Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 97

Wątek: Czy zakładacie osłony przeciwsłoneczne na obiektywy?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

osłona pełni jeszcze jedną ważną funkcję - jak masz dwa aparaty na ramieniu to szkła nie stukają się bezpośrednio w siebie. więc hasło, że to nie wygodne jest zbyt słabym argumentem. i widac rożnicę na zdjęciach - osłona głównie pozawala zachować kontrasty, zwłaszcza w zdjęciach kiedy słońce etc. jest zaraz obok kadru.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja osłonę zdejmuje tylko do transportu.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Taka mała ciekawostka:
    Dziś miałem okazję pobawić się w pracy Olympusem e-500. Z osłoną przeciwsłoneczną wszystko było by w porządku, gdyby nie to, że na szerokim kącie (obiektyw kitowy) wchodzi ona w kadr. Bezczelnie ją widać w rogach kadru.

Nie ma to jak dobrze zrobiona osłona
    Ano ciekawostka... a jestes pewien ze to byla firmowa oslona czy tez tak tylko dobrana?
    Oslona nie zalezy od modelu aparatu a do tego kitowego ktos mogl wziac byle pierwsza z brzegu, niefirmowa oslone ktora rzeczywiscie mogla nie pasowac.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Taka mała ciekawostka:
    Dziś miałem okazję pobawić się w pracy Olympusem e-500. Z osłoną przeciwsłoneczną wszystko było by w porządku, gdyby nie to, że na szerokim kącie (obiektyw kitowy) wchodzi ona w kadr. Bezczelnie ją widać w rogach kadru.

Nie ma to jak dobrze zrobiona osłona
    Akurat mam E-300 (znaczy żona) z kitowym obiektywem i jakoś osłona nie wchodzi w kadr. Albo źle zapiąłeś osłonę, albo to nie jest firmowa sztuka.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ano ciekawostka... a jestes pewien ze to byla firmowa oslona czy tez tak tylko dobrana?
    Oslona nie zalezy od modelu aparatu a do tego kitowego ktos mogl wziac byle pierwsza z brzegu, niefirmowa oslone ktora rzeczywiscie mogla nie pasowac.
    To był egzemplarz dostarczony do nas na sprzedaż. Teraz spoczywa na ekspozycji. Sprzęt przyszedł prosto od Olympusa, także musiała to być osłona firmowa.

Cytat Zamieszczone przez Viracocha
    Albo źle zapiąłeś osłonę, albo to nie jest firmowa sztuka.
    Osłona była dobrze założona.
    Ślubna
    No i niestety N.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To był egzemplarz dostarczony do nas na sprzedaż. Teraz spoczywa na ekspozycji. Sprzęt przyszedł prosto od Olympusa, także musiała to być osłona firmowa.

Osłona była dobrze założona.
    Przy zapięciu osłony jest naprawdę duży opór i jak się nie jest przyzwyczajonym, to można nie dokręcić do końca (klick). Moja żona kiedyś tak założyła, no i na zdjęciach winieta, a na twarzy żony zdziwienie. Musiałem kobiecie wytłumaczyć jak się używa osłony i teraz z fot zadowolona. Poza tym jak kiedyś oglądałem Olka E-300 w sklepie (dawno temu), też miał źle założoną osłonę.
    Jeśli jednak dobrze ją założyłeś, to musieli coś w Olympusie pochrzanić, bo jak już napisałem - sprzęt mam w domu i jest OK, więc chyba Olympus nie zmienił osłony na taką, która tworzy winietę

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha
    Przy zapięciu osłony jest naprawdę duży opór i jak się nie jest przyzwyczajonym, to można nie dokręcić do końca (klick)
    Zgadza się. Jest duży opór i słychać klik, tak jak przy zakładaniu każdej osłony.

Następnym razem jak będę w pracy zrobię jakieś przykładowe zdjęcie i zamieszczę na forum.

Pytanie, czy w E-300 masz ten samo obiektyw, który jest w kicie E-500? W pińcsetcie jest 14-45.
    Ślubna
    No i niestety N.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zgadza się. Jest duży opór i słychać klik, tak jak przy zakładaniu każdej osłony.

Następnym razem jak będę w pracy zrobię jakieś przykładowe zdjęcie i zamieszczę na forum.

Pytanie, czy w E-300 masz ten samo obiektyw, który jest w kicie E-500? W pińcsetcie jest 14-45.
    Nie ja, ale moja żona. Jak się przejęzyczę i powiem, że to mój aparat, to awantura w domu, więc mnie nie podpuszczaj .
    Więc moja żona ma do E-300 dwa lensy, a jednym z nich jest wymieniony przez Ciebie 14-45 f/3,5-5,6.

japon82
    Guest

Domyślnie

Zawsze zakłądam do swoich szkieł.

Dopiero zaczyna Awatar daniello
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Używa ktoś osłony przeciwsłonecznej do 50/1,8?
    Jest sens kupować do tego obiektywu?

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów