a ja zdejmuję tylko podczas przykładania filtra połówkowego szarego(cokin system)
a ja zdejmuję tylko podczas przykładania filtra połówkowego szarego(cokin system)
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Na 17-40 nie zakładam bo mam polara i trudno się później nim operuje. Łatwo paluchami zapaprać. Na tele tak.
Ja uzywam do 50 1.4 . Sens masz podany wczesniej - ochrona przed spadkiem kontrastu, flarami oraz przed uszkodzeniami fizycznymi (glownie od ew. upadku, np ktos ci go moze z reki wytracic przy zmianie).
Sens ten jest praktycznie niezmienny, niezaleznie od rodzaju obiektywu.
Żeby dało się kręcic polarem z osłoną to by było coś![]()
Polar to filtr dla cierpliwych. Niezaleznie z oslona czy bez. Wybierasz kadr, krecisz polarem, dobierasz polaryzacje, pstrykasz. Przy oslonie ta seria akcji wydluza sie tylko bardzo nieznacznie o zdjecie oslony przed kreceniem i zalozeniem oslony po kreceniu. Nie dla niecierpliwych. A jak sie bedziesz upieral ze potrafisz i chcesz polarem krecic 'na szybko' to rownie dobrze moglbys robic bez polara bo nie po to on jest by byl (wtedy tylko zmieni ci pomiar ekspozycji) a po to by byl dobrze uzyty (wtedy poprawi kontrasty i zlikwiduje odbicia).
u mnie albo polar albo osłona. ale z reguły zostaję z polarem
EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |
Z 17-85 nie chciałem dokupywać osłony, bo... wolałem kupić ją do lepszego szkła ;-) Z 17-55 mam ją od początku i nawet nie zakładam dekla na niegoNie boję się też, że ktoś mi ubrudzi przednią soczewkę paluchami, bo nie mam filtra. Na 17-85 był UV i często musiałem czyścić, teraz w ogóle ;-)
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
mam pytanie dotyczące oslon przeciwslonecznych (tulipan)
kiedy jest wskazane a kiedy nie zakladac oslony bo moze przeszkadzac??
400 D; grip; kit 18-55; 55-200;tamron 28-75/2,8; 430EX