiedziom zostały rozwiane.

Dzięki jeszcze raz!!

Uprawnienia umieszczania postów